Komputer fertygacyjny

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
dymek333

Cześć,

jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość :) Chciałbym dodać również, że kompletnie nie znam Supli a zakładam temat ponieważ jestem ciekaw czy koncepcja, która mnie interesuje jest wykonalna i ekonomicznie uzasadniona i tutaj proszę użytkowników o opinie czy warto w to brnąć czy wybrać już gotowe urządzenia.
Potrzebuję zautomatyzować proces podlewania z nawożeniem. Do tej pory korzystam z gotowych sterowników nawadniania np. Galcon itp. ale one niestety nie mają większych możliwości jeśli chodzi o nawożenie oraz, jak dla mnie za dużo zbędnych funkcji dotyczących sterowania podlewaniem. Korzystam również z komputera zrobionego na Siemens Logo, tylko nie umiem samemu go programować a wołanie specjalisty za każdym razem kiedy mam pomysł na modernizacje jest problematyczne i odwleka się w czasie. Myślałem również o zakupie takiego miksera z Chin, ale boję się jakości i braku wsparcia przy ewentualnych usterkach.
Sterownik miałby obsługiwać kilkadziesiąt el. zaworów nawodnieniowych (z możliwością rozbudowy), włączać główną pompę, włączać pompy dozujące nawozy ze zbiorników A,B i C i co ważne odmierzać zadane ilości z tych zbiorników.
Schemat logiczny wyglądałby tak:
1. Wybór zaworów, które mają pracować w cyklu nawodnienia
2. Ustawienie czasów pracy tych zaworów (od 1-60 min)
3. Wybór nawozu (czyli zbiorniki A,B,C) z możliwością jednoczesnego pobierania z 3
4. Nastawa żądanej ilości w litrach (np. 1-200l)
5. Praca
Dobrze byłoby gdyby dane z pracy były do odczytania w czasie rzeczywistym, czyli np. Ustawiam czas rozpoczęcia podlewania na godzinę 7.00 każdego dnia, wybieram zawory (każdy zawór odpowiada za konkretną kwaterę), ustawiam dla konkretnego zaworu czas pracy oraz zadawanie nawozu z wybranych zbiorników w określonej ilości i włączam program po czym o godzinie 12.00 zerkam w apkę i widzę, który zawór aktualnie pracuje, ile czasu pracuje itd.
Myślicie, że warto poświęcić czas i próbować sił w Supli czy lepiej odpuścić temat?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

dymek333 wrote: Sun Dec 14, 2025 8:46 pm
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
https://allegro.pl/oferta/inteligentny- ... 7794a9bbe#
Zerknij na to. Jeżeli wstepnie ci sie podoba to można rozmawiać o rozbudowie lub dokładaniu funkcji w ramach możliwości Supli. Producent tego sterownika jest na forum 😀
YoMan

Jako baza wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Jeśli można byłoby dołożyć kilka modułów żeby spełniało założenia to mogłoby to śmigać.
Jakiś panel HMI da się również w to wpiąć czy tylko obsługa zdalna?
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

dymek333 wrote: Sun Dec 14, 2025 8:46 pm Sterownik miałby obsługiwać kilkadziesiąt el. zaworów nawodnieniowych (z możliwością rozbudowy), włączać główną pompę, włączać pompy dozujące nawozy ze zbiorników A,B i C i co ważne odmierzać zadane ilości z tych zbiorników.
Schemat logiczny wyglądałby tak:
1. Wybór zaworów, które mają pracować w cyklu nawodnienia
2. Ustawienie czasów pracy tych zaworów (od 1-60 min)
3. Wybór nawozu (czyli zbiorniki A,B,C) z możliwością jednoczesnego pobierania z 3
4. Nastawa żądanej ilości w litrach (np. 1-200l)
5. Praca
Dobrze byłoby gdyby dane z pracy były do odczytania w czasie rzeczywistym, czyli np. Ustawiam czas rozpoczęcia podlewania na godzinę 7.00 każdego dnia, wybieram zawory (każdy zawór odpowiada za konkretną kwaterę), ustawiam dla konkretnego zaworu czas pracy oraz zadawanie nawozu z wybranych zbiorników w określonej ilości i włączam program po czym o godzinie 12.00 zerkam w apkę i widzę, który zawór aktualnie pracuje, ile czasu pracuje itd.
Odnosząc się do sterownika o którym wspomniał @YoMan
W zasadzie wszystkie Twoje założenia mogą być zrealizowane (choć na ten moment tylko część przez sam sterownik - brak pełnej pracy offline)

W konfiguracji sterownika możesz utworzyć dwie grupy sekcji (cykl 1 i 2), a ich czasy podajesz w Cloud na każdej sekcji osobno (automaty schodowe do max 2h)

W konfiguracji także ustawiasz czas (jako % czasu bazowego każdej sekcji), na jaki otworzy się zawór od nawozu.
Ten % w konfigu jest stały, ale można go zastąpić dimmerem.
Przykład:
czas sekcji 10 min., czas nawożenia 20%
przez 4 min. leci sama woda, potem 2 min. woda z nawozem i znów przez 4 min. sama woda dla przeczyszczenia instalacji z nawozu.

Wybór odpowiednich zbiorników nawozu - tu już musiałbyś utworzyć scenę w której włączasz pompę / pompy od nawozów i włączasz "cykl", potem reakcją na zakończenie cyklu pompy byłyby wyłączane.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl

Return to “Pomysły i koncepcje”