Siema. Co się ***** z tym BOXEM? Sytuacja:
- Od ok 5 godzin brak reakcji na wyzwalanie ogrzewania.
- Od wielu miesięcy żadne ustawienia nie były ruszane.
- Temperatury w aplikacji zawieszone (regulatory i głowice pokazywały to co było rano)
- Wszystkie urządzenia pokazują status "połączone"
- Temperatury wyświetlane na regulatorach lokalnie poniżej tego co ustawione i wyświetlana próba wyzwalania grzania (bezskutecznie).
- Próba podniesienia i obniżenia temperatur w aplikacji i na urządzeniach lokalnie (bezskutecznie)
- Usuwam wszystkie urządzenia z boxa i dodaję na nowo.
- Ogrzewanie ruszyło.
Ponadto co zauważyłem. Gdy mam sparowane lokalnie regulator temperatury + 3 głowice to regulator nie chce już parować dodatkowego urządzenia (w moim przypadku box, ale może to być np. dodatkowa głowica). Tak więc, żeby box mógł obsługiwać regulator z głowicami to nie mogę ich parować lokalnie, tylko przez boxa. Dodatkowo bezsensownym jest, że z HC mogę lokalnie sparować tylko jeden regulator (HM). Sytuacja jest o tyle bezsensowna, że, gdy np. nie byłoby dostępu do sieci, to jedynie jeden HM włączy ogrzewanie lokalnie w jednej strefie, a reszta stref będzie martwa. Tak więc w moim przypadku bez sieci:
- jedna strefa będzie działać lokalnie
- dwie strefy będą martwe (w tym jedna niepołączona lokalnie, bo znajdują się w niej trzy urządzenia, a HM nie przyjmuje czwartego - boxa)
Ustawienia Boxa
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli kilka miesięcy nic nie ruszałeś, to ja bym proponował zacząć od aktualizacji softu na box. Sprawdź najpierw i daj znać jaką masz aktualnie wersję.
Box pracuje z urządzeniami Auraton lokalnie i bez internetu, także ja osobiście nie polecam parowania bezpośrednio między urządzeniami grzewczymi.
Ogólnie nie polecam też akcji w stylu: "usunąć z Cloud", "usunąć z box i parować od nowa". To z reguły nic nie daje, a już na pewno nie robiłbym tego na ślepo, tylko jeśli wiąże konkretną sytuację, w której wiem na 100% że te operacje mogą coś pomóc
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
noobob
25.03.
Jak pisałem, usunąłem urządzenia z boxa, a nie boxa i po dodaniu ich ponownie wszystko zaczęło działać.
Jak pisałem, usunąłem urządzenia z boxa, a nie boxa i po dodaniu ich ponownie wszystko zaczęło działać.
-
klew
Zaktualizuj I daj znać gdyby problem wróciłnoobob wrote: Mon Jan 05, 2026 4:03 pm 25.03.
-
noobob
Urządzenia się zaktualizowały, ale chyba nie wszystko i tak to teraz wygląda - rozłączone urządzenia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Czujnik zalania i czujnik temperatury wybudzają się co określony czas także daj im godzinę dwie lub trzy, chyba że chcesz odrazu to trzeba je wzbudzić recznie, czujnik zalania a raczej jego nóżki do wody ma 10s, czujnik temperatury z tego co pamiętam chyba jeden klik przyciskiem parowania.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
noobob
Siema.
Wracam z kolejnym tematem. Apka Supla. Mam ustawione programy na 3 szt. HM. Dlaczego dzieje się tak, że apka sama postanawia wychodzić z programów i przechodzić na tryb ręczny? Czasem w ciągu dnia przestawi jeden HM na ręczny, w innym dniu przestawi jeden lub trzy HM. Czasem trzyma wszystkie HM na programie przez kilka dni, ale rzadko. W ciągu dnia przynajmniej jeden HM wchodzi na ręczny.
Wracam z kolejnym tematem. Apka Supla. Mam ustawione programy na 3 szt. HM. Dlaczego dzieje się tak, że apka sama postanawia wychodzić z programów i przechodzić na tryb ręczny? Czasem w ciągu dnia przestawi jeden HM na ręczny, w innym dniu przestawi jeden lub trzy HM. Czasem trzyma wszystkie HM na programie przez kilka dni, ale rzadko. W ciągu dnia przynajmniej jeden HM wchodzi na ręczny.
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Mam wrażenie, że podobne zjawisko zdarza mi się obserwować na mojej domowej bramce Z2S - przypadek?noobob wrote: Mon Mar 30, 2026 3:47 pm Siema.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
O kurka, mam tak samo na bramce Z2Svajera wrote: Mon Mar 30, 2026 3:51 pmMam wrażenie, że podobne zjawisko zdarza mi się obserwować na mojej domowej bramce Z2S - przypadek?noobob wrote: Mon Mar 30, 2026 3:47 pm Siema.
A myślałem, że to ktoś z domowników dotyka u mnie głowic. Mam ich aktualnie 5szt, wszystkie na jednej bramce.
Ale czy to apka przestawia tryb pracy z program -> ręczny ?
Wczoraj wszystkie były w trybie 'program', właśnie sprawdziłem i 3szt są w trybie 'ręczny'
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
klew
To raczej nie wina apki.noobob wrote: Mon Mar 30, 2026 3:47 pm Siema.
Jaką masz wersję softu na Box?
Jakie i ile urządzeń masz podłączonych?