vajera wrote: Wed Dec 24, 2025 10:04 am
Simono wrote: Wed Dec 24, 2025 9:51 am
Pięknie podziękował. Działa.
Pytanie tylko jak po teście skasować zalanie w Supli
Nie testowałem osobiście żadnego czujnika zalania - pytanie do tych, którzy mieli okazję - czy taki czujnik pozostaje aktywny aż do momentu ręcznego skasowania stanu, czy też powinien wrócić do stanu wyjściowego gdy przestanie rejestrować obecności cieczy?
Zależy. Są takie, które po zaniku zalania (kontaktu na elektrodach/stycznikach) wysyłają info o powrocie do stanu poprzedniego.
Są też takie, w których to nie działa. Tutaj zawsze pomaga "autoset". I tutaj uwaga! Jeżeli ustawimy go na np. na 60s (a zalanie występuje dalej) i mamy ustawione powiadomienia/reakcje to będziemy je otrzymywać/wywoływać co 60s (powiadomienia aż do wyczerpani limitu). Ma to swoje dobre i złe strony. Na pewno nie przegapimy powiadomienia (bo będzie cały czas przychodzić)...
Mam dwa powyższe rodzaje. I jeden taki, który co prawda wraca do stanu wyjściowego po kilkunastu sekundach od braku zalania, ale jak napisano wyżej musi pracować na odwróconej logice. Wg mnie najlepsze są te małe okrągłe (wyglądają podobnie od tych z Auratona). Długo pracują na baterii. Te z elektrodami (stykami) na kablu lubią płatać figle (po dłuższym czasie braku aktywności /zalania/ ciężko jest je "obudzić").