jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość
Potrzebuję zautomatyzować proces podlewania z nawożeniem. Do tej pory korzystam z gotowych sterowników nawadniania np. Galcon itp. ale one niestety nie mają większych możliwości jeśli chodzi o nawożenie oraz, jak dla mnie za dużo zbędnych funkcji dotyczących sterowania podlewaniem. Korzystam również z komputera zrobionego na Siemens Logo, tylko nie umiem samemu go programować a wołanie specjalisty za każdym razem kiedy mam pomysł na modernizacje jest problematyczne i odwleka się w czasie. Myślałem również o zakupie takiego miksera z Chin, ale boję się jakości i braku wsparcia przy ewentualnych usterkach.
Sterownik miałby obsługiwać kilkadziesiąt el. zaworów nawodnieniowych (z możliwością rozbudowy), włączać główną pompę, włączać pompy dozujące nawozy ze zbiorników A,B i C i co ważne odmierzać zadane ilości z tych zbiorników.
Schemat logiczny wyglądałby tak:
1. Wybór zaworów, które mają pracować w cyklu nawodnienia
2. Ustawienie czasów pracy tych zaworów (od 1-60 min)
3. Wybór nawozu (czyli zbiorniki A,B,C) z możliwością jednoczesnego pobierania z 3
4. Nastawa żądanej ilości w litrach (np. 1-200l)
5. Praca
Dobrze byłoby gdyby dane z pracy były do odczytania w czasie rzeczywistym, czyli np. Ustawiam czas rozpoczęcia podlewania na godzinę 7.00 każdego dnia, wybieram zawory (każdy zawór odpowiada za konkretną kwaterę), ustawiam dla konkretnego zaworu czas pracy oraz zadawanie nawozu z wybranych zbiorników w określonej ilości i włączam program po czym o godzinie 12.00 zerkam w apkę i widzę, który zawór aktualnie pracuje, ile czasu pracuje itd.
Myślicie, że warto poświęcić czas i próbować sił w Supli czy lepiej odpuścić temat?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.