Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

RomanG wrote: Mon Dec 08, 2025 5:02 pm ...............
W takim razie spokojnie możesz odpisać: a ugryź mnie w .... i strzelić uśmieszek. :lol: ...i jest OK!
ok.
Zibi ugryź mnie w.... :lol: A tak na poważnie to absolutnie nie poczułem się urażony. Jedynie trochę się wkurzyłem :)
Ja też nie zawsze mam cały super dzień i zdarza się że coś potrafi mnie "odpalić". Przepraszać drugi raz za to samo już nie będę ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 5:11 pm
RomanG wrote: Mon Dec 08, 2025 5:02 pm ...............
W takim razie spokojnie możesz odpisać: a ugryź mnie w .... i strzelić uśmieszek. :lol: ...i jest OK!
ok.
Zibi ugryź mnie w.... :lol: A tak na poważnie to absolutnie nie poczułem się urażony. Jedynie trochę się wkurzyłem :)
Ja też nie zawsze mam cały super dzień i zdarza się że coś potrafi mnie "odpalić". Przepraszać drugi raz za to samo już nie będę ;)
Miałem nie zabierać już tutaj głosu, ale jak już się uspokoiłeś (chyba) to napiszę.
Za bardzo bierzesz wszystko, co tutaj jest napisane, do siebie (całkiem niepotrzebnie).
Napisałem "poczytaj" , dałem link i plik w załączniku ale nie tylko dla Ciebie.
Jeśli Cię cytuję, to zwracam się do Ciebie. Dlaczego miałbym używać drugiej osoby liczby mnogiej?
To jest temat o lokalnych akcjach i warunkowaniach a Ty nie jesteś jedyny, który z tego korzysta.
Sam czasem zaglądam do tych materiałów planując pracę bardziej zaawansowanych układów.
Ty pisałeś o "kombinowaniu", ja pisałem "o wiedzy". I to jest ta różnica. Jeśli wiesz, to nie musisz kombinować, możesz tylko sprawdzić, czy działa zgodnie z założeniami (i Twoją wiedzą).
Załączone materiały są dla wszystkich i mam nadzieję, że nie jedna osoba skorzysta. Zresztą gdzieś tutaj na Forum je już zamieszczałem, ale nie potrafiłem na telefonie znaleźć na szybko, bo dałbym tylko link.
I to nie są materiały dla przedszkolaków, raczej dla trochę starszych dzieci, warto mieć je pod ręką.
Za stary jestem na jakieś "chojraczenie" - nie do końca nawet wiem co w tym kontekście miałoby to słowo oznaczać.
Przeczytaj jeszcze raz (na spokojnie) mój komentarz, który Cie tak rozemocjonował, szczególnie zdanie:
@vajera podstawowe operacje opisał, ja proponuję zerknąć dodatkowo tutaj
W każdym razie, jeśli nie chcesz czytać tego, co piszę, to kliknij na mój avatar, a później kliknij w "Dodaj do wrogów".
Ja ze swojej strony postaram się mniej udzielać w wątkach, w których dzielisz się swoimi problemami i uwagami.
Kończąc napiszę tylko co powiedział kiedyś Arystoteles (albo się mu to tylko przypisuje):
Krytyka jest czymś, czego możemy łatwo uniknąć nie mówiąc nic, nie robiąc nic i będąc nikim.
Krytykuj mnie więc do woli, byle konstruktywnie.
Pozostałym, którzy zabrali głos w dyskusji bardzo dziękuję. Tyle miłych słów o sobie dawno nie czytałem :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Zibi
Tak. Uspokoiłem się :) Powiedzmy że faktycznie był moment kiedy nie byłem spokojny. Po za tym dzisiaj też mój dzień nie należał do najlepszych. Pisze tu specjalnie bo mógłbym napisać na priv, ale może to będzie dobre że ktoś przeczyta że Ty coś tam a ja coś tam a ogólnie jest ok. Oczywiście jeśli również po twojej stronie. Wiem że czasami coś tam się powie za dużo albo ktoś źle zinterpretuje co jest napisane. Tak to bywa. Nie chce tego rozkładać na elementy czy przekonywać w którąś stronę, ale coś tam było właśnie w stylu "poczytaj sobie...", coś "o przyswajaniu na poziomie 13latka" więc nie dziw mi się też że trochę wziąłem to do siebie. Ale przede wszystkim byłem zaskoczony.
Napisałeś...
Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 6:05 pm Krytykuj mnie więc do woli, byle konstruktywnie.
Pozostałym, którzy zabrali głos w dyskusji bardzo dziękuję. Tyle miłych słów o sobie dawno nie czytałem :)
Nie mam takiego zamiaru i nie miałem. Po prostu mnie "uruchomiłeś" ;) Nikogo nie chcę krytykować i nie chcę z nikim "kotów drzeć"
Zenon
Has thanked: 2 times

zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 2:22 pm
Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 2:10 pm Tu nic nie trzeba kombinować. Zwykła znajomość podstaw bramek logicznych wystarcza. Kiedyś to było w pierwszej klasie technikum a później na pierwszym roku studiów (technicznych). Ale to było 40 lat temu. Może się coś od tego czasu zmieniło w edukacji młodzieży.
@vajera podstawowe operacje opisał, ja proponuję zerknąć dodatkowo tutaj https://botland.com.pl/blog/bramki-logi ... to-dziala/ ewentualnie poczytaj załącznik.
Zibi skoro piszesz poczytaj a nie poczytajcie to powiem Ci tak...
Ja robiłem studia techniczne 33 lata temu. Nie sądzę żeby się coś pozmieniało w temacie działania bramek logicznych, ale ja nie pytałem @vajery jak działają bramki logiczne tylko jak się buduje warunki w bramce Z2S za ich pomocą. Nie widzisz różnicy? ;)
EDIT:
Jeszcze jedno... zapytałem, dostałem odpowiedź i podziękowałem. Więc Twój komentarz jest nie ukrywam jak jawna zaczepka. Coś Cię Zibi boli, wstałeś lewą nogą? Czy po prostu tak lubisz "zachojraczyć" do kogo popadnie? Bo to na pewno nie był żart z Twojej strony.
Witam!
To chyba ty kolego wstałeś lewą nogą i tutaj chojraczysz. Przeczytaj jeszcze raz co napisał Zibi a później przeproś. Sam sobie ściągnąłem ten skrypt. Przyda się.
Nikt cię nie zaczepia. Zibi chce pomóc jak wielokrotnie to robił. Ten człowiek w deszczu przejechał do mnie na rowerze kilka kilometrów i do późnego wieczora po ciemku ustawiał mi automatykę w bramie. Nic za to nie chciał. Wystarczyło dziękuję. O tym że zbudował mi cały system alarmowy na reakcjach w bramce Zigbee i to jeszcze w czasach jak się nie zapisywały to tutaj pisałem. Dostałem od niego bramkę Tuya, Z2S czujniki i kilka C3. Wszystko za free. Wiem że nie tylko ja.
Może jego sposób pisania wynika z tego czym się zajmuje zawodowo ale zawsze odpowiada na temat i chce pomóc. @klew pisał o podstawówce a Zibi napisał że tłumaczył trzynastolatkowi i nic tam o tobie nie było. Ja wiele razy skorzystałem z jego porad. Ty nie?
Przepraszam za chaotyczny wpis ale dawno się tak nie zdenerwowałem.
Pozdrawiam
Zenon
Last edited by Zenon on Mon Dec 08, 2025 6:55 pm, edited 1 time in total.
Zenon
Has thanked: 2 times

zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 6:43 pm Zibi
Tak. Uspokoiłem się :) Powiedzmy że faktycznie był moment kiedy nie byłem spokojny. Po za tym dzisiaj też mój dzień nie należał do najlepszych. Pisze tu specjalnie bo mógłbym napisać na priv, ale może to będzie dobre że ktoś przeczyta że Ty coś tam a ja coś tam a ogólnie jest ok. Oczywiście jeśli również po twojej stronie. Wiem że czasami coś tam się powie za dużo albo ktoś źle zinterpretuje co jest napisane. Tak to bywa. Nie chce tego rozkładać na elementy czy przekonywać w którąś stronę, ale coś tam było właśnie w stylu "poczytaj sobie...", coś "o przyswajaniu na poziomie 13latka" więc nie dziw mi się też że trochę wziąłem to do siebie. Ale przede wszystkim byłem zaskoczony.
Napisałeś...
Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 6:05 pm Krytykuj mnie więc do woli, byle konstruktywnie.
Nie mam takiego zamiaru i nie miałem. Po prostu mnie "uruchomiłeś" ;) Nikogo nie chcę krytykować i nie chcę z nikim "kotów drzeć"
Witam.
Widzę że pisałeś razem ze mną. Ok.
Fajnie że jest tutaj z nami Zibi i niech tak zostanie.
W ogóle są tutaj fajni ludzie i się cieszę że tu też jestem.
Pozdrawiam
Zenon
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zenon spokojnie, przestańcie juz te koty drzeć. Takie jest forum, gdyby oni rozmawiali twarzą w twarz, to pewnie nikt by nie miał urazy, bo by sobie to szybko wyjaśnili, wypili na zgodę i po sprawie :)
Ja po części stanę w obronie kolegi @ zzr, ale to już mało istotne, nie marnujmy czasu na pierdoły :)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 7:02 pm Zenon spokojnie, przestańcie juz te koty drzeć. Takie jest forum, gdyby oni rozmawiali twarzą w twarz, to pewnie nikt by nie miał urazy, bo by sobie to szybko wyjaśnili, wypili na zgodę i po sprawie :)
Ja po części stanę w obronie kolegi @ zzr, ale to już mało istotne, nie marnujmy czasu na pierdoły :)
"Kciuk do góry" (teraz nie mam takiej emotki) :D
Całkiem rozumiem kolegę zzrr, bo wytłumaczył się. Zbyszek też chyba czuje blusa i ....jest OK!
Zgadzam się z Tobą i myślę, że koniec tematu.
zzrr

RomanG wrote: Mon Dec 08, 2025 7:28 pm "Kciuk do góry" (teraz nie mam takiej emotki) :D
https://emojiteka.pl/ ;)
Patryk90

zzrr wrote: Sun Dec 07, 2025 11:01 pm A jak jesteśmy przy "klockach" w bramce. To mam testowe dwa virtual relay i zrobiłem sobie AND żeby przy obu włączonych włączało POWER SWITCH. Działa mi to tylko jeden raz. Czyli jak spełniam warunek że włączę oba to mi włacza virtual relay. Ale jak później te relaye wyłącze i wyłacze ten power Switch to juz za drugim razem jak właczę oba relave to warunek nie uruchamia POWER SWITCH.
Jak znasz prose wytłumaczenie to powiedz, ale jeśli to by wymagało jakichś dodatkowych informacji itp. to nie zawracaj sobie nawet tym glowy teraz. Robię to w formie czysto edukacyjnej i jeszcze popróbuje. Na pewno nie jest to na ten moment warte żeby Ci tym czas zajmować.
zzrr wrote: Sun Dec 07, 2025 6:12 pm Zaraz zobaczę takie ustawienia. Dopiero do domu dotarłem. Dzięki 👍
EDIT:
W tej konfiguracji jak są wpisane i na ON i na OF to faktycznie jest powtarzalność włączenia jak oba reley idą na ON.
Ale dlaczego jak wyłączę warunki 2,4,6 to już wtedy włączenie POWER_SWITCH odbywa się tylko za pierwszym razem? :? Taka ciekawostka... przynajmniej dla mnie. Te funkcje logiczne to super sprawa, tylko trzeba je pojąć :)
EDIT:
A w tym przykładzie co podałeś to powinna być reakcja na ON POWER_SWITCHa gdy oba relay są włączone. No i tak to działa. A w drugą stronę teraz przy tym przykładzie... jak obstawiasz? POWER_SWITCH się przełącza na OFF jak wyłączone są oba relay czy już przy pierwszym którymkolwiek? :)
zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 7:49 am
No właśnie... kilka podpowiedzi i chyba będę wiedział o co chodzi...
Czyli jest tak mówisz i tak działa. Jeśli zrobię wszystkie te akcje które podałeś od 1-6 to dokładnie jest tak jak mówisz. Czyli wszystko inne niż Relay1 = 1 i Relay2 = 1 daje wynik faktycznie zgodny z działaniem bramki AND. i POWER SWITCH załącza przy włączonych obu RELAYach.
Bo mnie zastanawiało dlaczego jak zrobiłem akcje tylko 1,3,5 warunek działał ale tylko jeden raz. Tzn. wykonywał się ale już później drugi raz nie. Dopiero po resecie bramki.
Czyli budując warunek trzeba opisać wszystkie możliwości wejściowe bramki, tak?

Czyli budując warunek nie kierujemy się samym zdarzeniem że coś zadziała jak wystąpi jakiś stan tylko trzeba to dopasować do ewentualnych kombinacji wejściowych i wyniku bramki logicznej?

I pytanie na przy okazji... na które odpowiedz raczej wyjaśniła by mi to już kompletnie. Powiedzmy mam te 6 akcji bo przy tym działa.
Co teraz gdybym chciał dodać warunek do tego powyższego... Mam już dwa Virtual Relay1 i 2 = 1 uruchomił się Power Switch. Chcę aby wyłączenie Power Switch nastąpiło gdy oba Virtual Relay mają 0. Trzeba dodać podobnie jak wyżej bramkę NOR ?
zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 1:34 pm
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 9:21 am W takiej konfiguracji POWER_SWITCH włączy się tylko, gdy oba wejścia będą == 1, a wyłączy tylko gdy oba wejścia == 0.
Powiem tak... jest to do ogarnięcia :lol:
A tak na poważnie to wydaje mi się że kluczowe w tym tutorialu - dziękuję, jest że ten impuls włącza stan w bramce symulując jakiś stan wysoki lub niski który zostaje zapamiętany. Teraz wiem dlaczego akcja nie włączała się drugi raz. Teraz to już tylko pozostaje umiejętność kombinowania. Dla drugiego przypadku gdzie zrobione jest ON przy dwóch włączonych i OFF przy dwóch wyłączonych tak bez praktyki obstawiałem wstępnie bramkę NOR. Ale widzę że trzeba to po prostu też trochę na zasadzie prób sobie przetestować. W każdym razie o taką podpowiedź dokładnie mi chodziło. Jeszcze raz dzięki
Kolego @zzrr czytam sobie o co pytasz i raczej nie widzę tutaj zaawansowanej wiedzy na temat działania bramek logicznych. I to wcale nie jest samo w sobie jakieś złe, bo nikt nie zna się na wszystkim. I to nie żaden przytyk. Po prostu stwierdzam fakt. Pytasz => dostajesz odpowiedzi. I to jest dobre. Dzisiaj nawet dostałeś linki i materiały do pobrania. A Ty wyskakujesz tutaj z jakimiś żalami. Ja bym podziękował i najwyżej napisał, że nie potrzebuję, bo już to wiem.
Kolegi @Zibi_007 nie znam osobiście, podobają mi się jego recenzje ;-) i cytaty :lol: . Ale jeszcze w listopadzie napisałem do niego PW z kilkunastoma (teraz wiem, że kilkoma głupimi) pytaniami o bramkę Z2S. Tak konkretnej i rzeczowej odpowiedzi nie dostałam chyba jeszcze nigdy. Do tego linki do tematów na Forum i propozycję przesłania bramki Z2S po podaniu tylko kodu nadania do paczkomatu. Nie dość, że dostałem bramkę na C6 N8, to jeszcze do tego wydrukowaną obudowę, antenkę i instrukcję jak sobie mogę przerobić. Nie ma co, prezent (na Mikołaja) wspaniały :) Chciałem mu przelać jakąś kasę ale mnie zbył. Teraz siedzę, czytam Forum, instrukcje i wyjaśnienia od Zibiego i wiem, że dzięki takim osobom jak on i @vajera mogę rozwiązać każdy problem z bramką Zigbee.

@lukasz06 - Zibi_007 chyba nie pije, bo chciałem mu przesłać (zamiast kasy) jakiś alkohol, ale też nie chciał :lol: I uważam, że kolega @zzrr zupełnie nie miał racji.
zzrr

@Patryk90 naprawę chciało Ci się to wszystko sklejać i tym zaśmiecać jak temat już dawno nie aktualny ;) . No chyba ze Ci zależy... To może zrób oddzielny temat. Ja z Zibim to sobie naprawdę z tym spokojnie poradzimy. ;)

Return to “Bramka ZigBee”