Zibi_007 wrote: Sun Dec 28, 2025 8:45 pm
vajera wrote: Sun Dec 28, 2025 8:39 pm
Mam do Was takie pytanie (pojawiło się ono na podłożu doświadczeń własnych

) - w tej chwili zadziałanie czujnika otwarcia okna wyłącza termostat prawie natychmiastowo. Podłączyłem czujnik otwarcia do drzwi tarasowych przez które kilka razy w ciągu dnia wychodzę po kilka szczapek drewna do kominka - cała operacja trwa około 30-60 sekund. Pytanie czy ten mechanizm wyłączania głowicy w reakcji na czujnik nie powinien mieć jakiegoś opóźnienia, 60 - 90 sekund? Jeżeli w tym czasie drzwi/okno zostaną zamknięte, to nic się nie wydarzy.
Szybki jesteś

A tak na serio, to myślę, że domyślnie powinien zostać natychmiastowy. Dodanie opóźnienia spowoduje (przynajmniej u początkujących) dezorientację, czy w ogóle działa. Można dodać opcję opóźnienia, ale zostawić to ustawienie do świadomej decyzji użytkowników. Wtedy Ci, którzy wachlują oknem albo drzwiami by sięgnąć po opał, zawołać dziecko na obiad lub sięgnąć ręką za okno by zobaczyć czy pada - będą mogli sobie ustawić opóźnienie.
Ja też uważam, że tam powinna być zwłoka. Powinien być parametr, którym się to konfiguruje.
Osobiście byłem zdziwiony, że ludzie widzą natychmiastową reakcję i chwalą urządzenia, że to tak szybko działa
Kiedyś to dodam, ale nie ma tego w najbliższych planach