"systemowe odwrócenie logiki sygnału zwrotnego"Sibikk wrote: Tue May 15, 2018 2:37 pm Cześć
@pzygmunt czy jest szansa na systemowe odwrócenie logiki sygnału zwrotnego (gpio2) dla kanałów typu bistable na rpi?
CLOUD v2.2 BETA
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Sibikk
Heh rzeczywiści skompilowanie to ująłempzygmunt wrote: Tue May 15, 2018 2:40 pm"systemowe odwrócenie logiki sygnału zwrotnego"Sibikk wrote: Tue May 15, 2018 2:37 pm Cześć
@pzygmunt czy jest szansa na systemowe odwrócenie logiki sygnału zwrotnego (gpio2) dla kanałów typu bistable na rpi?możesz doprecyzować bo brzmi jak element promu kosmicznego
?
W tech chwili konfiguracja dla kanału bistable wygląda tak:
A ja bym potrzebował odwrócić logikę gpio2 tak jak to jest możliwe przy kanałach typu sensor.pzygmunt wrote: Tue Aug 02, 2016 11:37 am Na githabie jest już dostępna wersja obsługująca przekaźniki bistabilne.
Przykładowa konfiguracja
[CHANNEL_0]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=27
gpio2=22
bistable=1
gpio1 odpowiada za przełączanie przekaźnika
na gpio2 odczytywany jest jego stan.
-
Sibikk
Dziś będę testował rozwiązanie hardwarowe na tranzystorach pnp ale fajnie było by załatwić to softem 
-
grzegorzmcewp
nie wiem czy to tylko moja przypadłość ale po korekcie temperatury w cloud sonoff basic przestaje komunikować się z serwerem natomiast z routerem jest połączone. Pomogło dopiero wyłączenie routera i załączenie go po pół minucie. Może to tylko wina mojego sonoff dlatego pytam czy ktoś zauważył coś takiego.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Technicznie rzecz biorąc korekta nie ma wpływu na komunikację. Po prostu zapisanie ustawień spowodowało restart połączenia i router tego dalej nie puścił.grzegorzmcewp wrote: Tue May 15, 2018 8:04 pm nie wiem czy to tylko moja przypadłość ale po korekcie temperatury w cloud sonoff basic przestaje komunikować się z serwerem natomiast z routerem jest połączone. Pomogło dopiero wyłączenie routera i załączenie go po pół minucie. Może to tylko wina mojego sonoff dlatego pytam czy ktoś zauważył coś takiego.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
grzegorzmcewp
No rozumie z tym że jak wyłącze go z prądu i podłącze na nowo to działa a jak zmienie temperature to już nie chce się łączyć. W sumie najważniejsze że działa:)
-
cdxa
Trzy pytania:
1. W przypadku harmonogramu wyznaczanego wschodem i zachodem śłońca, jakiej to dotyczy szerokości geograficznej, albo gdzie można ustawić własną szerokość?
2. Po dodaniu harmonogramu opartego o wschód/zachód, system pokazuje kilka nastepnych uruchomień, w kolejnych dniach, ale godzina jest ta sama jak w momencie ustawienia, w tej chwili dzień wydłuża się o minutę dwie dziennie, czy te wartości sa przeliczane na bierząco w kolejnych dniach po wyzwoleniu harmonogramu?
3. czy harmonogramem mozna wyzwalać grupę kanałów? mam w grupie co prawda jedno urządzenie, i może tu jest problem że nie widzę grupy w momencie konfiguracji harmonogramu
1. W przypadku harmonogramu wyznaczanego wschodem i zachodem śłońca, jakiej to dotyczy szerokości geograficznej, albo gdzie można ustawić własną szerokość?
2. Po dodaniu harmonogramu opartego o wschód/zachód, system pokazuje kilka nastepnych uruchomień, w kolejnych dniach, ale godzina jest ta sama jak w momencie ustawienia, w tej chwili dzień wydłuża się o minutę dwie dziennie, czy te wartości sa przeliczane na bierząco w kolejnych dniach po wyzwoleniu harmonogramu?
3. czy harmonogramem mozna wyzwalać grupę kanałów? mam w grupie co prawda jedno urządzenie, i może tu jest problem że nie widzę grupy w momencie konfiguracji harmonogramu
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
AD 1: Zażartuje i powiem dla Paczkowa bo stamtąd pochodzi @pzygmuntcdxa wrote: Thu May 17, 2018 8:59 pm Trzy pytania:
AD 2: Wschód i zachód na serwerze zaokrąglane są do bodajże 5 minut z tego co zauważyłem. Weź poprawkę na to że zbliżamy się do najdłuższego dnia w roku i te zmiany na serwerze będą coraz powolniejsze.
AD 3: Harmonogram służy do sterowania jednym urządzeniem. Musisz dla każdego urządzenia ustawić harmonogram osobno. Grupami możesz sterować tylko z aplikacji na telefonie.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
1. Współrzędne dla zachodu brane są z Twojej strefy czasowej ustawianej w koncie użytkownika. Domyślam się że jest to Warszawa. Jeśli mieszkasz daleko od stolicy, musisz wziąć na to poprawkę przy ustawianiu harmonogramu. Zastanawialiśmy się nad pytaniem użytkowników o współrzędne ale jakoś niekomfortowo byłoby takie dane przechowywać. Jeśli zdarzyłaby się jakaś poważna luka w zabezpieczeniach to włamujący się nie tylko miałby waszą bramę ale też jej współrzędne. Nie ułatwiajmy 
2. Dokładnie tak jak @Duch__ napisał.
3. Aktualnie nie może, nie wyrobiliśmy się. Nie ma natomiast technicznych przeszkód by to zrobić i jest to w najbliższych planach: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/195
2. Dokładnie tak jak @Duch__ napisał.
3. Aktualnie nie może, nie wyrobiliśmy się. Nie ma natomiast technicznych przeszkód by to zrobić i jest to w najbliższych planach: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/195