Podłączenie SBW-02 do Nice Robus 600 + furtka
-
Ksyrax
W instrukcji nie znalazlem jasnej informacji gdzie podpiąć zewnętrzne urzadzenie wykonujace polecenie czesciowego otwarcia. Jest zapis że można podłączyć zewnętrzne urządzenia pod zaciski Bluebus i stop, ale rozumiem że pod stop jest wejście powodujące zatrzymanie bramy, natomiast pod bluebus urządzenia które są zasilane i komunikują sie przy pomocy 2 przewodów (nie wiem czy SBW-02 może otrzymać napięcie na OUT), albo ja źle to czytam.djalex wrote: Mon Dec 15, 2025 6:00 pm Poczytaj w instrukcji jak zaprogramować w centrali funkcję częściowego otwarcia i tam się wpinasz z drugim kanałem w SBW. Do IN2 nic nie musisz wpinać bo już masz na IN1.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jeszcze raz, znajdź w instrukcji info jak zaprogramować i na jakim wejściu funkcję częściowego otwarcia tzw funkcja furtki a nie jak podłączyć zewnętrzne sterowniki.Ksyrax wrote: Mon Dec 15, 2025 6:35 pmW instrukcji nie znalazlem jasnej informacji gdzie podpiąć zewnętrzne urzadzenie wykonujace polecenie czesciowego otwarcia. Jest zapis że można podłączyć zewnętrzne urządzenia pod zaciski Bluebus i stop, ale rozumiem że pod stop jest wejście powodujące zatrzymanie bramy, natomiast pod bluebus urządzenia które są zasilane i komunikują sie przy pomocy 2 przewodów (nie wiem czy SBW-02 może otrzymać napięcie na OUT), albo ja źle to czytam.djalex wrote: Mon Dec 15, 2025 6:00 pm Poczytaj w instrukcji jak zaprogramować w centrali funkcję częściowego otwarcia i tam się wpinasz z drugim kanałem w SBW. Do IN2 nic nie musisz wpinać bo już masz na IN1.
-
Ksyrax
Kurde czytam juz kolejny raz i nie ma wskazanego innego wejścia jak SbS, pod ten zaciski mam podpięty juz domofon i OUT1, to albo nie jest to wprost napisane i trzeba wykorzystać inny zacisk i przeprogramować go jakoś albo podpinać pod SbS i centrala sama rozróżnia sygnał np inny czas zwarcia. Albo Nice nie podaje w ogólnodostępnej instrukcji takich informacji i to jest wiedzą tajemna dla instalatorów.djalex wrote: Mon Dec 15, 2025 7:34 pmJeszcze raz, znajdź w instrukcji info jak zaprogramować i na jakim wejściu funkcję częściowego otwarcia tzw funkcja furtki a nie jak podłączyć zewnętrzne sterowniki.Ksyrax wrote: Mon Dec 15, 2025 6:35 pmW instrukcji nie znalazlem jasnej informacji gdzie podpiąć zewnętrzne urzadzenie wykonujace polecenie czesciowego otwarcia. Jest zapis że można podłączyć zewnętrzne urządzenia pod zaciski Bluebus i stop, ale rozumiem że pod stop jest wejście powodujące zatrzymanie bramy, natomiast pod bluebus urządzenia które są zasilane i komunikują sie przy pomocy 2 przewodów (nie wiem czy SBW-02 może otrzymać napięcie na OUT), albo ja źle to czytam.djalex wrote: Mon Dec 15, 2025 6:00 pm Poczytaj w instrukcji jak zaprogramować w centrali funkcję częściowego otwarcia i tam się wpinasz z drugim kanałem w SBW. Do IN2 nic nie musisz wpinać bo już masz na IN1.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://www.niceforyou.com/sites/defaul ... 0a01pl.pdf
Strona 15 do 17. Prawdopodobnie trzeba przeprogramować wejście "close'" na sterowanie otwierania częściowego (furtka). Przeczytaj dokładnie instrukcję. Ja nie mam tego napędu, więc trudno mi doradzać.
Strona 15 do 17. Prawdopodobnie trzeba przeprogramować wejście "close'" na sterowanie otwierania częściowego (furtka). Przeczytaj dokładnie instrukcję. Ja nie mam tego napędu, więc trudno mi doradzać.
-
Ksyrax
No właśnie tu jest problem, to co podałeś to jest instrukcja do poprzednich wersji, ja mam inną chyba nowszą i nie ma wejścia "close"RomanG wrote: Mon Dec 15, 2025 9:00 pm https://www.niceforyou.com/sites/defaul ... 0a01pl.pdf
Powyżej w postach screeny z instrukcji a niżej zdjecie z neta tej płytki bo nie zrobiłem swojej ale jest identyczna.
https://www.nice.pl/nice-pobierz-plik/1963
Na 71 stronie, rozdział 18 jest wpis dotyczący wejścia sterującego funkcją furtki. Wejście to prawdopodobnie jest dostępne po zainstalowaniu karty rozszerzeń. Czy masz taką kartę zainstalowaną? Ewentualnie zapytaj sprzedawcę lub instalatora. Sprawdzam to na małym telefonie, więc ciężko mi się w tym połapać.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Tak jak koledzy piszą. Potrzebujesz dodatkowej karty rozszerzeń MLAE44.
Instrukcja: https://www.niceforyou.com/sites/defaul ... A00PLD.pdf
Instrukcja: https://www.niceforyou.com/sites/defaul ... A00PLD.pdf
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Ksyrax
Dziękuję wszystkim narazie za pomoc, pozostaje chyba zakup dodatkowej karty