Dziś mija dokładnie rok od założenia pierwszego tematu pokazującego pierwsze możliwości bramki.
Jako jeden z wielu testujących miałem okazję testować tę bramkę na różnych modułach.
Zaczęło się od Esp C6. Wprowadzenie tego modułu na rynek przez firmę Espressif otworzyło nam drzwi na świat urządzeń Zigbee.
Już nie trzeba już kombinować, przerabiać różnych Sonoff' ów i innych urządzeń. Nie ingerujemy w nie fizycznie, przez to są bezpieczniejsze dla zwykłego Kowalskiego. Takż jest to duży +.
Na szczęście wprowadzenie tej bramki do Supli zbiegło się trochę z odejściem ( mam nadzieję, że jeszcze wróci @Krycha88) od GG.
Projekt równie wspaniały, byłoby super jakby był nadal rozwijany. Ale wracając do bramki Z2S i do modułów działających na nich, to kolejnym ciekawym modułem był i nadal jest Xiao C6. Moduł zgrabny, mały o dużych możliwościach. Akurat tak się składa, że miałem go w szufladzie, kiedy zaczęliśmy testować bramkę. Szybko zyskał uznanie wśród forumowiczów przede wszystkim przez wyjście na antenę zewnętrzną, co stawaiło go na pierwszym miejscu (bynajmniej u mnie) przez długi czas. Dużym plusem również jest możliwość podpięcia akumulatorka, co pokazywali inni użytkownicy. Jego wadą jest niestety mała pamięć, przez co nie zrobimy w nim aktualizacji przez Ota.
Obecnie używam Esp c6 1U devkit - moduł z anteną zewnętrzną, ale pamięcią 8MB, dzięki czemu nie ma już problemu z aktualizacją.
Czy będzie możliwość jaką zakładał od początku @Vajera - Esp C6 lub H2 połączony z Esp S3? Pewnie tak
Czas pokaże, co przyniesie czas. i czy to będzie lepsze rozwiązanie. Były także przymiarki ożenienia c6 z c5, ale to nie zagrało.
Może P4 z S3 i mielibyśmy jakiś ekranik fajny?
Tyle o samych modułach, ale tak naprawdę całą pracę robi Mistrz @Vajera i jego kod
Nie zapominajmy o wielkim guru
Na szczęście się myliłem i Krzysztof też dużo pomógł Łukaszowi, udzielał cennych wskazówek, a nawet poprawiał swoją bibliotekę.
Także inni użytkownicy - nie będę ich wymieniał, żeby nikogo nie pominąć, ale jeden zasługuje szczególnie na to. Wszyscy śledzący wątek Zigbee wiedzą, że niekwestionowanym liderem i prawą ręką @Vajery jest @Zibi_007, człowiek który nie tylko pomagał innym ( mnie również), ale testował po nocach zarówno w Polsce jak nawet w Indiach, czy gdzie on tam nie był
Kod, który z początku był prosty (nie mowię tu o mnie ) rozrósł się dość mocno i chyba tylko sam @Vajera to ogarnia.
Podsumowując, bo piszę to na raty
Dziękuję za ten rok i życzę autorowi projektu samych sukcesów, spełnienia planów i marzeń w Nowym Roku 2026r, a wszystkim użytkownikom tej bramki, satysfakcji z posiadanych bramek i urządzeń Zigbbe, oby działały jak najdłużej.
Pozdrawiam.