Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Jarek

vajera wrote: Sat Jan 17, 2026 3:07 pm
Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 2:52 pm pozakładałem sterowniki do rolet Manufacturer name _TZ3218_zhg356le | model ID TS130F
robiły co miały robić
nic nie ruszałem, nie wgrywałem oprogramowania, nie konfigurowałem ... po prostu nic ...
i wszystko było fajnie miesiąc a teraz widzę, że przyciski w apce na telefonie oszalały

na pierwszej rolecie przyciski częściowego zamykania/otwieranie działają odwrotnie a przyciski całkowitego otwieranie/zamykania zawsze zamykają
na drugiej rolecie przyciski częściowego działają odwrotnie a całkowitego poprawnie
na trzeciej tak jak na pierwszej - całkowitego zawsze zamykają, a częściowego działają odwrotnie
przyciski fizyczne poprawnie zamykają/otwierają

przed chwilą wgrałem najnowszy soft bramki z wczoraj ale bez zmian

jakieś podpowiedzi ?
Poeksperymentuj z przełącznikiem odwrotna praca silnika w Supla Cloud i daj znać.
po odwróceniu sterowania silnikiem (na wszystkich trzech) fizyczne nadal pracują poprawnie
częściowe wszędzie teraz pracują poprawnie
całkowitego na pierwszej i trzeciej oba przyciski w apce nadal tylko zamykają
na drugiej oba przyciski całkowitego w apce nadal poprawnie

sprawdziłem jeszcze na drugiej bramce z roletami na piętrze i tam wszystkie przyciski częsciowego zamykania poprawnie ale te od całkowitego gdzieniegdzie poprawnie a na niektórych oba tylko zamykają ... czary panie ;)
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa :D
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 3:36 pm
Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 2:52 pm pozakładałem sterowniki do rolet Manufacturer name _TZ3218_zhg356le | model ID TS130F
robiły co miały robić
nic nie ruszałem, nie wgrywałem oprogramowania, nie konfigurowałem ... po prostu nic ...
i wszystko było fajnie miesiąc a teraz widzę, że przyciski w apce na telefonie oszalały

na pierwszej rolecie przyciski częściowego zamykania/otwieranie działają odwrotnie a przyciski całkowitego otwieranie/zamykania zawsze zamykają
na drugiej rolecie przyciski częściowego działają odwrotnie a całkowitego poprawnie
na trzeciej tak jak na pierwszej - całkowitego zawsze zamykają, a częściowego działają odwrotnie
przyciski fizyczne poprawnie zamykają/otwierają

przed chwilą wgrałem najnowszy soft bramki z wczoraj ale bez zmian

jakieś podpowiedzi ?
Poeksperymentuj z przełącznikiem odwrotna praca silnika w Supla Cloud i daj znać.
po odwróceniu sterowania silnikiem (na wszystkich trzech) fizyczne nadal pracują poprawnie

sprawdziłem jeszcze na drugiej bramce z roletami na piętrze i tam wszystkie przyciski częsciowego zamykania poprawnie ale te od całkowitego gdzieniegdzie poprawnie a na niektórych oba tylko zamykają ... czary panie ;)
Wszystkie trzy mają to samo ID? To wejdź w GUI, zakładka C&A, wybierz to każde urządzenie po kolei, klaster WINDOW COVERING, atrybut Tuya motor reversal (albo podobnie) i odczytaj go (Read Attribute) - porównaj wartości w przypadku urządzeń działających prawidłowo i nieprawidłowo.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jarek

vajera wrote: Sat Jan 17, 2026 3:44 pm
Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 3:36 pm

Wszystkie trzy mają to samo ID? To wejdź w GUI, zakładka C&A, wybierz to każde urządzenie po kolei, klaster WINDOW COVERING, atrybut Tuya motor reversal (albo podobnie) i odczytaj go (Read Attribute) - porównaj wartości w przypadku urządzeń działających prawidłowo i nieprawidłowo.
nie wiem czy mają to samo ID - nie wiem gdzie tego szukać ... urządzenia są takie same
na liście mam tylko Tuya Motor i to wbrałem
lista.jpg
tutaj odczytana wartość dla wszystkich trzech
pierwsze:
lewe.jpg
drugie:
srod.jpg
trzecie:
praw.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa :D
vajera

Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 5:14 pm nie wiem czy mają to samo ID - nie wiem gdzie tego szukać ... urządzenia są takie same
Myślałem o manufacturer_name, ale widzę, że są identyczne.
lista.jpg
pierwsze:
lewe.jpg
drugie:
srod.jpg
trzecie:
praw.jpg
Tak, to ten parametr - spróbuj każdej ustawić normal (0), zapisać i odczytać czy na pewno jest 0.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jarek

vajera wrote: Sat Jan 17, 2026 5:36 pm
Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 5:14 pm nie wiem czy mają to samo ID - nie wiem gdzie tego szukać ... urządzenia są takie same
Myślałem o manufacturer_name, ale widzę, że są identyczne.
lista.jpg
pierwsze:
lewe.jpg
drugie:
srod.jpg
trzecie:
praw.jpg
Tak, to ten parametr - spróbuj każdej ustawić normal (0), zapisać i odczytać czy na pewno jest 0.
nadpisałem default (0) odczytałem z kazdego to samo ale zachowanie się nie zmieniło:
pierwsza i trzecia całościowo klawisze działają odwrotnie
vajera

Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 6:06 pm nadpisałem default (0) odczytałem z kazdego to samo ale zachowanie się nie zmieniło:
Nie ma takiej możliwości, że masz tam zamienione przewody idące do silnika?

Spróbuj jeszcze ustawić ten Tuya motor na REVERSE dla pierwszej i trzeciej rolety?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jarek

vajera wrote: Sat Jan 17, 2026 6:18 pm
Jarek wrote: Sat Jan 17, 2026 6:06 pm nadpisałem default (0) odczytałem z kazdego to samo ale zachowanie się nie zmieniło:
Nie ma takiej możliwości, że masz tam zamienione przewody idące do silnika?

Spróbuj jeszcze ustawić ten Tuya motor na REVERSE dla pierwszej i trzeciej rolety?
silniki są tak poprzypinane żeby przyciski fizyczne działały poprawnie i działają
zmiana reverse/default na zigbee device albo odrócone sterowania silnika na supla cloud odwraca sterownanie tyle że ciągle jest tak, że który z tych klawiszy po prawej bym nie nacisnął - robią to samo - oba zamykają albo otwierają (w zależności od ustawionego sterowania silnika), te po lewej działaja poprawnie

i raczej jest to właściwość parametrów urządzenia (ta strona zigbee device) bo mam ich kilka identycznych w domu i jedne chodzą poprawnie a inne nie
np reinstalowałem kiedyś jedną bramkę i system kompletnie nie był w stanie obsłużyć ponownie dodanych sterowników rolet, druga sprawa: jak uruchamiam nowe urządzenie to mam opcję kalibracji na telefonie ale tylko za pierwszym razem i w żaden sposób nie potrafię jej wywołać ponownie, znika i tyle, gdzie to chińskie urządzonko ma w parametrach rzeczy, których nie widać ... ale nie mieszajmy tematów, ogarnąłem to przenosząc je na inną bramkę
Screenshot_20260118_082248_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

Jarek wrote: Sun Jan 18, 2026 9:09 am silniki są tak poprzypinane żeby przyciski fizyczne działały poprawnie i działają
zmiana reverse/default na zigbee device albo odrócone sterowania silnika na supla cloud odwraca sterownanie tyle że ciągle jest tak, że który z tych klawiszy po prawej bym nie nacisnął - robią to samo - oba zamykają albo otwierają (w zależności od ustawionego sterowania silnika), te po lewej działaja poprawnie

i raczej jest to właściwość parametrów urządzenia (ta strona zigbee device) bo mam ich kilka identycznych w domu i jedne chodzą poprawnie a inne nie
np reinstalowałem kiedyś jedną bramkę i system kompletnie nie był w stanie obsłużyć ponownie dodanych sterowników rolet, druga sprawa: jak uruchamiam nowe urządzenie to mam opcję kalibracji na telefonie ale tylko za pierwszym razem i w żaden sposób nie potrafię jej wywołać ponownie, znika i tyle, gdzie to chińskie urządzonko ma w parametrach rzeczy, których nie widać ... ale nie mieszajmy tematów, ogarnąłem to przenosząc je na inną bramkę

Screenshot_20260118_082248_SUPLA.jpg
To ja już chyba wiem, w czym może być problem u jak go rozwiązać (chyba;) ):

1. To konkretny manufacturer_name (_TZ3218_zhg356le) jest totalnie nieobecny w sieci (po wpisaniu nazwy w Google wyskakują dwie! strony - obie z ...forum.supla.org;) ) - dlatego nie byłem w stanie zidentyfikować jego wszystkich funkcji.

2. Czasy kalibracji ustawiane w Cloud aktualnie nie są wykorzystywane w bramce Z2S.

3. Podejrzewam, że ten Twój model ma 2 czasy kalibracji (open/close) - w GUI oprócz tego parametru Tuya motor jest też parametr Tuya calibration time - spróbuj go odczytać dla endpoint = 1 i endpoint = 2.

4. Miałbym również prośbę o taki test - ustaw na jednym urządzeniu ten parametr z pkt. 3, ale daj różne wartości dla endpoint 1 i 2 i sprawdź stoperem czy mam rację, co od czasu otwarcia i zamknięcia? Ta wiedza przyda się Tobie a jednocześnie może pomóc innym użytkownikom bramki 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jarek

vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 9:41 am To ja już chyba wiem, w czym może być problem u jak go rozwiązać (chyba;) ):

1. To konkretny manufacturer_name (_TZ3218_zhg356le) jest totalnie nieobecny w sieci (po wpisaniu nazwy w Google wyskakują dwie! strony - obie z ...forum.supla.org;) ) - dlatego nie byłem w stanie zidentyfikować jego wszystkich funkcji.

2. Czasy kalibracji ustawiane w Cloud aktualnie nie są wykorzystywane w bramce Z2S.

3. Podejrzewam, że ten Twój model ma 2 czasy kalibracji (open/close) - w GUI oprócz tego parametru Tuya motor jest też parametr Tuya calibration time - spróbuj go odczytać dla endpoint = 1 i endpoint = 2.

4. Miałbym również prośbę o taki test - ustaw na jednym urządzeniu ten parametr z pkt. 3, ale daj różne wartości dla endpoint 1 i 2 i sprawdź stoperem czy mam rację, co od czasu otwarcia i zamknięcia? Ta wiedza przyda się Tobie a jednocześnie może pomóc innym użytkownikom bramki 😉
dla pewności: zmieniam cyferkę 1-2 tutaj:
Clusters&Attributes
1/2
Endpoint id

przy odczycie Tuya Calibration Time dla endpoint 2 (sprawdziłem 3 urządzenia):
Command result
Reading attribute successful!
Data value is 65508(0xFFE4)
Data type is U16(0x21)
Data size is 0x2

albo tak:
Command result
Data value is 41750(0xA316)
Data type is U16(0x21)
Data size is 0x2

albo tak:
Command result
Data value is 62106(0xF29A)
Data type is U16(0x21)
Data size is 0x2

próba zapisu Tuya Calibration Time dla endpoint 2 wygląda tak:
Command result
Device data query failed - try to wake it up first!
vajera

Jarek wrote: Sun Jan 18, 2026 1:04 pm
vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 9:41 am To ja już chyba wiem, w czym może być problem u jak go rozwiązać (chyba;) ):

dla pewności: zmieniam cyferkę 1-2 tutaj:
Clusters&Attributes
1/2
Endpoint id

przy odczycie Tuya Calibration Time dla endpoint 2 (sprawdziłem 3 urządzenia):
Command result
Data value is 65508(0xFFE4)
Data type is U16(0x21)
Data size is 0x2

albo tak:
Command result
Data value is 41750(0xA316)
Data type is U16(0x21)
Data size is 0x2

albo tak:
Command result
Data value is 62106(0xF29A)
Data type is U16(0x21)
Data size is 0x2

próba zapisu Tuya Calibration Time dla endpoint 2 wygląda tak:
Command result
Device data query failed - try to wake it up first!
OK, czyli tylko endpoint 1 jest obecny, a więc ten czas jest wspólny dla otwarcia i zamknięcia.
Czasy są podawane w sekundach, te Twoje są kosmiczne duże - wpisz na próbę 30 albo 60?

EDIT - Ty podałeś czasy dla EP2, którego pewnie nie ma, stąd te dziwne wartości. Jak to wygląda dla EP1?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”