Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sat Jan 10, 2026 5:53 pm
LukiSpajder wrote: Sat Jan 10, 2026 5:38 pm
vajera wrote: Sat Jan 10, 2026 12:40 pm Wersja 1.1.38-10/01/26 dodaje możliwość uruchomienia parowania z poziomu Cloud:
No ok, czyli w trakcie = czeka na sparowanie urządzenia. Próbowałeś sparować jakieś urządzenie?
Tak sparuje się 😁 - dobra wygląda że jest dobrze jedynie nie pojawia się info jakie urządzenie się dodało lub nie dodało .

Wcześnie się zamotałem bo w auratonie jest :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Wersja 1.2.0-15/01/26:

- w bramce pojawiła się nowa funkcjonalność dotycząca lokalnej logiki - opis poniżej.

W GUI w zakładce Channels na liście kanałów dostępny jest kanał GATEWAY EVENTS:

- to jest "kanał" lokalny - nie będzie widoczny w Cloud ani w aplikacji (podobnie jak bramki logiczne);

- nie można go usunąć, natomiast można mu zmienić nazwę;

- ten kanał odpowiedzialny jest za generowanie tzw. zdarzeń systemowych bramki, które można wykorzystać m.in. przy budowania lokalnych akcji;

- obecnie kanał generuje następujące zdarzenia:

-- ON_DEVICE_STATE_CHANGE - zdarzenie generowane przez SuplaDevice na różnych etapach rejestracji;

-- ON_SUPLA_REGISTERED_AND_READY - zdarzenie generowane, gdy status SuplaDevice przyjmuje wartość REGISTERED_AND_READY;

-- ON_ZIGBEE_STACK_STARTED ;

-- ON_EVERY_5_SECONDS (20, 60) - te zdarzenia celowo generowane są w metodzie iterateAlways () a nie w onTimer, wiec podane czasy są orientacyjne;

Kanały przekaźników Zigbee oraz VR dodawanych z poziomu bramki dostały nową akcję RESEND_RELAY_STATE - ta akcja powoduje, że przekaźnik generuje zdarzenie ON_TURN_ON/ON_TURN_OFF (w zależności od stanu przekaźnika) niezależnie od tego, czy jego stan się zmienił.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

vajera wrote: Thu Jan 15, 2026 2:47 pm Wersja 1.2.0-15/01/26:

- w bramce pojawiła się nowa funkcjonalność dotycząca lokalnej logiki - opis poniżej.

- to jest "kanał" lokalny - nie będzie widoczny w Cloud ani w aplikacji (podobnie jak bramki logiczne);

- ten kanał odpowiedzialny jest za generowanie tzw. zdarzeń systemowych bramki, które można wykorzystać m.in. przy budowania lokalnych akcji;

-- ON_SUPLA_REGISTERED_AND_READY - zdarzenie generowane, gdy status SuplaDevice przyjmuje wartość REGISTERED_AND_READY;

Ten Supla registred wystawi stan wysoki jak rozumiem kiedy połączy się z chmura za kazdym tak ? Czy jaka jest jego funkcja ?
A co robi zigbee stack started tak na chłopski ?
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
vajera

myxhir wrote: Thu Jan 15, 2026 3:47 pm
vajera wrote: Thu Jan 15, 2026 2:47 pm Wersja 1.2.0-15/01/26:

Ten Supla registred wystawi stan wysoki jak rozumiem kiedy połączy się z chmura za kazdym tak ? Czy jaka jest jego funkcja ?
Mniej więcej.
A co robi zigbee stack started tak na chłopski ?
To zdarzenie odpali po inicjalizacji stosu Zigbee - uruchomienie radia, wczytanie tablicy powiązań.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera Rewelacja!!!. Przy "RESEND RELAY STATE" przekaźnik(żródło ciepła") robi RESEND tak jak by został przełączony i wcześniejsza akcja wykrywa np ON TURN ON na nim. Tak?
Ustawiłem tak jak niżej i działa. Nie da się oszukać już wskaźnika VB :P
Event: {ON SUPLA REGISTERED AND READY}
from source channel: [GATEWAY EVENTS]
Action: {RESEND RELAY STATE}
on destination channel: [SW_KOCIOL]
Rozumiem że w moim przypadku to tak ma wyglądać bo widzę w tym UPDATE wiele innych możliwości.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

To się robi strasznie pogmatwane. Dostaje dużo zapytań jak to się ustawia. Niestety większość
w tym ja i tak nie umie ustawić podstawowych
akcji w tej bramce
Z jednej strony fajnie , że bramka oferuje takie coś, a z drugiej nie wiadomo od czego zacząć
zzrr

lukasz06 wrote: Thu Jan 15, 2026 5:17 pm To się robi strasznie pogmatwane. Dostaje dużo zapytań jak to się ustawia. Niestety większość
akcji w tej bramce
Z jednej strony fajnie , że bramka oferuje takie coś, a z drugiej nie wiadomo od czego zacząć
:) Kiedyś zawsze jak kupiłem jakieś nowe urządzenie i po rozpakowaniu wszystko wiedziałem jak włączyć nie miałem do końca satysfakcji. Jak musiałem "rozkminiać" ustawienia wg instrukcji to dawało to wewnętrzne poczucie kupienia nie byle czego. :)
Tak. Niektóre ustawienia nie są dla każdego z nas jasne od razu. Ale wspólnie damy radę :)
vajera

zzrr wrote: Thu Jan 15, 2026 5:10 pm @vajera Rewelacja!!!. Przy "RESEND RELAY STATE" przekaźnik(żródło ciepła") robi RESEND tak jak by został przełączony i wcześniejsza akcja wykrywa np ON TURN ON na nim. Tak?
Rozumiem że w moim przypadku to tak ma wyglądać bo widzę w tym UPDATE wiele innych możliwości.
Dokładnie tak, ale możesz też wykorzystać te e eventy czasowe, np. ON_EVERY_60_SECONDS.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

lukasz06 wrote: Thu Jan 15, 2026 5:17 pm To się robi strasznie pogmatwane. Dostaje dużo zapytań jak to się ustawia. Niestety większość
akcji w tej bramce
Spróbuję napisać jakiś poradnik.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Thu Jan 15, 2026 5:32 pm
zzrr wrote: Thu Jan 15, 2026 5:10 pm @vajera Rewelacja!!!. Przy "RESEND RELAY STATE" przekaźnik(żródło ciepła") robi RESEND tak jak by został przełączony i wcześniejsza akcja wykrywa np ON TURN ON na nim. Tak?
Dokładnie tak, ale możesz też wykorzystać te e eventy czasowe, np. ON_EVERY_60_SECONDS.
I one właśnie były w tej chwili na moim celowniku :P Upewnię się... EVERY czyli cały czas co 5,30 lub 60s. tak?

Return to “Bramka ZigBee”