Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 8:39 pm
lukasz06 wrote: Sat Dec 06, 2025 8:29 pm @Vajera Ty chyba nie czytasz moich wiadomości 😉
Pisałem, że te Off nie działa ręcznie tylko z aplikacji.
Dlaczego uważasz, że nie czytam? Piszecie, że nie działa a @LukiSpajder napisał, że OFF działa jak program (Ty czytasz Jego wiadomości), tymczasem OFF nie powinno tak działać, więc poprosiłem o ewentualne logi z próby ręcznego wyłączenia głowicy (próba może być nieudana, ale logi będą).
Tak czytam. Bez urazy, mi chodziło o to, że ne idzie go włączyć ręcznie bo chciałem ponownie sparować głowicę z bramką.
Ale w sumie źle się wyraziłem, bo jest tak jak pisze @LukiSpider (działa, ale źle) :)
Widzę masz dziś urwanie głowy, tyle osób Cię tu męczy, sorki ;)
Może z tych krótkich logów coś wyłapiesz. Przełączenie z trybu recznego na OFF
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 8:55 pm Na razie czekam na komentarz Krzysztofa do Twoich logów, ale możesz jeszcze sprawdzić wersję 0.9.180-06/12/25.

Ostatecznie mogę dodać do bramki taką funkcję synchronizacji na starcie, ale poczekajmy jeszcze co powie @klew.
Tak podejrzewałem, ale korciło mnie żeby się upewnić. Tez jestem ciekawy co @klew znajdzie ciekawego w tych logach a może nie tylko w logach. Ten przekaźnik na cloudzie do kotła to rewelacja. Gdyby właśnie przy takiej konfiguracji przekaźnika na właśnie sterowanie kotłem zrobić żeby był na bramce sprawdzany jego stan względem termostatu jak nie co sekundę to chociaż co minutę czy już nawet jak się nie da inaczej to przy starcie to by to była naprawdę ważna poprawka. Ok. czekamy. @faktycznie klew może też coś ważnego zauważyć, a jak nie to wtedy ta opcja druga była by wskazana. 👍 a co do 0.9.180-06 ja juz wczesniej chciałem bo wspomniałes juz że ta wersja jest ale nie wiem dlaczego ja na GitHub widzę cały czas v0.9.179. U mnie w widoku 0.9.180 jest cały czas w wersji roboczej
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

d
lukasz06 wrote: Sat Dec 06, 2025 9:01 pm Tak czytam. Bez urazy, mi chodziło o to, że ne idzie go włączyć ręcznie bo chciałem ponownie sparować głowicę z bramką.
Ale w sumie źle się wyraziłem, bo jest tak jak pisze @LukiSpider (działa, ale źle) :)
Spoko, dzisiaj Mikołajki, to mogę robić prezenty ;)

Dziwna historia z tą głowicą, ale sprawdźcie jeszcze 0.9.180-06/12/25.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

To ja powiem tak między tematami... Nie wiem już od której wersji softu. Na wcześniejszej 179 zauważyłem te objawy ale je zbagatelizowałem. Na tą chwilę w głowicy TRV06 mam trójkąt ostrzegawczy i błąd odczytu temperatury po każdym resecie bramki. Pomaga tylko wyjecie baterii.
Wcześniej miałem ustawiona tą głowicę jako podrzędny termostat więc mógł dostawać temperaturę z głównego. Ale po jakimś tam czasie dostawał. Jak działa samodzielnie to robi "zwiechę termometra" po każdym restarcie bramki" :? Ty @lukasz06 masz TRV06. Bo ciekawi mnie czy to tylko moja. Może jest felerna. Ale sprawdziłem na bramce TUYA i tam wraca odczyt w moment.
Ale na razie niech to zostanie na ewentualne "później" Bo i tak głowica będzie działała jako podrzędny termostat docelowo. Na tą chwilę nie mam na celu dodawać tematów. Może się to wyprostuje na etapie testów.
Last edited by zzrr on Sat Dec 06, 2025 10:07 pm, edited 2 times in total.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 9:21 pm d
lukasz06 wrote: Sat Dec 06, 2025 9:01 pm Tak czytam. Bez urazy, mi chodziło o to, że ne idzie go włączyć ręcznie bo chciałem ponownie sparować głowicę z bramką.

Logi w sytuacji gdy włączony program Supla i pokrętłem dając na minus wyłączymy głowice w programie pojawi się off na chwile :
Głowica Off-Program.rar
logi z przełączanie na różne tryby i co robi Supla ( ale jest tego dużo )
Głowica wyłaczenie przyciskiem .rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

A tak zapytam. Ustawienie zdalnego termometru to ustawiacie na cloudzie czy w kanałach na bramce? Jak to ustawić najskuteczniej żeby np. termostat głowica dostawał temperaturę z termometru zdalnego?
vajera

LukiSpajder wrote: Sat Dec 06, 2025 9:58 pm
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 9:21 pm d

Logi w sytuacji gdy włączony program Supla i pokrętłem dając na minus wyłączymy głowice w programie pojawi się off na chwile :

Głowica Off-Program.rar

logi z przełączanie na różne tryby i co robi Supla ( ale jest tego dużo )

Głowica wyłaczenie przyciskiem .rar
Zrobiłem błąd (4 zamiast 16) - zaraz wrzucam 0.9.181
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 10:10 pm A tak zapytam. Ustawienie zdalnego termometru to ustawiacie na cloudzie czy w kanałach na bramce? Jak to ustawić najskuteczniej żeby np. termostat głowica dostawał temperaturę z termometru zdalnego?
Termometr zdalny parujesz z termostatem w Cloud, tak jak każdy inny termometr.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 10:15 pm Termometr zdalny parujesz z termostatem w Cloud, tak jak każdy inny termometr.
Ok. A co robi ta funkcja na kanale HVAC w bramce?
✧ Enable temperature forwarding
to remote or local thermometer ✧ bo tez nią próbowałem z marnym skutkiem
vajera

zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 10:18 pm
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 10:15 pm Termometr zdalny parujesz z termostatem w Cloud, tak jak każdy inny termometr.
Ok. A co robi ta funkcja na kanale HVAC w bramce?
✧ Enable temperature forwarding
to remote or local thermometer ✧ bo tez nią próbowałem z marnym skutkiem
viewtopic.php?p=216195#p216195

viewtopic.php?p=216200#p216200

Ta flaga dostępna jest tylko dla kanałów T i T/H - nie powinna dać się włączyć dla kanału THERMOSTAT. Włączasz tę flagę tym termometrom, które mają wysyłać dane do zdalnego termometru.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”