Starożytni Chińczycy (jeszcze sprzed epoki AliExpress i Temu

) zwykli mawiać, że jeden obraz jest wart tysiąca słów. Myślę, że po ponad 8 latach rozwijania tego projektu, wzbudziłby on znacznie większe zainteresowanie, gdybyś zaczął od jakiejś konkretnej prezentacji (
showcase), np.:
- dwupiętrowy dom,
- na parterze głowice TRV WiFi Tuya,
- na I piętrze Auraton Supla,
- w piwnicy TRV Zigbee,
- do tego czujniki T/H Matter w salonie i w sypialni,
- w kuchni urządzenia IoT Samsunga,
- rolety oczywiście mSRW-02,
- wszystko to spięte razem i sterowane z jednej aplikacji trzema kliknięciami - oczywiście podgląd danych w czasie rzeczywistym, reakcja urządzeń w czasie rzeczywistym (max. 5 sekund), informacje o stanie urządzeń (online/offline) dostępne w aplikacji.
Dwa lub trzy takie przykłady, działającej płynnie i w czasie rzeczywistym superintegracji, przyciągnęły by natychmiast zainteresowanie całego forum Supla i nie tylko (oczywiście mówimy o przetestowanej i rzeczywiście używanej integracji a nie o koncepcji myślowej).
Drugie moje spostrzeżenie jest takie, że wielu użytkowników Supla wybrało właśnie ten ekosystem IoT z powodu jego "prostoty"- to jest system typu
bare metal - tak blisko warstwy sprzętowej, jak to tylko możliwe. Dzięki temu system działa w czasie rzeczywistym, reakcje są natychmiastowe, widać czy dany sprzęt działa czy też nie działa. Od czasu, gdy jestem na tym forum, wciąż spotykam się z opiniami nowych użytkowników, że to właśnie urzekło ich w Supla w porównaniu z np. wielopoziomową strukturą integracji typu HA.
Dla przykładu (bo w końcu jeden obraz jest wart tysiąca słów):
emwu88 wrote: Sun Dec 21, 2025 1:16 pm
Co do utrzymywania własnej kompilacji softu to zostawię to jednak w rękach profesjonalisty - kawał bardzo dobrej roboty!
Do tej pory używałem integracji HA + zigbee2mqtt z bramkami na HA(Rpi + dongel zigbee2usb), oraz bramki Aqara z OpenWrt i wbudowanym zigbee - integracja taka to droga przez mękę, nie było tygodnia aby coś się nie uruchomiło....
Teraz jest super, integracja z SUPLĄ, lokalna automatyka (włącznik światła zapala lampkę na strychu bez kabli) - cud!
Pozdrawiam serdecznie!
Wojtek
Podsumowując - trzymam kciuki za projekt, nawet jeżeli okaże się tak rewelacyjnie dobry, że uczyni bramkę Z2S zbyteczną

Wrzucaj przykłady działających integracji, pochwal się tym, jak to działa u Ciebie, u znajomych, którym to zainstalowałeś i pamiętaj - każda pozytywna opinia od żony liczy się x5 a od teściowej x50