Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 1:34 pm
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 9:21 am W takiej konfiguracji POWER_SWITCH włączy się tylko, gdy oba wejścia będą == 1, a wyłączy tylko gdy oba wejścia == 0.
Powiem tak... jest to do ogarnięcia :lol:
A tak na poważnie to wydaje mi się że kluczowe w tym tutorialu - dziękuję, jest że ten impuls włącza stan w bramce symulując jakiś stan wysoki lub niski który zostaje zapamiętany. Teraz wiem dlaczego akcja nie włączała się drugi raz. Teraz to już tylko pozostaje umiejętność kombinowania. Dla drugiego przypadku gdzie zrobione jest ON przy dwóch włączonych i OFF przy dwóch wyłączonych tak bez praktyki obstawiałem wstępnie bramkę NOR. Ale widzę że trzeba to po prostu też trochę na zasadzie prób sobie przetestować. W każdym razie o taką podpowiedź dokładnie mi chodziło. Jeszcze raz dzięki
Tu nic nie trzeba kombinować. Zwykła znajomość podstaw bramek logicznych wystarcza. Kiedyś to było w pierwszej klasie technikum a później na pierwszym roku studiów (technicznych). Ale to było 40 lat temu. Może się coś od tego czasu zmieniło w edukacji młodzieży.
@vajera podstawowe operacje opisał, ja proponuję zerknąć dodatkowo tutaj https://botland.com.pl/blog/bramki-logi ... to-dziala/ ewentualnie poczytaj załącznik.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 2:10 pm Tu nic nie trzeba kombinować. Zwykła znajomość podstaw bramek logicznych wystarcza. Kiedyś to było w pierwszej klasie technikum a później na pierwszym roku studiów (technicznych). Ale to było 40 lat temu. Może się coś od tego czasu zmieniło w edukacji młodzieży.
Mi się zdarza tłumaczyć to dzieciakom z podstawówki :)

Ale ile zapamiętają, to nie mam pojęcia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Mon Dec 08, 2025 2:13 pm
Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 2:10 pm Tu nic nie trzeba kombinować. Zwykła znajomość podstaw bramek logicznych wystarcza. Kiedyś to było w pierwszej klasie technikum a później na pierwszym roku studiów (technicznych). Ale to było 40 lat temu. Może się coś od tego czasu zmieniło w edukacji młodzieży.
Mi się zdarza tłumaczyć to dzieciakom z podstawówki :)

Ale ile zapamiętają, to nie mam pojęcia.
13-latki przyswajają bez problemu. Zadania (nawet skomplikowane - kilkustopniowe) rozwiązują w kilka minut :) Przetestowane.
Ale muszą chcieć, nic na siłę...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera podstawowe operacje opisał, ja proponuję zerknąć dodatkowo tutaj https://botland.com.pl/blog/bramki-logi ... to-dziala/ ewentualnie poczytaj załącznik.
Zibi skoro piszesz poczytaj a nie poczytajcie to powiem Ci tak...
Ja robiłem studia techniczne 33 lata temu. Nie sądzę żeby się coś pozmieniało w temacie działania bramek logicznych, ale ja nie pytałem @vajery jak działają bramki logiczne tylko jak się buduje warunki w bramce Z2S za ich pomocą. Nie widzisz różnicy? ;)
EDIT:
Jeszcze jedno... zapytałem, dostałem odpowiedź i podziękowałem. Więc Twój komentarz jest nie ukrywam jak jawna zaczepka. Coś Cię Zibi boli, wstałeś lewą nogą? Czy po prostu tak lubisz "zachojraczyć" do kogo popadnie? Bo to na pewno nie był żart z Twojej strony.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 2:22 pm
Zibi skoro piszesz poczytaj a nie poczytajcie to powiem Ci tak...
Ja robiłem studia techniczne 33 lata temu. Nie sądzę żeby się coś pozmieniało w temacie działania bramek logicznych, ale ja nie pytałem @vajery jak działają bramki logiczne tylko jak się buduje warunki w bramce Z2S za ich pomocą. Nie widzisz różnicy? ;)
EDIT:
Jeszcze jedno... zapytałem, dostałem odpowiedź i podziękowałem. Więc Twój komentarz jest nie ukrywam jak jawna zaczepka. Coś Cię Zibi boli, wstałeś lewą nogą? Czy po prostu tak lubisz "zachojraczyć" do kogo popadnie? Bo to na pewno nie był żart z Twojej strony.
To nie tak - @Zibi_007 jest tutaj niekwestionowanym wsparciem dla bardzo wielu użytkowników, w tym również dla mnie.

Mogę zaryzykować stwierdzenie, że gdyby nie Jego pomoc i zaangażowanie, to bramka Z2S byłaby w zupełnie innym miejscu, a może nawet pokrywała się już kurzem.
Tych słów nie traktowałbym więc, jako zaczepki a raczej jako życzliwą zachętę do samodoskonalenia i poszerzania wiedzy, bo to jest ten element, który nas tutaj wszystkich łączy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 2:58 pm To nie tak - @Zibi_007 jest tutaj niekwestionowanym wsparciem dla bardzo wielu użytkowników, w tym również dla mnie.

Mogę zaryzykować stwierdzenie, że gdyby nie Jego pomoc i zaangażowanie, to bramka Z2S byłaby w zupełnie innym miejscu, a może nawet pokrywała się już kurzem.
Tych słów nie traktowałbym więc, jako zaczepki a raczej jako życzliwą zachętę do samodoskonalenia i poszerzania wiedzy, bo to jest ten element, który nas tutaj wszystkich łączy.
Zibi robi robotę....
Trzeba kolege wspierać bo i pomaga i ma checie jak nikt na tym forum. W rok bramka rozrosła się do całkowicie funkcjonalnej i to dzięki jemu i oczywiście liderowi projektu czyli vajera.
Juz pisalen ale powtórzę. Wielkie brawo chlopaki
zzrr

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 2:58 pm .......
To nie tak - @Zibi_007 jest tutaj niekwestionowanym wsparciem dla bardzo wielu użytkowników, w tym również dla mnie.

@vajera pójdziesz do nieba a @Zibi_007 jak się nie stuknie w pierś to się będziecie musieli rozstać :D ;)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

@zzrr. Czytając to viewtopic.php?p=220948#p220948 nie mówiłeś raczej, że wiesz o co chodzi. Ja też muszę sobie przypomnieć temat bramek logicznych i myślę, że nie ma się co unosić. Zbyszek na pewno chciał pomóc, a nie pouczać. Czytając wątki "zigbee" poznaliśmy trochę jego poczucie humoru i podejście do wszystkich forumowiczów. W niektórych przypadkach należałoby użyć b.dosadnych słów, a Zibi spokojnie z dozą humoru i minimum sarkazmu, pisze to co należy powiedzieć. :) Musimy mieć też trochę dystansu do siebie. Chciałem napisać, że nie zawsze "na szybko" napiszemy, co chcieliśmy napisać, ale Zibi na podstawie otrzymanych danych celnie odpisuje.
Nie ma to być mowa pochwalna na cześć Zbyszka, ale - tak myślę - sprawiedliwa ocena sytuacji i chyba na SOP trzeba będzie resztę wyjaśnić przy złocistym napoju. ;)
zzrr

RomanG wrote: Mon Dec 08, 2025 4:06 pm @zzrr. Czytając to viewtopic.php?p=220948#p220948 nie mówiłeś raczej, że wiesz o co chodzi. Ja też muszę sobie przypomnieć temat bramek logicznych i myślę, że nie ma się co unosić. Zbyszek na pewno chciał pomóc, a nie pouczać. Czytając wątki "zigbee" poznaliśmy trochę jego poczucie humoru i podejście do wszystkich forumowiczów. W niektórych przypadkach należałoby użyć b.dosadnych słów, a Zibi spokojnie z dozą humoru i minimum sarkazmu, pisze to co należy powiedzieć. :) Musimy mieć też trochę dystansu do siebie. Chciałem napisać, że nie zawsze "na szybko" napiszemy, co chcieliśmy napisać, ale Zibi na podstawie otrzymanych danych celnie odpisuje.
Nie ma to być mowa pochwalna na cześć Zbyszka, ale - tak myślę - sprawiedliwa ocena sytuacji i chyba na SOP trzeba będzie resztę wyjaśnić przy złocistym napoju. ;)
No to jak chcesz to ocenić sprawiedliwie to przeczytaj co ja odpowiedziałem vajerze jak dał odpowiedź na moje pytanie. Bynajmniej kontynuacja Zibiego nie była żadną pomocą. W odróżnieniu od Zibiego uważam że akurat na tym forum to conajmniej 90% użytkowników jak nie wie jak działają bramki to potrafi sobie to znaleźć w necie. Dystans do siebie mam odpowiedni. Zasługi Zibiego też doceniam bo jestem na forum wystarczający czas żeby mniej więcej wiedzieć "kto, co i ile". Ale lubię to forum i raczej nie będzie fajnie jak się ogólnie przyjmie że strach o coś zapytać bo ktoś z zasługami jednego czy drugiego potraktuje jak "gówniarza spod trzepaka". A z Zibim gadałem nie raz i o supli i o helikopterach jak było trzeba. Więc tym bardziej mnie to nie ukrywam zirytowało. Bo raczej powinien wiedzieć że odsyłanie mnie do nauki z poziomu przedszkola z zasad działania bramek logicznych to jawna "prowokacja" ;)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 4:25 pm
RomanG wrote: Mon Dec 08, 2025 4:06 pm @zzrr. Czytając to viewtopic.php?p=220948#p220948 nie mówiłeś raczej, że wiesz o co chodzi. Ja też muszę sobie przypomnieć temat bramek logicznych i myślę, że nie ma się co unosić. Zbyszek na pewno chciał pomóc, a nie pouczać. Czytając wątki "zigbee" poznaliśmy trochę jego poczucie humoru i podejście do wszystkich forumowiczów. W niektórych przypadkach należałoby użyć b.dosadnych słów, a Zibi spokojnie z dozą humoru i minimum sarkazmu, pisze to co należy powiedzieć. :) Musimy mieć też trochę dystansu do siebie. Chciałem napisać, że nie zawsze "na szybko" napiszemy, co chcieliśmy napisać, ale Zibi na podstawie otrzymanych danych celnie odpisuje.
No to jak chcesz to ocenić sprawiedliwie to przeczytaj co ja odpowiedziałem vajerze jak dał odpowiedź na moje pytanie. Bynajmniej kontynuacja Zibiego nie była żadną pomocą. W odróżnieniu od Zibiego uważam że akurat na tym forum to conajmniej 90% użytkowników jak nie wie jak działają bramki to potrafi sobie to znaleźć w necie. Dystans do siebie mam odpowiedni. Zasługi Zibiego też doceniam bo jestem na forum wystarczający czas żeby mniej więcej wiedzieć "kto, co i ile". Ale lubię to forum i raczej nie będzie fajnie jak się ogólnie przyjmie że strach o coś zapytać bo ktoś z zasługami jednego czy drugiego potraktuje jak "gówniarza spod trzepaka". A z Zibim gadałem nie raz i o supli i o helikopterach jak było trzeba. Więc tym bardziej mnie to nie ukrywam zirytowało. Bo raczej powinien wiedzieć że odsyłanie mnie do nauki z poziomu przedszkola z zasad działania bramek logicznych to jawna "prowokacja" ;)
W takim razie spokojnie możesz odpisać: a ugryź mnie w .... i strzelić uśmieszek. :lol: ...i jest OK!
Piszę z małego telefonu i nieskładnie mi to idzie.. ale napiszę jeszcze; jestem dumny z tego, że tu jestem. :)
Czytałem kilka wątków, w których interlokutorzy :lol: skakali sobie do gardeł. I po co? Każdy może mieć (a na pewno będzie mieć) gorszy dzień. I to trzeba zrozumieć (mieć z tyłu głowy). :) To od nas zależy, jak tu jest i będzie. :D
Więc po co to psuć. :) Naprawić jest ciężko ... możesz mi uwierzyć, że wiem co piszę.
Dziękuję i życzę pięknego wieczorku! :)

Return to “Bramka ZigBee”