Gui-Generic Builder Desktop

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Goral64 wrote: Sat Jan 17, 2026 7:33 am Super sprawa. Gratuluję.

Tak jak pisał klew, Builder webowy jest cały czas wspierany, ale fakt, nie znalazłem czasu, żeby uporządkować kod na tyle, żeby go upublicznić na githubie.
Problem z GG Buiderem jest to, że krycha88 przestał rozwijać GG i zawiera on starszą bibliotekę SuplaDevice.

Jednakże nie ma problemu, aby Builder działał z innym forkiem GG, jeśli ktoś jest zainteresowany jego dalszym rozwojem.

P.S.
Jeśli ktoś jest zainteresowany kodem Buildera to indywidualnie mogę udostępnić jako paczkę 7z w takim stanie jakim jest aktualnie.
To ja poproszę na maila z nicka lub przez co Ci wygodnie a wtedy nie widzę przeciwwskazań żebyśmy to pożenili 😉
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

artur_n wrote: Sat Jan 17, 2026 6:31 am Królu złoty! Przepiękna sprawa.
Fajnie było by uruchomić jednak ESP8266 jest trochę tych urządzeń a sam mam kilka jak nie kilkanaście.
"Stary" GGB nadal działa i możesz generować kod na swoje ESP8266. Natomiast nowych możliwości biblioteki SD i tak nie przeniesiesz na tę platformę - Zamel też zmienia wszędzie procesor na ESP32 (nawet w tych klasycznych modelach).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Sat Jan 17, 2026 8:48 am
Fajnie było by uruchomić jednak ESP8266 jest trochę tych urządzeń a sam mam kilka jak nie kilkanaście.
"Stary" GGB nadal działa i możesz generować kod na swoje ESP8266. Natomiast nowych możliwości biblioteki SD i tak nie przeniesiesz na tę platformę - Zamel też zmienia wszędzie procesor na ESP32 (nawet w tych klasycznych modelach).
Ale urządzenia nadal są. Ogólnie sd powinno działać bez problemu na esp8266.
Jedynie te układy z małą ilością flash mogą być problematyczne.
Arduino mega też nadal działa;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
batorencjusz

U mnie również działa sporo wemosow D1 mini i pewnie u wielu innych osób.z perspektywy czasu pewnie ze względu na niską cenę i dużo dostępność kolejne projekty będą powstawały na wemosow/nodemcu
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Sat Jan 17, 2026 10:12 am
Z tym "bez problemu" to bym był ostrożny. Z jednym, dwoma czujnikami ok, ale jeśli dodasz coś więcej, to robi się problem z pamięcią. Sam kiedyś optymalizowałeś SD pod tym względem, bo na ESP8266 z tego powodu były problemy (chyba pomiędzy 6.x a 7.x).
Teraz (przy nowym SD), włączeniu SSL i np. wybraniu opcji termostatu z linkami bezpośrednimi zaczynamy zabawę z 10 -12kB wolnej pamięci na starcie. Jaki to ma sens?
Lepiej przesiąść się na ESP32 choćby to miało znaczyć budowę urządzenia DIY od nowa. Ewentualnie świadomie używać starszych wersji oprogramowania (SD).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Panowie czapki z głów :)

Dziś wybieram się na imprezę urodzinową ale jutro z chęcią protestuje, mam nawet wolnego laptopa którego mogę poświęcić tylko do tego.

Opisze ktoś mniej więcej jak to uruchomić ? Chyba że gdzieś jest opisane i przeoczyłem ;)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Sat Jan 17, 2026 1:56 pm
klew wrote: Sat Jan 17, 2026 10:12 am

Z tym "bez problemu" to bym był ostrożny. Z jednym, dwoma czujnikami ok, ale jeśli dodasz coś więcej, to robi się problem z pamięcią. Sam kiedyś optymalizowałeś SD pod tym względem, bo na ESP8266 z tego powodu były problemy (chyba pomiędzy 6.x a 7.x).
Teraz (przy nowym SD), włączeniu SSL i np. wybraniu opcji termostatu z linkami bezpośrednimi zaczynamy zabawę z 10 -12kB wolnej pamięci na starcie. Jaki to ma sens?
Lepiej przesiąść się na ESP32 choćby to miało znaczyć budowę urządzenia DIY od nowa. Ewentualnie świadomie używać starszych wersji oprogramowania (SD).
Termostat akurat wymaga więcej pamięci, ale termometry, przekaźniki, przyciski i inne czujniki można dawać.

Esp8266 nadaje się do wielu zastosowań DIY i ogólnie hobbystycznych. Nie przekeślałbym go od razu.

Wszystko można używać z głową.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Sat Jan 17, 2026 2:26 pm Panowie czapki z głów :)

Dziś wybieram się na imprezę urodzinową ale jutro z chęcią protestuje, mam nawet wolnego laptopa którego mogę poświęcić tylko do tego.

Opisze ktoś mniej więcej jak to uruchomić ? Chyba że gdzieś jest opisane i przeoczyłem ;)
viewtopic.php?p=225400#p225400
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

klew wrote: Sat Jan 17, 2026 3:53 pm Esp8266 nadaje się do wielu zastosowań DIY i ogólnie hobbystycznych. Nie przekeślałbym go od razu.

Wszystko można używać z głową.
Twoje ostatnie zdanie to podstawowy warunek. Ja jednak chciałbym przypomnieć, że będą userzy, którzy zaznaczą wszystkie możliwe opcje przed wygenerowaniem software. Ot tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zjacek

Właśnie uruchomiłem pierwszy prosty program.
Oto moje uwagi:
- pacjent to ESP32-C3-4MB - program go rozpoznał bez problemu
- konfiguracja programu: LED config, SSL, GUI, przycisk, przekaźnik, termometr DS18B20
- program skompilował się wgrał do procesora

- przycisk i przekaźnik działają bez problemu
- termometr działa i mierzy temperaturę poprawnie
- działa przycisk jako wymuszenie stanu Konfiguracji
- niestety nie mogę uruchomić diody LED wg dokumentacji powinna być na GPIO-8
- jeżeli moduł jest w trypie Konfig to nie mogę wyjść z tego trybu przez krótkie naciśniecie przycisku
( dioda LED nie sygnalizuje więc tu nie jestem do końca pewien)
- działa GIU podczas pracy modułu
- przy wyborze odpowiedniego GPIO dla podłączonych urządzeń wyświetla się lista dostępnych GPIO,
lista ta nie jest zgodna z wybranym modułem np. dla ESP32-C3 GPIO1 to nie jest TX

Ogólnie jest to wspaniałe narzędzie. Będę jeszcze dalej próbował.

Return to “GUI Generic”