Patryk90 wrote: Sun Dec 14, 2025 10:48 pm
@vajera - mam pytanko.
Doszedł do mnie w piątek ten termostat Avatto ZT198 z linku polecającego od Zibiego (dzięki). Wszystko w sumie działa i jak za 30 zł to nie ma się czego czepiać. Podczas testowania napotkałem pewien drobny ale czasem uciążliwy problem. Termostat ustawiony jako nadrzędny a podrzędny to TRV06. W GUI zaznaczone dwie flagi: Supla schedule i schedule manual. Bez tego głowica wyłącza się przy ustawianiu wartości na termostacie. Wydaje się, że działa. Jeśli z poziomu aplikacji wybieram program to jest ok. Przełącza się na ustawione np. 19 stopni. Jak kliknę teraz na ręczny, to wraca do ustawionej wcześniej wartości np. 22 stopni. I teraz to samo robię na termostacie. Naciskam na M, w Supli przechodzi na program a na termostacie ustawia się te programowe 19 stopni. I teraz jak ponownie nacisnę M to powinien wyjść z programu a tak nie robi. Przełącza się na chwilę na wewnętrzny program termostatu (teraz akurat 16 stopni) i zaraz wraca do 19 i programu w Supli. Mogę wyjść z tego trybu na termostacie strzałką w górę lub w dół ale wtedy zaczynam od tych 19 stopni programu i muszę znowu ustawić docelową (np. 22). Trochę to denerwujące ale da się żyć. Moje pytanie jest takie czy da się coś z tym zrobić? Bramkę mam 4MB bez logów ale jak będzie trzeba to zainstaluję z logami.
Kolejna rzecz to czujnik otwarcia okna. Musi być wpisany w termostat nadrzędny bo jak jest w podrzędnym to brak info w Supli, że zadziałał. Ale to nie jest problem. Problem to jest, że po resecie bramki czasem pokazuje, że wstrzymano grzanie na skutek zadziałania czujnika. Ale czujnik nie zmienił stanu. Sprawdziłem. Nie wiem czy ma dalej to sens sprawdzać bo czytam że ma być nowa wersja softu do Z2S z poprawką na czujniki. Może poczekać i sprawdzić co będzie na nowej? Piszę tylko dla informacji.
Wszystko co opisywałem robiłem na najnowszym sofcie - 0.9.202.
Kolego @zzrr bardzo grzecznie proszę - nie odpowiadają na mój post
Sprawdziłem przed chwilą u siebie. Jest to samo. Pytanie, jak często będziesz chciał przełączać tę funkcję na termostacie?
@vajera kiedyś już pisał, że jak się uda coś przełożyć z Tuya (Zigbee) w osiemdziesięciu procentach, to już jest dobrze.
Niestety z Zigbee na Suplę nie można wszystkiego przestawić 1:1 choć @vajera się stara (i dodaje np. różne flagi).
Osobiście nie używam tego przycisku (M) na termostacie. I jakbyś nie napisał, to pewnie bym sprawdził dopiero za jakiś czas. Kilka godzin temu wróciłem dopiero do domu i widzę, że jest do potestowania kilka nowych wersji softu. A ten termostat to nie jest jakiś mój priorytet. Prze chwilą zainstalowałem nową wersję softu.
Jak się nie da nic z tym zrobić, to sobie po prostu ten przycisk zdezaktywuję (wystarczy odkleić ten element przewodzący na płytce) i nikt nawet przez pomyłkę nie naciśnie
Co do reszty pewnie szczegółowo wypowie się @vajera.