Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Jan 04, 2026 11:23 am
Simono wrote: Sun Jan 04, 2026 10:25 am Osobiście podoba mi sie bardziej nowy sposób, jednak nie jest wtedy w stanie pokazać nigdzie stanu baterii ponieważ w apce na telefonie nie widać żadnego kanału. Według mnie dla tego urządzenia powinien być osobny kanał w tym przypadku dla stanu baterii i wtedy byłoby super.
Mogę dodawać do każdego urządzenia Zigbee implementującego wyłącznie kanały AT:

A) kanał typu GPM(KPOP), który będzie odbierał stan baterii - to przy okazji pozwoli na monitoring historii

albo

B) kanał typu VirtualRelay, który również może mieć dodatkową funkcję, np. aktywować/dezaktywować przetwarzanie zdarzeń z przycisku?
A nie można A i B razem? ;-)
Bateria, to jest element, o którym wspominałem przy dyskusji o przejściu z włączników na AT. Mamy tutaj jednego kolegę (nie będę wymieniał nicka), dla którego stan baterii jest niezwykle istotny (nawet powiadomienia ustawia) ;-). Sam mam do tego ambiwalentny stosunek (do tej całej zmiany), ale jeśli już to stan baterii powinien być znany. Teraz z dobrze działającego systemu (przełączniki) mamy kastrata (AT) bez informacji o stanie baterii. O możliwości pokazania stanu AT w Supli (aplikacji) nie wspominając (bo z założenia są niewidoczne).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Sun Jan 04, 2026 12:02 pm A nie można A i B razem? ;-)
Bateria, to jest element, o którym wspominałem przy dyskusji o przejściu z włączników na AT. Mamy tutaj jednego kolegę (nie będę wymieniał nicka), dla którego stan baterii jest niezwykle istotny (nawet powiadomienia ustawia) ;-).
Powiadomienia w Cloud, tak?
Sam mam do tego ambiwalentny stosunek (do tej całej zmiany), ale jeśli już to stan baterii powinien być znany. Teraz z dobrze działającego systemu (przełączniki) mamy kastrata (AT) bez informacji o stanie baterii. O możliwości pokazania stanu AT w Supli (aplikacji) nie wspominając (bo z założenia są niewidoczne).
Tak coś czułem, że nie jesteś zadowolony z tego rozwiązania, niemniej:

A) propozycja dodania do bramki flagi VR/AT jest z mojej strony wciąż aktualna - niezależnie od liczby chętnych (minimum 1 😉),

B) nie wiem czy doczytałeś, ale postarałem się o zdublowanie każdej akcji AT do akcji lokalnych, więc to też może być jakieś rozwiązanie, np. zamiast 18×VR dodajesz 6xAT + 3-4 LVR, którym przypisujesz najbardziej potrzebne akcje, tak żeby mieć pogląd w aplikacji?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Simono
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Sun Jan 04, 2026 11:56 am
Simono wrote: Sun Jan 04, 2026 11:41 am Co proponujesz jako min i maks i delta?
W przypadku liczników elektrycznych wydaje się, że min_interval nie powinien być krótszy niż 30 sekund, max to np. 3600 (bo po co zalewać bramkę komunikatami z tym samym stanem zużytej energii?), natomiast delta - zacząłbym moze od 5 i ewentualnie schodził do 1 - zrób sobie test np. z suszarką.
No i pięknie działa. Dzięki.
Dałem deltę na 1. Mój serwer pobiera od około 80 do 150W.
Simono

Ja jestem chętny na jakąkolwiek formę sprawdzajania co jakiś czas bylebym wymienił akumulatorek zanim się rozładuje a żona będzie chciała włączyć światło nad blatem w kuchni :D
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Ja bym był za tym aby sprawdzić czemu w cloud nie ma poziomu baterii dla Wyzwalacza Akcji. Wtedy można sobie też dodać powiadomienie.

Temat jutro sprawdzę, aby określić gdzie jest potrzebna poprawka.

Nie róbmy workaroundów na błędy, które powinny być proste do poprawy.
Nie róbmy też protez, bo ktoś czegoś akurat by chciał.
Jeśli bateria jest raportowana w Supli w określony sposób, to się tego trzymajmy. Może za jakiś czas będzie dla tego parametru przechowywana historia, albo dodane estymowanie ile jeszcze pociągnie na tej baterii.
A jak to na kpop przerzucicie, to potem trzeba będzie się z tego wycofywać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Jan 04, 2026 12:16 pm
Zibi_007 wrote: Sun Jan 04, 2026 12:02 pm A nie można A i B razem? ;-)
Bateria, to jest element, o którym wspominałem przy dyskusji o przejściu z włączników na AT. Mamy tutaj jednego kolegę (nie będę wymieniał nicka), dla którego stan baterii jest niezwykle istotny (nawet powiadomienia ustawia) ;-).
Powiadomienia w Cloud, tak?
Sam mam do tego ambiwalentny stosunek (do tej całej zmiany), ale jeśli już to stan baterii powinien być znany. Teraz z dobrze działającego systemu (przełączniki) mamy kastrata (AT) bez informacji o stanie baterii. O możliwości pokazania stanu AT w Supli (aplikacji) nie wspominając (bo z założenia są niewidoczne).
Tak coś czułem, że nie jesteś zadowolony z tego rozwiązania, niemniej:

A) propozycja dodania do bramki flagi VR/AT jest z mojej strony wciąż aktualna - niezależnie od liczby chętnych (minimum 1 😉),

B) nie wiem czy doczytałeś, ale postarałem się o zdublowanie każdej akcji AT do akcji lokalnych, więc to też może być jakieś rozwiązanie, np. zamiast 18×VR dodajesz 6xAT + 3-4 LVR, którym przypisujesz najbardziej potrzebne akcje, tak żeby mieć pogląd w aplikacji?
Tak, powiadomienia w cloud. Można ustawić w zależności od stanu baterii. Ale ten kolega, to serio, nie ja. Mnie rusza dopiero czerwony wykrzyknik; -)
To nie o to chodzi czy jestem zadowolony czy nie. Tam gdzie mam poustawiane reakcje pod VR to sobie po prostu zostawię, w nowych poprzypisuję pod AT. Chodzi o to, co wyżej napisał @klew. Niech to będzie w pełni funkcjonalne. Zrobi poprawkę w SD i prawie wszyscy będą zadowoleni. Prawie, bo stan będzie widać w cloud, ale w aplikacji już nie :( (trzeba będzie ustawić powiadomienia).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Simono

Też jestem za standardami. Czekam zatem na informacje w Cloud. Na powiadomienia to raczej nie mogę liczyć gdyż używam prywatnej instancji bez publicznego adresu.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

A ja jeszcze nie zaktualizowałem bramki i tak czekam co z tego będzie :)
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

U mnie stan baterii w cloud jest widoczny zatem to będzie problem konkretnego urzadzenia, a nie globalny.

Screenshot_20260104_214709_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Yepestis wrote: Sun Jan 04, 2026 8:48 pm U mnie stan baterii w cloud jest widoczny zatem to będzie problem konkretnego urzadzenia, a nie globalny.

Screenshot_20260104_214709_Chrome.jpg
Kolega @Simono używa lokalnej instancji serwera - może to ma znaczenie?

Inna kwestia - te przyciski potrafią zaraportować stan baterii nawet po 24h.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”