Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

bokk wrote: Mon Dec 29, 2025 4:49 pm A daje Ci się wyłączyć za 1 razem czy przeskakuje na 5° i dopiero za 2 razem można wyłączyć. Pisałem o tym w zgloszenie błędów
Daje się wyłączyć za pierwszym razem i tak jest u mnie w większości przypadków, ale wiem o czym mówisz. Zdarzało się że nie wyłączyło za pierwszym razem.
zzrr

@vajera no to Ci powiem co ja wykombinowałem. Ponieważ moje TRV06 nie mają wskazania stanu otwarcia a wskazania na SUPLI po ustawieniu jako podrzędny dawały różne dziwne efekty typu np.... termostat nadrzędny temperatura otoczenia-26, ustawiona-25 histereza 0.2. Na podglądzie "lista" w SUPLI on był jako NIE GRZEJ a podrzędny GRZEJ. I wystarczyło że głowica po swojemu myślała godzinę nim się przełączyła też na nie grzej to w SUPLI pokazywało GRZEJ pomimo że nadrzędny miał ustawioną niższą niż otoczenia.
Jak @klew zrobił w ostatnich zmianach że nie publikuje już GRZEJ/NIE GRZEJ na podrzędny to wskazania były takie powiedziałbym delikatnie nieintuicyjne i to co pokazywało na głównym ekranie nie zgadzało się z rzeczywistością(Trzeba było sie do listy dokopać by stwierdzic że pokazuje grzanie dlatego że podrzędny jeszcze się nie przełaczył). Osobiście mi się to nie podoba.
Żeby sobie rozwiązać problem użyłem możliwości bramki a dokładnie.... zrobiłem dwie akcje:
Action#: 1 of 2
Action name: G1 ON (enabled) G1 Głowica TRV06
Event: {ON HVAC HEATING}
from source channel: [THERMOSTAT T1] T1 termostat ZWT198
Action: {TURN ON}
on destination channel: [THERMOSTAT G1]
Action#: 2 of 2
Action name: G1 ON (enabled)
Event: {ON HVAC STANDBY}
from source channel: [THERMOSTAT T1]
Action: {TURN OFF}
on destination channel: [THERMOSTAT G1]
Głowice ustawiłem na max grzanie i wyłączyłem w cloud by nie pokazywało jej w aplikacji. Krótko mówiąc zrezygnowałem z opcji nadrzędny/podrzędny. Aby stan baterii pokazywało w apce pozostawiłem do wyświetlania w aplikacji tylko HVAC. W ten sposób w aplikacji przedstawia się to tak samo jak by głowica była podrzędna. Efekt jest taki że jak termostat główny T1 daje GRZEJ to natychmiast głowica z akcji całkowicie się otwiera bo ma ustawioną MAX temperaturę, jak termostat przełącza się na NIE GRZEJ głowica całkowicie się zamyka.
Takie ustawienie dla mojej konfiguracji na ten moment bardziej mnie przekonuje niż ustawienie nadrzędny/podrzędny.
I tu pojawił się problem...
Po restarcie głowice przechodzą na ON a są ustawione na MAX i wszystkie się otwierają. A tak być nie powinno. Dodatkowo mam ukryty w apce interface do termostatu głowic i nie ma nawet jak termostatu wyłączyć. Dodatkowo w takiej konfiguracji trzeba by za każdym razem analizować które maja być ON a które OFF gdyby chcieć to przywracać ręcznie po resecie.
Ale... po restarcie bramki jeśli będzie przywracać ustawienia z przed restartu wszytko powinno być ok. No bo tak chyba powinno być.
EDIT:
Jest jakiś inny sposób by zmusić głowicę w konfiguracji nadrzędny/podrzędny do tego by moment GRZEJ/NIE GRZEJ były zsynchronizowane w nadrzędnym i w głowicy?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Wypróbuj 1.1.10-29/12/25
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Mon Dec 29, 2025 6:26 pm Wypróbuj 1.1.10-29/12/25
Kurna... Ty mnie @vajera nie pierwszy raz zaskakujesz. Ja się tu produkuję żeby Cię przekonaća Ty po cichudku ciach... i zrobił... :)
EDIT:
No jeszcze nie wiadomo... ale wątpię żeby nie było zrobione, bo jak na razie jeszcze taka rzecz się nie zdarzyła żebyś coś nie zrobił co było tu na forum w temacie.
Czekam bo jeszcze jej nie widze na GitHub
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Mnie osobiście denerwuje wymyślony sposób na komunikację z głowicą po resecie bramki. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby ZT198 wrócił z tych 5 stopni do normalnej nastawy. Zostaje na nich i tak stoi, a komunikacja normalnie jest. I jeśli np. wyjadę na narty, to co pewien czas muszę zerkać do aplikacji, czy mi nie przykręciło zaworu na kaloryferze. Wiem co powodowało wprowadzeniem tego mechanizmu, ale sam wcześniej nie doświadczałem problemów z komunikacją po resecie bramki, teraz natomiast zawsze mam te 5 stopni. Co ciekawe Sonoffy i TRV06 czasem po krótszym (30 s), czasem dłuższym (2-3 min.) czasie wracają do pierwotnej nastawy. ZT198 na kilkanaście prób ani razu :(
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Zibi_007 wrote: Mon Dec 29, 2025 6:35 pm Mnie osobiście denerwuje wymyślony sposób na komunikację z głowicą po resecie bramki. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby ZT198 wrócił z tych 5 stopni do normalnej nastawy. Zostaje na nich i tak stoi, a komunikacja normalnie jest. I jeśli np. wyjadę na narty, to co pewien czas muszę zerkać do aplikacji, czy mi nie przykręciło zaworu na kaloryferze. Wiem co powodowało wprowadzeniem tego mechanizmu, ale sam wcześniej nie doświadczałem problemów z komunikacją po resecie bramki, teraz natomiast zawsze mam te 5 stopni. Co ciekawe Sonoffy i TRV06 czasem po krótszym (30 s), czasem dłuższym (2-3 min.) czasie wracają do pierwotnej nastawy. ZT198 na kilkanaście prób ani razu :(
Mam na bramce tylko termostaty i głowice no i jeden przełącznik który robi za przełącznik źródła ciepła. U mnie z reguły przywraca ale przyznaje że nie zawsze i zdarza się że losowo któreś zostają na tych 5 stopniach. Idea zrobienia tego była słuszna ale jeśli @vajera miałby na to inny pomysł, chęć i czas to ja się podpisuję pod ewentualną jeśli trzeba serię testów w razie czego.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Mon Dec 29, 2025 6:35 pm Mnie osobiście denerwuje wymyślony sposób na komunikację z głowicą po resecie bramki. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby ZT198 wrócił z tych 5 stopni do normalnej nastawy. Zostaje na nich i tak stoi, a komunikacja normalnie jest. I jeśli np. wyjadę na narty, to co pewien czas muszę zerkać do aplikacji, czy mi nie przykręciło zaworu na kaloryferze. Wiem co powodowało wprowadzeniem tego mechanizmu, ale sam wcześniej nie doświadczałem problemów z komunikacją po resecie bramki, teraz natomiast zawsze mam te 5 stopni. Co ciekawe Sonoffy i TRV06 czasem po krótszym (30 s), czasem dłuższym (2-3 min.) czasie wracają do pierwotnej nastawy. ZT198 na kilkanaście prób ani razu :(
Przed chwilą zrobiłem zdalny restart bramki SALON - mam tam 2x TRVZB (podrzędne) i 1x ZWT198 (nadrzędny) - w aplikacji Supla nawet na moment nie pojawiło się to 5°C. W ostatnich dniach restartowałem ją kilka razy i nigdy nie zaobserwowałam tego zjawiska.
Oczywiście nie podważam Twoich obserwacji, tylko zastanawiam się, gdzie może leżeć problem?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Mon Dec 29, 2025 6:26 pm Wypróbuj 1.1.10-29/12/25
Na ten moment... kilka minut po restarcie... 8szt termostatów i głowic na 8 powróciły z OFF i na ten moment są na OFF. Jest gitara...👍
zzrr

vajera wrote: Mon Dec 29, 2025 6:47 pm Przed chwilą zrobiłem zdalny restart bramki SALON - mam tam 2x TRVZB (podrzędne) i 1x ZWT198 (nadrzędny) - w aplikacji Supla nawet na moment nie pojawiło się to 5°C. W ostatnich dniach restartowałem ją kilka razy i nigdy nie zaobserwowałam tego zjawiska.
Oczywiście nie podważam Twoich obserwacji, tylko zastanawiam się, gdzie może leżeć problem?
To jak jesteśmy też przy temacie przywracania ustawień po restarcie to tak powiem bo mam to akurat w tej chwili, że po resecie teraz jak sprawdzałem OFF to 4 na 8szt. pozostały na 5 stopniach :shock: Dwie TRV06 i dwa ZWT198
EDIT:
Może ryzyko wystąpienia jest proporcjonalne do ilości urządzeń na bramce. Przywrócenie OFF w każdym razie działa bez uwag
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Mon Dec 29, 2025 6:47 pm
Przed chwilą zrobiłem zdalny restart bramki SALON - mam tam 2x TRVZB (podrzędne) i 1x ZWT198 (nadrzędny) - w aplikacji Supla nawet na moment nie pojawiło się to 5°C. W ostatnich dniach restartowałem ją kilka razy i nigdy nie zaobserwowałam tego zjawiska.
Mam je teraz na bramkach produkcyjnych (bez logów i GUI), więc dowodów w postaci logów nie dostarczę ;)
Patrzyłeś na aplikację, to spojrzyj jeszcze może na same termostaty. Bo u mnie z jednym jest tak, że w Supli zostaje te dajmy na to 22 stopnie, a na ZWT198 jest cały czas 5. I fizycznie głowica zakręcona. Jeśli zmienię ręcznie w Supli albo na termostacie to zaczyna od tych na 5 stopni. Na pozostałych trzech tu i tu zostaje na tych 5 stopniach.
A! I nie rób zdalnego resetu, tylko fizycznie odłącz na chwilę bramkę i poczekaj kilka minut. U mnie przy resecie z przycisku też zazwyczaj jest OK. Tu raczej chodzi o sytuację startu bramki po zaniku napięcia.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”