Nazwa kanału ogólnego z poziomu Supla device

nebraska
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Wed Jan 07, 2026 12:54 am
nebraska wrote: Tue Jan 06, 2026 11:43 pm
vajera wrote: Tue Jan 06, 2026 11:30 pm

Witamy w klubie 🤣🤣🤣

To, o co prosisz, nazywa się KTOP(KTXT), czyli kanał tekstowy ogólnego przeznaczenia. Podobno kiedyś będzie 😉
Haha wiem, ale to szybko nie nastąpi, myślałem że będę jak magik i coś wyczaruje :lol:
@vajera wyczarował przy syrenie. Tak to wygląda:
Zrzut ekranu 2026-01-07 015155.png
Składa się z kilku segmentów, informujących o wybranych opcjach alarmu (numer sygnału, głośność, czas trwania itp.).
Działa tak sobie...
Wszystko fajnie, ale ja potrzebuję tekstowo. Nic zostaje czekać.
@klew dlaczego poza setup nazwa kanału się nie aktualizuje? Dużo zasobów procka pożera taka opcja?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

nebraska wrote: Wed Jan 07, 2026 10:50 am Wszystko fajnie, ale ja potrzebuję tekstowo. Nic zostaje czekać.
Próbowałem kiedyś (nie tylko ja zresztą) oszukać system za pomocą funkcji ustawiającej przedrostki i przyrostki jednostek w GPM - można z nich łącznie kilkanaście znaków wyciągnąć. Niestety działa to może 1-2 razy w sesji a później serwer Supla zgłasza błąd.
@klew dlaczego poza setup nazwa kanału się nie aktualizuje? Dużo zasobów procka pożera taka opcja?
Problem polega (chyba) na tym, że taka synchronizacja musiałaby być dwustronna, bo użytkownik może zmienić nazwę kanału w Cloud?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

nebraska wrote: Wed Jan 07, 2026 10:50 am @klew dlaczego poza setup nazwa kanału się nie aktualizuje? Dużo zasobów procka pożera taka opcja?
Tak, jak @vajera pisze. Musisz mieć możliwość zmiany nazwy w Cloud.

Nazwa kanału, to nazwa kanału, a nie sposób na przesyłanie wartości z urządzenia do serwera.

Nazwa jest dość jasna "set INITIAL caption" :). Raczej nie ma realnej potrzeby zmiany nazwy kanału z poziomu urządzenia w trakcie normalnej pracy. Oczywiście mówię tu o "zmianie nazwy kanału", a nie o sytuacji, gdy ktoś chce używać "nazwy kanału" do czegoś innego, niż nazwa kanału.

Kiedyś na forum był przykład, jak ktoś jednak używał tych nazw kanału do przesyłania info o wywozie śmieci. Można do tego użyć API Clouda.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
nebraska
Been thanked: 1 time

Dzięki Panowie za wyjaśnienie. Może użyje telegram. Tam bez problemu to zrobię, ale to już dwie apki. Pomyślę jeszcze może telegram w połączeniu z Supla. Muszę przyjrzeć się API.

Return to “Arduino IDE”