Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 12:26 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 18, 2026 12:15 pm
zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 12:06 pm @vajera jeśli to by Ci zabezpieczyło odrobinę mniej pracy to tak dla treningu kompiluję bramkę w wersji 1.2.7 z setCustomHostnamePrefix("VAJERA"); i jeśli mi się nie "wykrzaczy" to zaraz powiem czy zadziała z krótszą nazwą.
Prefiks musi być 'SUPLA', 'ZAMEL' i pewnie jeszcze kilka nazw. Ale nie zadziała z 'VAJERA'.
:(
Musisz z Michałem ponegocjować :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Nie wnikając na razie w finał tego problemu bo to już po stronie @vajera ale z krótszą nazwą faktycznie poszło, połączyło i dodało bramkę
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 12:29 pm Screenshot_20260118_132827_Settings.jpg
No i super.

Moja propozycja nazwy sieci to SUPLA-ZIGBEE-GATE-xxxxxxxxxxxx
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 18, 2026 12:35 pm
No i super.

Moja SUPLA-Z2S-VAJERA :) ;)
EDIT:
Skoro ZAMEL ma, AURATON ma to czemu VAJERA ma nie mieć. Może też być VAJERA-ZIGBEE-GATE Tylko to już wychodzi na to trzeba by wynegocjować jakoś :) ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 18, 2026 12:35 pm
No i super.

Bardzo profesjonalnie. Podoba mi się :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

@vajera a na czym stanął temat partycji? Szukałem trochę po necie... tak jak pisałeś dane z partycji LittleFs zaimportować i wyeksportować to nie taka prosta sprawa dla przeciętnego użytkownika. Ale dać się da... na razie mówię teoretycznie. Partycja do obrazu->z obrazu dane na dysk>nowy obraz partycji z właściwymi parametrami partycji->obraz do ESP. Może by przyjąć że Ci co mają zaawansowane ustawienia na bramce poradzą sobie z tym, ewentualnie wspólnie sobie z tym poradzimy. A wydawać by się mogło że to temat nieunikniony i im szybciej tym lepiej. Tylko by trzeba było odpowiednie ostrzeżenie gdzieś opublikować. Co zadecydowałeś na ten moment?
Zibi_007

zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 1:33 pm @vajera a na czym stanął temat partycji? Szukałem trochę po necie... tak jak pisałeś dane z partycji LittleFs zaimportować i wyeksportować to nie taka prosta sprawa dla przeciętnego użytkownika. Ale dać się da... na razie mówię teoretycznie. Partycja do obrazu->z obrazu dane na dysk>nowy obraz partycji z właściwymi parametrami partycji->obraz do ESP. Może by przyjąć że Ci co mają zaawansowane ustawienia na bramce poradzą sobie z tym, ewentualnie wspólnie sobie z tym poradzimy. A wydawać by się mogło że to temat nieunikniony i im szybciej tym lepiej. Tylko by trzeba było odpowiednie ostrzeżenie gdzieś opublikować. Co zadecydowałeś na ten moment?
Ale o czym Ty piszesz? Zgrywanie, wgrywanie, aktualizację ustawień na bramce dawno mamy opanowaną. Jest poradnik, gotowy skrypt i narzędzie online - https://thelastoutpostworkshop.github.io/ESPConnect/. Zmianie ulegną adresy i tu konieczna jest aktualizacja opisów.

Do tego nie trzeba zaawansowanego użytkownika. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją.

Tu rozchodzi się o to, że @vajera nie jest pewien, jak na zmianę rozmiaru partycji systemu plików zareaguje Little FS. Trzeba będzie popróbować, a na razie najlepszą opcją wydaje się wyłączenie logów w wersji 4MB.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Zibi_007 wrote: Sun Jan 18, 2026 1:46 pm
zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 1:33 pm @vajera a na czym stanął temat partycji? Szukałem trochę po necie... tak jak pisałeś dane z partycji LittleFs zaimportować i wyeksportować to nie taka prosta sprawa dla przeciętnego użytkownika. Ale dać się da... na razie mówię teoretycznie. Partycja do obrazu->z obrazu dane na dysk>nowy obraz partycji z właściwymi parametrami partycji->obraz do ESP. Może by przyjąć że Ci co mają zaawansowane ustawienia na bramce poradzą sobie z tym, ewentualnie wspólnie sobie z tym poradzimy. A wydawać by się mogło że to temat nieunikniony i im szybciej tym lepiej. Tylko by trzeba było odpowiednie ostrzeżenie gdzieś opublikować. Co zadecydowałeś na ten moment?
Ale o czym Ty piszesz? Zgrywanie, wgrywanie, aktualizację ustawień na bramce dawno mamy opanowaną. Jest poradnik, gotowy skrypt i narzędzie online - https://thelastoutpostworkshop.github.io/ESPConnect/. Zmianie ulegną adresy i tu konieczna jest aktualizacja opisów.

Do tego nie trzeba zaawansowanego użytkownika. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją.

Tu rozchodzi się o to, że @vajera nie jest pewien, jak na zmianę rozmiaru partycji systemu plików zareaguje Little FS. Trzeba będzie popróbować, a na razie najlepszą opcją wydaje się wyłączenie logów w wersji 4MB.
Zibi piszę właśnie o tym. To ze mamy opanowane zgrywanie i wgrywanie partycji to ja wiem. Tylko że właśnie jeśli nie wiadomo jak zareaguje partycja LittleFs to nie wystarczy jej zgrać i wgrać na nową bramkę. Zgrać jak najbardziej sprawa prosta. Ale jeśli jej nie przyjmie na nowej bramce to wtedy trzeba dane z takiego obrazu wyciągać na dysk i tworzyć nowy obraz z wlasciwymi parametrami. A tego tematu akurat na forum nie było.
Zibi_007

zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 1:53 pm
Zibi_007 wrote: Sun Jan 18, 2026 1:46 pm

Zibi piszę właśnie o tym. To ze mamy opanowane zgrywanie i wgrywanie partycji to ja wiem. Tylko że właśnie jeśli nie wiadomo jak zareaguje partycja LittleFs to nie wystarczy jej zgrać i wgrać na nową bramkę. Zgrać jak najbardziej sprawa prosta. Ale jeśli jej nie przyjmie na nowej bramce to wtedy trzeba dane z takiego obrazu wyciągać na dysk i tworzyć nowy obraz z wlasciwymi parametrami. A tego tematu akurat na forum nie było.
Był, był. Kliknij na ten link, który podałem. Tam z partycjami zrobisz wszystko co potrzebujesz.
zzrr

Zibi_007 wrote: Sun Jan 18, 2026 2:05 pm .....
Był, był. Kliknij na ten link, który podałem. Tam z partycjami zrobisz wszystko co potrzebujesz.
Tak. To świetne narzędzie jak tylko było wrzucone na forum wylądowało u mnie w zakładkach. Wczoraj też sprawdzałem czy ten temat tym sie załatwi i nie. Nie ma takiej gwarancji. To nie o tym mówię. Tym jedynie zgrasz obraz i wgrasz.

Return to “Bramka ZigBee”