Dzięki za opis. Muszę to sprawdzić jak tylko zorganizuję 2 bramki testowe bo nie chcę w sezonie grzewczym namieszać za bardzo. A jeśli przy kotle dam dwa przekaźniki spięte równolegle to nie wystarczy 1 ustawić jak grzeje PARTER a 2 ustawić jak grzeje PIĘTRO. Wtedy albo 1 i 2 ma styk zamkniety, albo 1 albo 2 a jak nie grzeje PARTER i PIETRO oba zmieniają stan na otwarty i kocioł przestaje grzać.zzrr wrote: Fri Jan 16, 2026 3:00 pm Kontynuacja tematu viewtopic.php?p=225239#p225239
Ja bym w takiej sytuacji jaką Ty posiadasz zrobił to inaczej. Prościej... A dopiero po tym poście dotarło do mnie że chodzi Ci o całość a nie tylko o przekaźnik którym ręcznie wyłącza się całe ogrzewanie.
na 1 bramce (PIETRO):
Add virtual relay B1VR1 - ustawiam funkcję na włącznik źródła ciepła (tutaj wiadomo... termostaty z tej bramki)
Add virtual relay B1VR2 - ukrywamy go w aplikacji
ustawiam lokalne akcje:
B1VR1 -> ON_TURN_ON -> B1VR2 -> TURN_ON
B1VR1 -> ON_TURN_OFF -> B1VR2 -> TURN_OFF
na 2 bramce (Z2S_PARTER): zakładamy że to ta bramka będzie miała zasięg do kotła i przy nim fizyczne przekaźniki ZigBee
Parujemy fizyczny Relay1 (oczywiście tutaj można sparować podwójny jednym krokiem) ustawiamy jeden przekaźnik jako źródło ciepła dla termostatów z parteru.
Parujemy fizyczny Relay2 (ukrywamy go w aplikacji)
Teraz na cloudzie ustawiasz by Relay2 kopiował stan od B1VR2
Ostatnią rzeczą jaką robisz to przy kotle te dwa Relay 1 i 2 podłączasz do RT kotła tylko UWAGA. Równolegle!!!. Jak w razie co nie wiesz o co chodzi to pytaj.
Koniec. Wszystko działa na dwóch akcjach w bramce PIETRO.
Masz sterowanie kotłem z dwóch bramek. Bez względu który termostat czy piętro czy parter zadziała kocioł na RT robi ON. Wszystkie termostaty w domu się wyłączają RT kotła robi OFF.
Jeśli chciałbyś mieć jeszcze to o czym ja napisałem wcześniej wyłączanie całości ogrzewania to trzeci przekaźnik na dowolnej bramce połączony szeregowo z tymi powyżej.
..............RT
..........| ...... |
..........| .......|_|_| R3
_____ |............|
|.........|............|
|_|_|....|_|_|......|
...|_____|_____|
..R1 R2
Wszystko co masz po spodem napisane a co u Ciebie jest staje się niepotrzebne. Wydaje mi się że prościej no i coś pisałeś że nie do końca działało Ci to tak jak oczekiwałeś. Oczywiście da się ogarnąć jednym przekaźnikiem przy kotle cały dom ale czy warto ryzykować z tyloma warunkami i akcjami? Zrobić kilka niezbędnych akcji i je właściwie zabezpieczyć na ewentualny restart bramki.
VR2 -> ON_TURN_ON -> RR2A -> TURN_ON
VR2 -> ON_TURN_OFF -> RR2A -> TURN_OFF
kanał łączę z RR1B na 1 bramce
Add remote relay RR2B - kanał łączę z RR1A na 1 bramce
dodaję POWER SWITCH
Add OR gate - ustawiam lokalne akcje:
VR1 -> ON_TURN_ON -> RR2A -> TURN_ON
RR2A -> ON_TURN_ON -> ON gate -> TURN_ON
RR2A -> ON_TURN_OFF -> ON gate -> TURN_OFF
RR2B -> ON_TURN_ON -> ON gate -> TURN_ON
RR2B -> ON_TURN_OFF -> ON gate -> TURN_OFF
OR GATE -> ON_TURN_ON -> POWER SWITCH -> TURN_ON
OR GATE -> ON_TURN_OFF -> POWER SWITCH -> TURN_OFF
Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
To co opisałem to tak właśnie działa. Jeden przekaźnik czyli ten w dolnej bramce jako żródlo ciepła będzie od parteru a drugi przekaźnik będzie miał stan skopiowany ze źródła Ciepła bramki z piętra poprzez VR.bokk wrote: Fri Jan 16, 2026 4:07 pm Dzięki za opis. Muszę to sprawdzić jak tylko zorganizuję 2 bramki testowe bo nie chcę w sezonie grzewczym namieszać za bardzo. A jeśli przy kotle dam dwa przekaźniki spięte równolegle to nie wystarczy 1 ustawić jak grzeje PARTER a 2 ustawić jak grzeje PIĘTRO. Wtedy albo 1 i 2 ma styk zamkniety, albo 1 albo 2 a jak nie grzeje PARTER i PIETRO oba zmieniają stan na otwarty i kocioł przestaje grzać.
Można by było od razu brać stan ze żródła cieiepła z góry, ale jak VR z górnej bramki ustawisz jako źródło ciepła to on znika w cloudzie w opcjach reakcji, kopiowania stanów itp. Dlatego musi być VR dla którego robisz te dwie lokalne akcje.Finalnie tak jak masz opisane to działa tak jak by te dwa przekaźniki na dole były źródłem ciepła z parteru i z pietra
EDIT:
Aaa i co do Twojego pytania. Ja założyłem że nie masz przy kotle zasięgu z bramki na pietrze. Bo jeśli jest zasięg to oczywiście że źródło ciepła jako przekaźnik można dać prosto z górnej i wtedy nie potrzeba już żadnych akcji dodatkowych tylko przekaźnik z góry jako źródło ciepła wpięty równolegle z dolnym.
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Tylko wtedy posiłkujesz się Cloud, natomiast w pierwotnym rozwiązaniu są zdalne przekaźniki.zzrr wrote: Fri Jan 16, 2026 3:00 pm Kontynuacja tematu viewtopic.php?p=225239#p225239
Ja bym w takiej sytuacji jaką Ty posiadasz zrobił to inaczej. Prościej... A dopiero po tym poście dotarło do mnie że chodzi Ci o całość a nie tylko o przekaźnik którym ręcznie wyłącza się całe ogrzewanie.
na 1 bramce (PIETRO):
Add virtual relay B1VR1 - ustawiam funkcję na włącznik źródła ciepła (tutaj wiadomo... termostaty z tej bramki)
Add virtual relay B1VR2 - ukrywamy go w aplikacji
ustawiam lokalne akcje:
B1VR1 -> ON_TURN_ON -> B1VR2 -> TURN_ON
B1VR1 -> ON_TURN_OFF -> B1VR2 -> TURN_OFF
na 2 bramce (Z2S_PARTER): zakładamy że to ta bramka będzie miała zasięg do kotła i przy nim fizyczne przekaźniki ZigBee
Parujemy fizyczny Relay1 (oczywiście tutaj można sparować podwójny jednym krokiem) ustawiamy jeden przekaźnik jako źródło ciepła dla termostatów z parteru.
Teraz na cloudzie ustawiasz by Relay2 kopiował stan od B1VR2
Ostatnią rzeczą jaką robisz to przy kotle te dwa Relay 1 i 2 podłączasz do RT kotła tylko UWAGA. Równolegle!!!. Jak w razie co nie wiesz o co chodzi to pytaj.
Koniec. Wszystko działa na dwóch akcjach w bramce PIETRO.
Masz sterowanie kotłem z dwóch bramek. Bez względu który termostat czy piętro czy parter zadziała kocioł na RT robi ON. Wszystkie termostaty w domu się wyłączają RT kotła robi OFF.
Jeśli chciałbyś mieć jeszcze to o czym ja napisałem wcześniej wyłączanie całości ogrzewania to trzeci przekaźnik na dowolnej bramce połączony szeregowo z tymi powyżej.
..............RT
..........| ...... |
..........| .......|_|_| R3
_____ |............|
|.........|............|
|_|_|....|_|_|......|
...|_____|_____|
..R1 R2
Wszystko co masz po spodem napisane a co u Ciebie jest staje się niepotrzebne. Wydaje mi się że prościej no i coś pisałeś że nie do końca działało Ci to tak jak oczekiwałeś. Oczywiście da się ogarnąć jednym przekaźnikiem przy kotle cały dom ale czy warto ryzykować z tyloma warunkami i akcjami? Zrobić kilka niezbędnych akcji i je właściwie zabezpieczyć na ewentualny restart bramki.
VR2 -> ON_TURN_ON -> RR2A -> TURN_ON
kanał łączę z RR1B na 1 bramce
Add remote relay RR2B - kanał łączę z RR1A na 1 bramce
dodaję POWER SWITCH
Add OR gate - ustawiam lokalne akcje:
VR1 -> ON_TURN_ON -> RR2A -> TURN_ON
RR2A -> ON_TURN_ON -> ON gate -> TURN_ON
RR2A -> ON_TURN_OFF -> ON gate -> TURN_OFF
RR2B -> ON_TURN_ON -> ON gate -> TURN_ON
RR2B -> ON_TURN_OFF -> ON gate -> TURN_OFF
OR GATE -> ON_TURN_ON -> POWER SWITCH -> TURN_ON
OR GATE -> ON_TURN_OFF -> POWER SWITCH -> TURN_OFF
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
No to jest akurat bardzo istotne. Faktvajera wrote: Fri Jan 16, 2026 4:21 pm Tylko wtedy posiłkujesz się Cloud, natomiast w pierwotnym rozwiązaniu są zdalne przekaźniki.
@vajera a bramka Z2S działa też jako repeater?
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Urządzenie Zigbee może należeć do jednej z trzech kategorii:
network coordinator (bramka),
router (repeater)
end device
Mając zbędne egzemplarze C6 możesz z nich zrobić routery.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj:
Rozumiem. No tak. Otarłem się o to zagadnienie ale widać pamięć już nie ta. I widzę że muszę przerobić temat przekaźnika zdalnego, bo nie miałem wcześniej okazji.vajera wrote: Fri Jan 16, 2026 4:28 pmUrządzenie Zigbee może należeć do jednej z trzech kategorii:
network coordinator (bramka),
router (repeater)
end device
Mając zbędne egzemplarze C6 możesz z nich zrobić routery.
No to za dobrą podpowiedzią @vajera mała poprawka do mojej propozycji. Będzie o tyle lepiej że odpada ryzyko jakiegoś chwilowego braku internetu. Jak widać bramka ma wiele możliwościbokk wrote: Fri Jan 16, 2026 4:07 pm Dzięki za opis. Muszę to sprawdzić jak tylko zorganizuję 2 bramki testowe bo nie chcę w sezonie grzewczym namieszać za bardzo. A jeśli przy kotle dam dwa przekaźniki spięte równolegle to nie wystarczy 1 ustawić jak grzeje PARTER a 2 ustawić jak grzeje PIĘTRO. Wtedy albo 1 i 2 ma styk zamkniety, albo 1 albo 2 a jak nie grzeje PARTER i PIETRO oba zmieniają stan na otwarty i kocioł przestaje grzać.
na 1 bramce (PIETRO):
Add LocalRemoteReley B1LRR - ukrywamy go w aplikacji
ustawiam lokalne akcje:
B1VR1 -> ON_TURN_ON -> B1LRR -> TURN_ON
B1VR1 -> ON_TURN_OFF -> B1LRR -> TURN_OFF
na 2 bramce (PARTER):
Add LocalRemoteReley B2LRR
robimy dwie akcje na bramce parter
B2LRR -> ON_TURN_ON -> Relay2 -> TURN_ON
B2LRR -> ON_TURN_OFF -> Relay2 -> TURN_OFF
Dochodzą dwie akcje, ale warto. Reszta bez zmian. No i oczywiście już w cloud tego kopiowania stanu nie trzeba robić.
Dzięki, moduły zamówione. Jak przyjdą będę testowałzzrr wrote: Fri Jan 16, 2026 5:31 pmNo to za dobrą podpowiedzią @vajera mała poprawka do mojej propozycji. Będzie o tyle lepiej że odpada ryzyko jakiegoś chwilowego braku internetu. Jak widać bramka ma wiele możliwościbokk wrote: Fri Jan 16, 2026 4:07 pm Dzięki za opis. Muszę to sprawdzić jak tylko zorganizuję 2 bramki testowe bo nie chcę w sezonie grzewczym namieszać za bardzo. A jeśli przy kotle dam dwa przekaźniki spięte równolegle to nie wystarczy 1 ustawić jak grzeje PARTER a 2 ustawić jak grzeje PIĘTRO. Wtedy albo 1 i 2 ma styk zamkniety, albo 1 albo 2 a jak nie grzeje PARTER i PIETRO oba zmieniają stan na otwarty i kocioł przestaje grzać.![]()
na 1 bramce (PIETRO):
Add LocalRemoteReley B1LRR - ukrywamy go w aplikacji
ustawiam lokalne akcje:
B1VR1 -> ON_TURN_ON -> B1LRR -> TURN_ON
B1VR1 -> ON_TURN_OFF -> B1LRR -> TURN_OFF
na 2 bramce (PARTER):
Add LocalRemoteReley B2LRR
robimy dwie akcje na bramce parter
B2LRR -> ON_TURN_ON -> Relay2 -> TURN_ON
B2LRR -> ON_TURN_OFF -> Relay2 -> TURN_OFF
Dochodzą dwie akcje, ale warto. Reszta bez zmian. No i oczywiście już w cloud tego kopiowania stanu nie trzeba robić.
@vajera mam prośbę... podpowiedz coś. Szukam po forum jakiejś konkretnej informacji jak odpytać i czy sia da oczywiście termostat ten ZWT198 o jego obecności. W sytuacji kiedy mam kilka termostatów i jeden zgłasza grzanie, i ten jeden np. padnie. W offline przechodzi dopiero po ok 30min. i jeszcze na dodatek dalej nawet po przełączeniu go na offline podłączone do niego źródło ciepła pozostaje na stanie GRZEJ.
Da się go jakoś odpytać? jakoś skrócić ten czas i może jakiś pomysł jak w przypadku przełączenia w offline wyłączyć zapotrzebowanie na grzanie z takiego kanału?
EDIT:
W tym czasie co się 30 minut przełączał na offline timeout był ustawiony na 60 więc nie wiem czy przy tym termostacie ten timeout działa w ogóle. W trakcie jak to pisałem wyłączył się przekaźnik źródła ciepła, czyli po około 40 minutach.
EDIT:
Z tego co znalazłem faktycznie jest tak że przekaźnik przestaje brać pod uwagę jego ostatni stan po 15 minutach od przejścia termostatu w offline. To SD wymusza chyba. Moim zdaniem i tak za długo. Ale jeszcze plus czas przełączenia w offline termostatu to już całkiem sporo się robi
Da się go jakoś odpytać? jakoś skrócić ten czas i może jakiś pomysł jak w przypadku przełączenia w offline wyłączyć zapotrzebowanie na grzanie z takiego kanału?
EDIT:
W tym czasie co się 30 minut przełączał na offline timeout był ustawiony na 60 więc nie wiem czy przy tym termostacie ten timeout działa w ogóle. W trakcie jak to pisałem wyłączył się przekaźnik źródła ciepła, czyli po około 40 minutach.
EDIT:
Z tego co znalazłem faktycznie jest tak że przekaźnik przestaje brać pod uwagę jego ostatni stan po 15 minutach od przejścia termostatu w offline. To SD wymusza chyba. Moim zdaniem i tak za długo. Ale jeszcze plus czas przełączenia w offline termostatu to już całkiem sporo się robi
@vajera w termostatach ZWT198 ustawienie timeout raczej się nie sprawdza. Po włączeniu jakiegoś czasu to nawet jak działają to potrafią przejść w offline lub odwrotnie. W jednym wyjąłem baterię a on cały czas pokazuje że działa mimo że włączony timeout. Miałbyś podpowiedź jak można by ogarnąć jakieś odpytywanie czy coś by w razie np. jak by przestał działać, żeby to jakoś się ujawniło w aplikacji?