Podsumowując ten temat rocznicowy, chciałbym się z Wami podzielić takim oto przemyśleniem...
SUPLA...is the best
Od samego początku mojej przygody z tym systemem (2018) odnoszę wrażenie, że to jest idealna implementacja
IoT dla domu.
Z jednej strony system mocno zintegrowany ze sprzętem - jak patrzę na kod konkurencyjnych rozwiązań (wielopoziomowe kanapki Javy/TS/Pythona), to zastanawiam się, jak im to może działać szybko i stabilnie

Z drugiej bardzo dobrze przemyślany system komunikacji klient-serwer (
@pzygmunt 
) daje to, na co wszyscy zawsze zwracają uwagę - tutaj wszystko działa w czasie rzeczywistym a nie z 30-sekundowym lagiem.
Cloud, aplikacja - tutaj właściwie nie ma słabych punktów a projekt wciąż się rozwija i doskonali.
Last but not least - dla mnie - programisty amatora - to co zrobił
@klew w temacie
SuplaDevice, to jest niedoścignione arcydzieło

To, że tak łatwo udaje mi się dodawać nowe funkcje i rozszerzenia do bramki Z2S, to w dużej mierze zasługa Mistrza Krzysztofa, który nie tylko stworzył tą doskonale naoliwioną maszynę, ale cały czas ma nad nią pełną kontrolę i we wszystkim się orientuje.
Wszystkim nam brakuje Krystiana i GG, ale jeszcze raz chciałbym zachęcić tych, którzy mają ochotę spróbować, ale się boją - SuplaDevice jest jak klocki
LEGO - otworzysz pierwszą paczkę i już wpadłeś po uszy
Kudos Panowie, kudos!