Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 10:02 pm
vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 9:57 pm
ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 9:34 pm
// Nieaktualne, na testowej bramce zaczęło działać OK // Drugi kłopot to mam wrażenie, że nie dostają info od zewnętrznego czujnika temperatury. Według logów ustawiany jest offset, ale na głowicy ciągle widoczna jest temperatura z wewnętrznego termometru. Może to powinno tak działać? Nie bardzo wiem jak się do tego dobrać. ///
A ja się tak przygotowałem - powycinałem fragmenty Twoich logów, żeby pokazać prawidłowe działanie kalibracji....🤣🤣🤣
Tak na marginesie, to czy ta głowica nie wyświetla nastawę a nie temperaturę. Ty miałeś temperaturę na głowicy 27°C, bramka skalibrowała ją do 25°C, co głowica potwierdziła a później zmieniłeś nastawę na 27°C - może pomyliły Ci się te wartości?
Bardzo przepraszam za moje gapiostwo :roll: Ta głowica po kliknięciu w pokrętło pokazuje aktualną temperaturę, po przekręceniu pokazuje nastawę. Przynajmniej moja. Te logi to z "zabawy" nastawami i termometrem, żeby pokazać jak najwięcej zmian. Dopiero po dalszej zabawie zaobserwowałem odpowiednie zachowanie na bramce testowej.
Spoko, przecież żartowałem.
EDIT: Głowica pokazuje aktualną temperaturę po wykonaniu kalibracji do tej z zewnętrznego termometru po dłuższej chwili, stąd moje wątpliwości.
Powiem tak, z kilku różnych modeli głowic, które posiadam tylko cześć wyświetla aktualną temperaturę, więc całkiem możliwe, że czas od kalibracji do wyświetlenia nowej temperatury może być różny. Pozostaje mieć nadzieję, że algorytm głowicy uwzględnia kalibrację niezwłocznie po jej otrzymaniu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 9:34 pm Cześć,

mam problem z głowicami AVATTO TRV06. Mam takie 3 sztuki w domu, działają teoretycznie poprawnie, ale jest kilka problemów związanych z ich statusem tj. nie pokazują żadnej informacji o tym, czy obecnie grzeją czy nie. W którejś archiwalnej wersji działało to dobrze, tj. jeśli na głowicy była ikona "ogień" czyli głowica otwarta, wtedy w Supli widziałem informację o grzaniu (podwójna czerwona strzałka do góry). Obecnie brak takiej informacji. Tak przynajmniej mi się wydaje, bawiłem się tym jakoś przed sezonem grzewczym na jednej głowicy i zdaje się, ze było okej. Po udanych testach domówiłem 2 głowice i przesiadłem się częściowo z Netatmo na Suplę Zigbee.
Powiem tak - dobrze pamiętasz 😉 Bodajże do września głowice TRV06 (ME167) były widziane przez bramkę w modelu 0/1 i wtedy każda z tej serii prawidłowo raportowała w bramce stan grzeje/nie grzeje.
W którymś momencie apetyt wzrosł i dodałem dla tego modelu raportowanie %otwarcia zastawki - to bardzo ładnie wygląda w aplikacji Supla.
Po jakimś czasie okazało się, że są na rynku głowice z tej serii, które nie raportują tego % a tylko heat/idle - w ich przypadku nowy kod bramki nie widział tej informacji, bo czekał na raport o %.
Nie chcąc zepsuć tej funkcjonalności poszedłem na kompromis i zostawiłem raportowanie % dla tego modelu, dodając jednocześnie listę wyjątków, dla których bramka ma czekać na raport 0/1 (ciekawostka - w przypadku tej głowicy 0==heat, 1==idle - zwykle jest na odwrót).
Podejrzewam, że Twoje głowice też się zaliczają do tych wyjątków, więc podaj mi proszę ich manufacturer_name(s) a dodam je do listy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 11:11 pm

mam problem z głowicami AVATTO TRV06. Mam takie 3 sztuki w domu, działają teoretycznie poprawnie, ale jest kilka problemów związanych z ich statusem tj. nie pokazują żadnej informacji o tym, czy obecnie grzeją czy nie. W którejś archiwalnej wersji działało to dobrze, tj. jeśli na głowicy była ikona "ogień" czyli głowica otwarta, wtedy w Supli widziałem informację o grzaniu (podwójna czerwona strzałka do góry). Obecnie brak takiej informacji. Tak przynajmniej mi się wydaje, bawiłem się tym jakoś przed sezonem grzewczym na jednej głowicy i zdaje się, ze było okej. Po udanych testach domówiłem 2 głowice i przesiadłem się częściowo z Netatmo na Suplę Zigbee.
Powiem tak - dobrze pamiętasz 😉 Bodajże do września głowice TRV06 (ME167) były widziane przez bramkę w modelu 0/1 i wtedy każda z tej serii prawidłowo raportowała w bramce stan grzeje/nie grzeje.
W którymś momencie apetyt wzrosł i dodałem dla tego modelu raportowanie %otwarcia zastawki - to bardzo ładnie wygląda w aplikacji Supla.
Po jakimś czasie okazało się, że są na rynku głowice z tej serii, które nie raportują tego % a tylko heat/idle - w ich przypadku nowy kod bramki nie widział tej informacji, bo czekał na raport o %.
Nie chcąc zepsuć tej funkcjonalności poszedłem na kompromis i zostawiłem raportowanie % dla tego modelu, dodając jednocześnie listę wyjątków, dla których bramka ma czekać na raport 0/1 (ciekawostka - w przypadku tej głowicy 0==heat, 1==idle - zwykle jest na odwrót).
Podejrzewam, że Twoje głowice też się zaliczają do tych wyjątków, więc podaj mi proszę ich manufacturer_name(s) a dodam je do listy.
Zanim jednak podasz dane, o które prosi @vajera, to upewnij się najpierw, czy głowica nie pokazuje procentowego otwarcia w aplikacji.
Z tego co czytam musisz wykazać się większą cierpliwością. W takich głowicach mało rzeczy dzieje się natychmiast. I na temperaturę i na procentowe wyświetlenie i grzanie/nie grzanie należy chwilę (czasem dłuższą) poczekać.
Ostatnio też po podłączeniu takiej głowicy (nie mojej, od kolegi z Forum) do oryginalnej bramki okazało się, że jest aktualizacja (pierwszy raz chyba widziałem w tym modelu). W każdym razie raportuje procenty i działa generalnie szybciej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
ruza
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 11:00 pm
ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 10:02 pm
vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 9:57 pm

A ja się tak przygotowałem - powycinałem fragmenty Twoich logów, żeby pokazać prawidłowe działanie kalibracji....🤣🤣🤣
Tak na marginesie, to czy ta głowica nie wyświetla nastawę a nie temperaturę. Ty miałeś temperaturę na głowicy 27°C, bramka skalibrowała ją do 25°C, co głowica potwierdziła a później zmieniłeś nastawę na 27°C - może pomyliły Ci się te wartości?
Bardzo przepraszam za moje gapiostwo :roll: Ta głowica po kliknięciu w pokrętło pokazuje aktualną temperaturę, po przekręceniu pokazuje nastawę. Przynajmniej moja. Te logi to z "zabawy" nastawami i termometrem, żeby pokazać jak najwięcej zmian. Dopiero po dalszej zabawie zaobserwowałem odpowiednie zachowanie na bramce testowej.
Spoko, przecież żartowałem.
EDIT: Głowica pokazuje aktualną temperaturę po wykonaniu kalibracji do tej z zewnętrznego termometru po dłuższej chwili, stąd moje wątpliwości.
Powiem tak, z kilku różnych modeli głowic, które posiadam tylko cześć wyświetla aktualną temperaturę, więc całkiem możliwe, że czas od kalibracji do wyświetlenia nowej temperatury może być różny. Pozostaje mieć nadzieję, że algorytm głowicy uwzględnia kalibrację niezwłocznie po jej otrzymaniu.
Co do temperatury - potestowalem i faktycznie sprawa jest troche bardziej skomplikowana. Po dodaniu glowicy, pojawiają się 2 kanaly - termostat i temperatura. Jednak po resecie bramki, kanal z temperatura nic nie raportuje przez jakis czas(jeszcze nie doszedłem jaki). Jesli nie ma tej temperatury dostepnej, głowica nie zmienia temperatury z zewnętrznego czujnika. Dopiero po wyjeciu baterii i resecie glowicy wszystko wraca do normy.
Co ciekawe są momenty, gdzie czujnik zewnetrzny podaje temperaturę powiedzmy 18 stopni(szybko spadła z 22), czujnik w supla ten z glowicy HVAC Temp - 22, a na wyswietlaczu jest 19. Po okolo minucie do trzech i w przpadku stabilizacji temperatury na czujniku zewnetrznym, temperatury się wyrównują.
vajera

Zibi_007 wrote: Fri Jan 02, 2026 11:22 pm Zanim jednak podasz dane, o które prosi @vajera, to upewnij się najpierw, czy głowica nie pokazuje procentowego otwarcia w aplikacji.
Z tego co czytam musisz wykazać się większą cierpliwością. W takich głowicach mało rzeczy dzieje się natychmiast. I na temperaturę i na procentowe wyświetlenie i grzanie/nie grzanie należy chwilę (czasem dłuższą) poczekać.
Prawda, niemniej w logach jest widoczny dp(3) - running state, więc %głowicy też powinien się pojawić.
Ostatnio też po podłączeniu takiej głowicy (nie mojej, od kolegi z Forum) do oryginalnej bramki okazało się, że jest aktualizacja (pierwszy raz chyba widziałem w tym modelu). W każdym razie raportuje procenty i działa generalnie szybciej.
Też pierwszy raz słyszę o aktualizacji dla serii TS0601, ale to dobra wiadomość, a jednocześnie dowód na to, że ktoś namieszał w oryginalnym oprogramowaniu głowicy (były podejrzenia, że to celowe ograniczenie funkcjonalności).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
ruza
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Fri Jan 02, 2026 11:22 pm

Zanim jednak podasz dane, o które prosi @vajera, to upewnij się najpierw, czy głowica nie pokazuje procentowego otwarcia w aplikacji.
Nie mam oryginalnej bramki niestety. Co do procentów, działają od połowy listopada nieprzerwanie i nic się takiego nie pojawiło.

Poszukam gdzies tego update w takim wypadku, mam bramkę do HA na tasmota i tam update przez Z2M(ZHA?) mi sie udawalo juz zrobić. Moze to jest jakiś trop.

EDIT: Co do cierpliwosci to wiem, ze wyglada na to ze nie czekam, ale z tymi głowicami probowałem walczyc samemu od dobrego miesiąca, dopiero wrzuciłem post.
vajera

ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 11:29 pm Co do temperatury - potestowalem i faktycznie sprawa jest troche bardziej skomplikowana. Po dodaniu glowicy, pojawiają się 2 kanaly - termostat i temperatura. Jednak po resecie bramki, kanal z temperatura nic nie raportuje przez jakis czas(jeszcze nie doszedłem jaki).
Nie dojdziesz - taki urok głowic Tuya - najpierw musi minąć chwila zanim głowica zgłosi się do bramki (od 30 sekund do kilkunastu minut), a później musi jeszcze łaskawie zdecydować, kiedy wyśle pomiar temperatury. W przypadku głowic serii TS0601 nie ma możliwości odczytania temperatury lokalnej, tak jak można to zrobić w Sonoff TRVZB czy w głowicach Aqara/Bosch - trzeba poczekać aż głowica sama ją wyśle.
Jesli nie ma tej temperatury dostepnej, głowica nie zmienia temperatury z zewnętrznego czujnika. Dopiero po wyjeciu baterii i resecie glowicy wszystko wraca do normy.
Niektóre głowice (Sonoff/Aqara/Bosch) powalają na wysyłanie do nich wartości temperatury zewnętrznej, więc tutaj sprawa jest prosta - nie musisz znać temperatury z głowicy, tylko wysyłasz do niej np. 19°C.
W przypadku głowic TS0601 nie ma takiej możliwości - bramka korzysta z takiego hack'a polecającego na regularnym liczeniu różnicy Tz - Tw i wysyłaniu jej do głowicy jako wartość kalibracji.
Oczywiście żeby to zadziało musisz znać Tw, więc bramka czeka na pierwszy raport Tw zanim wyśle kalibrację.
Co ciekawe są momenty, gdzie czujnik zewnetrzny podaje temperaturę powiedzmy 18 stopni(szybko spadła z 22), czujnik w supla ten z glowicy HVAC Temp - 22, a na wyswietlaczu jest 19. Po okolo minucie do trzech i w przpadku stabilizacji temperatury na czujniku zewnetrznym, temperatury się wyrównują.
Czujnik o nazwie HVAC Temp raportuje temperaturę głowicy (z uwzględnieniem kalibracji) - jeżeli ta wartość różni się od temperatury w aplikacji Supla, to znaczy że kalibracja jest jeszcze w toku.
Kolejna kwestia - cześć głowic TS0601 ma precyzję kalibracji 0,1°C, ale TRV06 ma niestety tylko 1,0°C, więc nie zawsze będzie możliwe zsynchronizowanie temperatur Tz i Tw 1:1 - czasami będzie różnica do 1,0°C.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 11:33 pm
Zibi_007 wrote: Fri Jan 02, 2026 11:22 pm
Nie mam oryginalnej bramki niestety. Co do procentów, działają od połowy listopada nieprzerwanie i nic się takiego nie pojawiło.

Poszukam gdzies tego update w takim wypadku, mam bramkę do HA na tasmota i tam update przez Z2M(ZHA?) mi sie udawalo juz zrobić. Moze to jest jakiś trop.
Zawsze sprawdzaj na najnowszym sofcie bramki. Ta funkcjonalność (procenty) pojawiła się całkiem niedawno (nie pamiętam dokładnie kiedy).
W cloud pojawiają Ci się dwa kanały - prawidłowo.
Jeden to termostat a drugi to termometr wewnętrzny głowicy.
W termostacie możesz sobie ustawić zewnętrzny, pod warunkiem, że jest na tej samej bramce.
Na pojawienie się temperatury czasem trzeba poczekać dłuższą chwilę - też się zgadza.
Wymuszasz komunikację wyciągając baterię - OK, wtedy masz szybciej.

Co do aktualizacji (bez oryginalnej bramki), to nie rób sobie większych nadziei. Ja jej tutaj nie widzę https://raw.githubusercontent.com/Koenk ... index.json
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera

ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 11:33 pm Nie mam oryginalnej bramki niestety. Co do procentów, działają od połowy listopada nieprzerwanie i nic się takiego nie pojawiło.
To raczej się już nie pojawią.
Spróbuj a w międzyczasie podeślij mi manufacturer_name.
EDIT: Co do cierpliwosci to wiem, ze wyglada na to ze nie czekam, ale z tymi głowicami probowałem walczyc samemu od dobrego miesiąca, dopiero wrzuciłem post.
To o miesiąc za długo - po to jest to forum 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

Zibi_007 wrote: Fri Jan 02, 2026 11:49 pm Co do aktualizacji (bez oryginalnej bramki), to nie rób sobie większych nadziei. Ja jej tutaj nie widzę https://raw.githubusercontent.com/Koenk ... index.json
Mam prośbę - wiem, że z Ali to loteria, ale mógłbyś podesłać link do takiej bramki Tuya, która przynajmniej na oko wygląda na oryginalną? 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”