Tu nic nie trzeba kombinować. Zwykła znajomość podstaw bramek logicznych wystarcza. Kiedyś to było w pierwszej klasie technikum a później na pierwszym roku studiów (technicznych). Ale to było 40 lat temu. Może się coś od tego czasu zmieniło w edukacji młodzieży.zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 1:34 pmPowiem tak... jest to do ogarnięciavajera wrote: Mon Dec 08, 2025 9:21 am W takiej konfiguracji POWER_SWITCH włączy się tylko, gdy oba wejścia będą == 1, a wyłączy tylko gdy oba wejścia == 0.![]()
A tak na poważnie to wydaje mi się że kluczowe w tym tutorialu - dziękuję, jest że ten impuls włącza stan w bramce symulując jakiś stan wysoki lub niski który zostaje zapamiętany. Teraz wiem dlaczego akcja nie włączała się drugi raz. Teraz to już tylko pozostaje umiejętność kombinowania. Dla drugiego przypadku gdzie zrobione jest ON przy dwóch włączonych i OFF przy dwóch wyłączonych tak bez praktyki obstawiałem wstępnie bramkę NOR. Ale widzę że trzeba to po prostu też trochę na zasadzie prób sobie przetestować. W każdym razie o taką podpowiedź dokładnie mi chodziło. Jeszcze raz dzięki
@vajera podstawowe operacje opisał, ja proponuję zerknąć dodatkowo tutaj https://botland.com.pl/blog/bramki-logi ... to-dziala/ ewentualnie poczytaj załącznik.