lukasz06 wrote: Mon Jan 12, 2026 11:01 am
vajera wrote: Mon Jan 12, 2026 10:43 am
lukasz06 wrote: Mon Jan 12, 2026 9:58 am
Dzięki za info, ale wiesz...
mając zewnetrzny termometr przydałaby się też histereza. Tą na głowicy można by wtedy wyłączyć, aby nie robić bałaganu
To tak nie działa - to o czym piszesz jest możliwe, gdy termostat Supla ma możliwość bezpośredniego sterowania wyjściem pieca (np. GKW).
Tutaj głowica Sonoff ma wewnętrzny mechanizm histerezy i nie możesz go wyłączy ani wyzerować (jest -0,2 do -1,0).
Oo, to nie wiedziałem. To w sumie można zrobić kalibrację temp dla głowicy, a termometr zewnętrzny można schować do szuflady,
A ja zawsze się nim sugerowałem
Nie zgodzę się z Tobą - zobacz taki przykład:
1. głowica TRVZB z termometrem wewnętrznym (Tw), histereza -0,4 st. C, nastawa 22 st. C
2. Tw = 23 st. C (bo jest blisko grzejnika)
3. głowica zacznie grzać, gdy temperatura spadnie poniżej 21,6 st. C, prawda?
ale:
4. termometr w pokoju (Tz) pokazuje 21 st. C
5. gdy prześlesz tę temperaturę do głowicy, to ona od razu zacznie grzać, dojdzie do 22 st. C i przestanie.
Oczywiście powiesz, że to samo osiągniesz wysyłając kalibrację -2 st. do głowicy, prawda? Tak, ale to będzie stała kalibracja, więc jak grzejnik przestanie grzać wieczorem, to w którymś momencie temperatura mierzona przez termometr głowicy zrówna się z temperaturą pokoju, ale głowica i tak odejmie od niej te 2 stopnie, co może spowodować, że znowu zacznie grzać.