Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

vajera wrote: Fri Dec 19, 2025 8:54 pm
zzrr wrote: Fri Dec 19, 2025 8:49 pm
vajera wrote: Fri Dec 19, 2025 8:46 pm

One są w relacji nadrzędny/podrzędny? Jeżeli tak, to masz czujnik ustawiony we wszystkich termostatach?
One są w relacji nadrzędny/podrzędny? - Tak
Jeżeli tak, to masz czujnik ustawiony we wszystkich termostatach? - we wszystkich nadrzędnych. W głowicach nie
@Zibi_007 pisał, że musi być ustawiony zarówno w nadrzędnym, jak i w podrzędnych.
Pytanie do @klew - czy to jest zgodne z założeniami?
Nie. Ja pisałem, ze jak jest ustawiony tu i tu, to głupieje. Wyłącza grzanie, ale po zamknięciu okna nie włącza podrzędnego (cały czas pokazuje, że jest zatrzymany przez otwarte okno). Teraz kompilujesz na nowym SD i tego jeszcze nie sprawdzałem, bo nie mam głowic spiętych z kotłem i dla mnie jest OK (czyli wystarczy, że jest w nadrzędnym).
Zresztą w zestawie od Auratona też mam przypisany tylko do nadrzędnych (czyli HM).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Fri Dec 19, 2025 9:06 pm
vajera wrote: Fri Dec 19, 2025 8:54 pm
zzrr wrote: Fri Dec 19, 2025 8:49 pm

One są w relacji nadrzędny/podrzędny? - Tak
Jeżeli tak, to masz czujnik ustawiony we wszystkich termostatach? - we wszystkich nadrzędnych. W głowicach nie
@Zibi_007 pisał, że musi być ustawiony zarówno w nadrzędnym, jak i w podrzędnych.
Pytanie do @klew - czy to jest zgodne z założeniami?
Nie. Ja pisałem, ze jak jest ustawiony tu i tu, to głupieje. Wyłącza grzanie, ale po zamknięciu okna nie włącza podrzędnego (cały czas pokazuje, że jest zatrzymany przez otwarte okno). Teraz kompilujesz na nowym SD i tego jeszcze nie sprawdzałem, bo nie mam głowic spiętych z kotłem i dla mnie jest OK (czyli wystarczy, że jest w nadrzędnym).
Zresztą w zestawie od Auratona też mam przypisany tylko do nadrzędnych (czyli HM).
OK, to przepraszam.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

zzrr wrote: Fri Dec 19, 2025 9:04 pm Strzelam że przyczyną może być kolejność włączenia termostat nadrzędny i przypisanie czujnika otwarcia okna. Bo jak teraz wszedłem w opcje głowicy to w tym polu zapytało czy ustawić taki sam stan jak w nadrzędnym. Gdyby w T1 ten czujnik już był to by go właczając jako nadrzędny przepisało automatycznie.
EDIT:
Zaraz to sprawdzę,
Jednak... tak rozmyślam nad tym i stwierdzam że to nadrzędny powinien dawać tylko sygnał grzej nie grzej a nie żeby podrzędnym sterował czujnik oddzielnie. Hmm
zzrr

Zibi_007 wrote: Fri Dec 19, 2025 9:06 pm Teraz kompilujesz na nowym SD i tego jeszcze nie sprawdzałem, bo nie mam głowic spiętych z kotłem i dla mnie jest OK (czyli wystarczy, że jest w nadrzędnym).
No tak... tylko że jak się otworzy okno to tak naprawdę nadrzędny wtedy nie wyłączy kaloryfera bo głowica cały czas pozostaje na GRZEJ
zzrr

Podsumuje to co napisałem wcześniej co stwierdziłem u siebie... może to u mnie coś nie tak albo fizyczne czujniki działają dobrze.
Otwieramy okna 3/3. Termostaty 3/3 wyłączają przekaźnik ale nie wyłączają głowic. Ok. Głowice otwarte ale kocioł i tak nie grzeje.
teraz opcja 2
Otwieramy okna 2/3. Termostaty nadrzędne nie wyłączają dwóch głowic. Przekaźnik właczony bo jeden termostat nie dał NIE GRZEJ. Kocioł grzeje na wszystkich kaloryferach
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Fri Dec 19, 2025 2:43 pm
lukasz06 wrote: Thu Dec 18, 2025 11:19 pm
vajera wrote: Thu Dec 18, 2025 10:53 pm
Nope, jeszcze czeka w kolejce - trochę bez sensu poprawiać kod dwa razy.
Spoko, a czemu 2 razy?
Chcę najpierw zamknąć kod inicjalizacji, trybu schedule i czujnika otwarcia okna - wtedy będę starał się dostosować do tej głowicy. Natomiast z tego, co pisał @LukiSpajder, wynika że te ostatnie dni zmian w kodzie mogły pomóc również w temacie tej głowicy.
Ja tam nie zauważyłem różnicy 😉
zzrr

@vajera ale nie żałujesz chyba że mi pokazałeś jak się robi wirtualny czujnik otwarcia okna? :P
klew
Has thanked: 139 times
Been thanked: 137 times

Termostat nadrzędny przekazuje podrzędnym: tryb pracy (off, manual/program) oraz nastawę temperatury.
Samo sterowanie grzaniem każdy termostat realizuje samodzielnie.

Jeśli dany termostat ma nie grzać przy otwartym oknie, to trzeba mu czujnik ustawić. Ta "nastawa" nie jest kopiowana z nadrzędnych.

Np. można mieć np 4 pokoje z głowicami i oknami oraz jeden nadrzędny termostat, którym ustawiamy zadaną temperaturę.

To zachowanie w Auraton było zmienione w ostatnim wydaniu 25.12. W bramce z2s też to jest już zmienione i powinno działać tak jak opisałem tutaj.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

U mnie ustawiony czujnik na nadrzędnym. A w zasadzie teraz już na czterech. Każdy nadrzędny przypisany do osobnej głowicy. Za każdym razem czujnik otwarcia okna wyłącza nadrzędny i podrzędny. Podrzędny zamyka wtedy głowicę. Dodatkowo jeden nadrzędny i głowicę mam na stole. Próbowałem go (termostat) wykiwać bawiąc się czujnikiem otwarcia "jakbym wachlował oknem". Nie dał się ;-) jeśli się "zakręcił" to tylko na chwilę, a później wracał do prawidłowych ustawień (on, off).
Nie przerabiałem opcji z piecem, bo do tego mam całkiem inny układ i oprogramowanie...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

klew wrote: Fri Dec 19, 2025 9:45 pm Jeśli dany termostat ma nie grzać przy otwartym oknie, to trzeba mu czujnik ustawić. Ta "nastawa" nie jest kopiowana z nadrzędnych.
a Zibi pisze że zamyka głowicę i otwiera... No to może ustalmy jakieś zasady... :lol:
EDIT:
Ja zgłupiałem. :P
Last edited by zzrr on Fri Dec 19, 2025 9:56 pm, edited 1 time in total.

Return to “Bramka ZigBee”