Podłączenie SBW-02 do Nice Robus 600 + furtka

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Ksyrax wrote: Tue Dec 16, 2025 8:16 am Dziękuję wszystkim narazie za pomoc, pozostaje chyba zakup dodatkowej karty :roll:
Jak dobrze rozumiem, to masz już podłączony pierwszy kanał SBW do napędu w funkcji SBS (krok po kroku) i działa otwieranie bramy.
Nie wiem też, jakiej funkcjonalności oczekujesz przy ustawieniu "furtka", ale jakąś "protezę" tego możesz uzyskać tworząc scenę dla tego już podłączonego kanału "otwierania bramy"; w operacjach dla kanału bramy ustawiasz akcję "Otwórz", później dodajesz opóźnienie (np. 8sek. - tu musisz czas odpowiednio dobrać do potrzeb) i ponownie dla tego kanału ustawiasz akcję - tym razem "Otwórz/zamknij". Zapisujesz scenę i .... próbujesz, czy dobrze działa ;) ! Powinno! :)
Ksyrax

Dzięki za podpowiedź, ale mam tylko bramę przesuwna bez furtki i chciałbym przy pomocy telefonu i domofonu otwierać bramę na szerokość 1m tak jak to jest otwierane przy pomocy org pilota, narazie odpuściłem temat po świętach wrócę do tego.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Ksyrax wrote: Mon Dec 22, 2025 10:43 pm Dzięki za podpowiedź, ale mam tylko bramę przesuwna bez furtki i chciałbym przy pomocy telefonu i domofonu otwierać bramę na szerokość 1m tak jak to jest otwierane przy pomocy org pilota, narazie odpuściłem temat po świętach wrócę do tego.
... a co szkodzi... spróbować? :lol:
Podany przeze mnie sposób spróbowałem i chyba byłbym zadowolony z takiego działania. Nie musisz nawet wychodzić na zewnątrz (marznąć), a tylko utworzyć scenę i ją "odpalać" - jak chcesz mieć "furtkę".
Zamykam też dokładnie tą samą sceną (chociaż może to zależeć od ustawienia logiki konkretnego napędu). Możesz tez zamykać zwykłą funkcją bramy "zamknij".
Jeżeli chodzi o obsługę tej funkcji z domofonu, to można by (jeżeli jest taka możliwość w domofonie - wolny styk ) wywołać tę scenę jakąś inną (re) akcją (AT z rolet, świateł, VR, ...), albo zrezygnować z obsługi z domofonu i wykorzystać inny "przycisk Supli". W sumie wychodzi na to samo. :lol:
Osobiście teraz już nie otwierałbym bramy "na 1 metr lecz na odległość, gdy brama jest "w równowadze". Akurat w tym roku musiałem wymienić wózki, bo - jak się okazało - były już mocno "wyrobione". Faktem jest, że pracowała b. intensywnie, ale nie zamierzam jej w tym jeszcze bardziej pomagać. :)
Jeszcze raz napiszę; spróbuj, i może "będzie Pan zadowolony". :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ksyrax

Namawiał, namawiał i namówił... jak wrócę do domu to spróbuję to ustawić.

Return to “ZAMEL SBW-02”