Gui-Generic Builder Desktop

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LukaszH wrote: Sat Jan 17, 2026 9:22 pm Super że GG wraca i wielkie dzięki że podjęliście się tematu :)
Ogólnie miałem zainstalowany VS Code i platformIO (używam hobbistycznie razem z chatami AI) i o ile program GG desktop działa, wykrywa płytkę ESP32 C3, to kompilacja trwała 1187 sek (może lichy laptop, chociaż jak kompilowałem na własną rękę z supladevice to w granicach 100sek). Log błędu poniżej może będzie pomocny:

Code: Select all

Errors:
C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/libraries/Ethernet/src/ETH.cpp: In member function 'void ETHClass::end()':
C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/libraries/Ethernet/src/ETH.cpp:886:22: warning: 'void NetworkEvents::removeEvent(NetworkEventFuncCb, arduino_event_id_t)' is deprecated: removing functional callbacks via pointer is deprecated, use removeEvent(network_event_handle_t) instead [-Wdeprecated-declarations]
  886 |   Network.removeEvent(onEthConnected, ARDUINO_EVENT_ETH_CONNECTED);
      |   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In file included from C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/libraries/Network/src/Network.h:9,
                 from C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/libraries/Ethernet/src/ETH.h:70,
                 from C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/libraries/Ethernet/src/ETH.cpp:24:
C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/libraries/Network/src/NetworkEvents.h:204:8: note: declared here
  204 |   void removeEvent(NetworkEventFuncCb cbEvent, arduino_event_id_t event = ARDUINO_EVENT_MAX)
      |        ^~~~~~~~~~~
In file included from lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.cpp:3:
lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.cpp: In member function 'virtual size_t LiquidCrystal_I2C::write(uint8_t)':
lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.h:53:12: warning: 'B00000001' is deprecated: use 0b00000001 instead [-Wdeprecated-declarations]
   53 | #define Rs B00000001  // Register select bit
      |            ^~~~~~~~~
lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.cpp:11:21: note: in expansion of macro 'Rs'
   11 |         send(value, Rs);
      |                     ^~
In file included from C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/cores/esp32/Arduino.h:41,
                 from lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.cpp:7:
C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/cores/esp32/binary.h:53:3: note: declared here
   53 |   B00000001 DEPRECATED(0b00000001) = 1,
      |   ^~~~~~~~~
lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.cpp: In member function 'void LiquidCrystal_I2C::pulseEnable(uint8_t)':
lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.h:51:12: warning: 'B00000100' is deprecated: use 0b00000100 instead [-Wdeprecated-declarations]
   51 | #define En B00000100  // Enable bit
      |            ^~~~~~~~~
lib/Arduino-HD44780/src/LiquidCrystal_I2C.cpp:268:31: note: in expansion of macro 'En'
  268 |         expanderWrite(_data | En);      // En high
      |                               ^~
C:/Users/lukas/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/cores/esp32/binary.h:73:3: note: declared here
   73 |   B00000100 DEPRECATED(0b00000100) = 4,
Mam własną płytkę PCB 2x przekaźnik i zaznaczyłem AT, przyciski, przekaźnik, rolety, DS18b20
Zaznaczyłem wszystko jeszcze raz (na wszelki wypadek) i skompilowałem (poszło na starym laptopie <100s).
Pliki w załączniku. Sprawdź czy działa.
Będziemy dochodzić co jest nie tak, skoro u mnie przechodzi.
Początki zawsze są trudne, ale damy radę :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

U mnie faktycznie się wgrał, a ja głupi myślałem że ta error :)
Ale też 1000s się kompilował, a komp nowy
Zibi_007

lukasz06 wrote: Sat Jan 17, 2026 10:59 pm U mnie faktycznie się wgrał, a ja głupi myślałem że ta error :)
Ale też 1000s się kompilował, a komp nowy
Puść tę samą kompilację drugi raz i sprawdź czas. Powinno być dużo lepiej, ale ja chyba nigdy (nawet na starym złomie) nie miałem więcej, jak 400s (przy kompilacji z 69 flagami) za pierwszym przebiegiem.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Tam jest tak, że jeśli proces budowania i wgrywania się nie powiedzie to pokaż co wyplul, i tu są same ostrzeżenia - które muszę przejrzeć - ale czemu się nie powiodło? Znam jeden przykład, jak port com jest zablokowany przez inną aplikację, w katalogu logs powinien być plik z danego dnia, wrzuć na forum

Co do czasu to wystarczy że się flagi zmienily i będzie dłużej ale też bez przesady, powyżej 5 min to już grubo
LukaszH

Ok odkryłem co się działo. Mam google one i korzystam bardzo dużo z dysku google i tam trzymam dane aby mieć dostęp na wielu urządzeniach, a w przypadku awarii dysku komputera wszystko zostanie. Natomiast VS Code nie łączy się jeśli tam jest lokacja plików projektowych i to samo się dzieje z GG desktop. Przeniosłem na dysk twardy komputera i już kompilacja przeszła poprawnie, a czas był 356sek.
Natomiast chciałem zrobić tety żaluzji fasadowych z nowego supladevice, ale jak rozumiem jeszcze nie jest to dodana ta flaga z czasem lamelek (bool tiltFunctionsSupported), dlatego zgłasza się tylko jako roleta. Dodatkowo nie reaguje mi dioda konfiguracyjna LED (cały czas zapalona, bez względu co zrobię, czy stan wysoki czy niski, czy się łączy, czy połączyło). Z poziomu cloud dla rolet/żaluzji wprowadzone odwrócone sterowanie silnikiem i przyciskami i tylko działa na silniku, a przyciski nie reagują. Pewnie chodzi o nową klasę Supla::INTERNAL_BUTTON. Ostatni temat do do funkcji AT i tutaj dla bistabilnego zlicza kliknięcia po przełączeniu (on press jeden, on release dwa) dla Rolet/Żaluzji mogło by być że jeden cykl kliknięcia to press i relase, dzięki temu dwa kliknięcia przyciskiem to faktyczne dwa a nie 4 :) Dla monostabilnych bada się tylko ile razy jest on press, dlatego zawsze ilość kliknięć się zgadza w AT.

Dzisiaj chętnie bym potestował jeszcze licznik PZEM z przykładu supladevice i nie wiem czy w obecnym GG to jest zaimplementowane? Jak rozumiem dla 3 faz trzeba każdemu modułowi przydzielić inny adres i wtedy mogą pracować na tych samych pinach RX/TX zgodnie z biblioteką https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30. Dajcie znać czy będziecie wprowadzać jakiś mechanizm nadawania adresu do modułu PZEM czy trzeba oddzielnie zrobić program?
[email protected]

LukaszH wrote: Sun Jan 18, 2026 9:38 am Ok odkryłem co się działo. Mam google one i korzystam bardzo dużo z dysku google i tam trzymam dane aby mieć dostęp na wielu urządzeniach, a w przypadku awarii dysku komputera wszystko zostanie. Natomiast VS Code nie łączy się jeśli tam jest lokacja plików projektowych i to samo się dzieje z GG desktop. Przeniosłem na dysk twardy komputera i już kompilacja przeszła poprawnie, a czas był 356sek.
Natomiast chciałem zrobić tety żaluzji fasadowych z nowego supladevice, ale jak rozumiem jeszcze nie jest to dodana ta flaga z czasem lamelek (bool tiltFunctionsSupported), dlatego zgłasza się tylko jako roleta. Dodatkowo nie reaguje mi dioda konfiguracyjna LED (cały czas zapalona, bez względu co zrobię, czy stan wysoki czy niski, czy się łączy, czy połączyło). Z poziomu cloud dla rolet/żaluzji wprowadzone odwrócone sterowanie silnikiem i przyciskami i tylko działa na silniku, a przyciski nie reagują. Pewnie chodzi o nową klasę Supla::INTERNAL_BUTTON. Ostatni temat do do funkcji AT i tutaj dla bistabilnego zlicza kliknięcia po przełączeniu (on press jeden, on release dwa) dla Rolet/Żaluzji mogło by być że jeden cykl kliknięcia to press i relase, dzięki temu dwa kliknięcia przyciskiem to faktyczne dwa a nie 4 :) Dla monostabilnych bada się tylko ile razy jest on press, dlatego zawsze ilość kliknięć się zgadza w AT.

Dzisiaj chętnie bym potestował jeszcze licznik PZEM z przykładu supladevice i nie wiem czy w obecnym GG to jest zaimplementowane? Jak rozumiem dla 3 faz trzeba każdemu modułowi przydzielić inny adres i wtedy mogą pracować na tych samych pinach RX/TX zgodnie z biblioteką https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30. Dajcie znać czy będziecie wprowadzać jakiś mechanizm nadawania adresu do modułu PZEM czy trzeba oddzielnie zrobić program?
To wiele wyjaśnia :) ale w dobrą stronę :) dzięki za info :)

Fasadówek nie ma jeszcze, mam na swojej liście TODO.
Co do PZEM, nie mam go na stanie, wiec zmiany będą w ciemno, aczkolwiek, jeśli mówimy o dodaniu parametrów z poziomu Buildera, jakimi są adresy zapisywane w GUI to raczej nie ma problemu i mogę dodać :) w zasadzie to zacząłem to badać dla niektórych urządzeń I2C, ale wrzuciłem posta na forum taki tydzień wcześniej niż planowałem :P
[email protected]

lukasz06 wrote: Sat Jan 17, 2026 10:28 pm
PS; W GG od @Krycha88 jest SUPLA_PZEM_ADR, a tutaj tego nie widzę :?:
PS 2; świetna robota :)
to jest jakieś oszustwo :D bo sama flaga jako taka w GG platformio.ini istnieje, natomiast w konfiguracji samego Web buildera już jej nie ma a jest widoczne ^^, ja bazując na istniejącej konfiguracji też jej nie dodałem :P nie widzę przeciwskazań żeby to dodać z parametrami.

Generalnie ogłoszenie parafialne, dzięki uprzejmości Goral64 - dziękuję! - mam dostęp do źródeł GGB Web, nawet po części mi to się udało uruchomić, więc chciałbym się teraz skupić na sprawdzeniu czy nie będzie problemów jak przepniemy GGB Web na mojego brancha z GG, bo jeśli nie to tak zrobimy, wtedy będzie aktualne SD w GG ;)

Jak to ogarnę to uwzględnię uwagi takie jak ta i inne komentarze - także czekam na więcej co komu nie działa :)

Pewnego dnia chciałbym spróbować wszelkie dodatki do GGBD jak parametry czy nowe dodać do Weba - bo może nie będzie potrzeby wyważania otwartych drzwi i Web załatwi wszystko jak się w nim trochę porzeźbi ;) Zobaczymy, pomysłów wiele, czasu mniej :P ale chęci są
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Możecie sobie z Goralem zrobić prywatne repo do samego buildera webowego.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

[email protected] wrote: Sun Jan 18, 2026 10:20 am
to jest jakieś oszustwo :D bo sama flaga jako taka w GG platformio.ini istnieje, natomiast w konfiguracji samego Web buildera już jej nie ma a jest widoczne ^^, ja bazując na istniejącej konfiguracji też jej nie dodałem :P nie widzę przeciwskazań żeby to dodać z parametrami.

Generalnie ogłoszenie parafialne, dzięki uprzejmości Goral64 - dziękuję! - mam dostęp do źródeł GGB Web, nawet po części mi to się udało uruchomić, więc chciałbym się teraz skupić na sprawdzeniu czy nie będzie problemów jak przepniemy GGB Web na mojego brancha z GG, bo jeśli nie to tak zrobimy, wtedy będzie aktualne SD w GG ;)

Jak to ogarnę to uwzględnię uwagi takie jak ta i inne komentarze - także czekam na więcej co komu nie działa :)

Pewnego dnia chciałbym spróbować wszelkie dodatki do GGBD jak parametry czy nowe dodać do Weba - bo może nie będzie potrzeby wyważania otwartych drzwi i Web załatwi wszystko jak się w nim trochę porzeźbi ;) Zobaczymy, pomysłów wiele, czasu mniej :P ale chęci są
Pamiętam, że ten Pzem Adr działał w GG, bo to robiłem.
Chętnie bym do tego wrócił z nową SD i oled, bo moduły mam. Mogę Ci podesłać jak będziesz chciał
A co do czasów kompilacji to co mogę poprawić? Czy ogólnie czekać na Nowy GG Buldier?
Rozumiem, że teraz w tym Twoim GG Deskop jest zainstalowana najnowsza SD?
Zibi_007

lukasz06 wrote: Sun Jan 18, 2026 12:32 pm
[email protected] wrote: Sun Jan 18, 2026 10:20 am

Pamiętam, że ten Pzem Adr działał w GG, bo to robiłem.
Chętnie bym do tego wrócił z nową SD i oled, bo moduły mam. Mogę Ci podesłać jak będziesz chciał
A co do czasów kompilacji to co mogę poprawić? Czy ogólnie czekać na Nowy GG Buldier?
Rozumiem, że teraz w tym Twoim GG Deskop jest zainstalowana najnowsza SD?
Jest najnowsze wydanie SD.
Co do czasu kompilacji zobacz, czy nic Ci w tym czasie nie obciąża systemu.
Czasem antywirus potrafi nieźle opóźniać, bo sprawdza tworzące się pliki.
Wyłącz defendera czy co tam masz na czas kompilacji i sprawdź czy nie pomogło.
Każda kolejna kompilacja też powinna być szybsza.

Return to “GUI Generic”