Bramka Zigbee po roku użytkwania

Moderator: vajera

d2m

Zenon wrote: Tue Dec 23, 2025 11:29 am
Tutaj muszę się pochwalić że chyba jestem jedną z niewielu osób które mają dedykowane oprogramowanie do bramki Z2S i czujników. Zbyszek napisał mi aplikację nadzorującą instalację alarmową w moim domu. Wszystko na Zigbee i Supli oczywiście. I to na prawdziwym planie mojego domu 😁 Mam skilka stref włączanych pojedynczo albo jako całość do tego powiadomienia i wizualizacje. Super robota Zbyszek - nie wiem nawet jak dziękować ;)
Pozdrawiam
Zenon
Może pochwalisz się jakimiś zrzutami ekranu, a w przyszłości może czymś więcej jak to działa. Też jestem zainteresowany taką integracją.
Zenon
Has thanked: 2 times

d2m wrote: Tue Jan 20, 2026 11:51 am
Tutaj muszę się pochwalić że chyba jestem jedną z niewielu osób które mają dedykowane oprogramowanie do bramki Z2S i czujników. Zbyszek napisał mi aplikację nadzorującą instalację alarmową w moim domu. Wszystko na Zigbee i Supli oczywiście. I to na prawdziwym planie mojego domu 😁 Mam skilka stref włączanych pojedynczo albo jako całość do tego powiadomienia i wizualizacje. Super robota Zbyszek - nie wiem nawet jak dziękować ;)
Pozdrawiam
Zenon
Może pochwalisz się jakimiś zrzutami ekranu, a w przyszłości może czymś więcej jak to działa. Też jestem zainteresowany taką integracją.
Witam!
Chyba żartujesz z tym zamieszczeniem zrzutów ekranu. Tam są naniesione na planie wszystkie czujki w moim domu. Soft jest dedykowany na planie mojego domu z podziałem na strefy i możliwością włączania każdej z nich osobno albo jako całości. Można aktywować jako cichy albo z syreną. Powiadomienia są z rozróżnieniem która strefa się aktywowała i który czujnik wykrył ruch. Mam aplikację na androida, iOS i włączanie/wyłączanie stref przez www. Ostatnio doszły czujniki otwarcia okien i drzwi. Też są naniesione na plan domu z wizualizacją. Pełen profesjonalizm. Ale jak Zbyszek się za coś bierze to nie na lipy. Działa już kilka miesięcy bez przerwy i awarii. Nie wiem ile musiałbym zapłacić za taki soft i cały system ale w pracy mam niby profesjonalny a funkcjonalnością nie dosięga mojego. Zbyszek nie wziął za to wszystko ani grosika pomimo że nalegałem :D Często powtarza że pieniądze szczęścia nie dają a uśmiech i radość człowieka jak najbardziej :D No to ja się cieszę i uśmiecham!
Pozdrawiam
Zenon
d2m

Zenon wrote: Tue Jan 20, 2026 12:44 pm
Pozdrawiam
Zenon
Witam!
Chyba żartujesz z tym zamieszczeniem zrzutów ekranu. Tam są naniesione na planie wszystkie czujki w moim domu. Soft jest dedykowany na planie mojego domu z podziałem na strefy i możliwością włączania każdej z nich osobno albo jako całości. Można aktywować jako cichy albo z syreną. Powiadomienia są z rozróżnieniem która strefa się aktywowała i który czujnik wykrył ruch. Mam aplikację na androida, iOS i włączanie/wyłączanie stref przez www. Ostatnio doszły czujniki otwarcia okien i drzwi. Też są naniesione na plan domu z wizualizacją. Pełen profesjonalizm. Ale jak Zbyszek się za coś bierze to nie na lipy. Działa już kilka miesięcy bez przerwy i awarii. Nie wiem ile musiałbym zapłacić za taki soft i cały system ale w pracy mam niby profesjonalny a funkcjonalnością nie dosięga mojego. Zbyszek nie wziął za to wszystko ani grosika pomimo że nalegałem :D Często powtarza że pieniądze szczęścia nie dają a uśmiech i radość człowieka jak najbardziej :D No to ja się cieszę i uśmiecham!
Pozdrawiam
Zenon
Przecież nie wymagam od Ciebie abyś udostępnił mi swój dedykowany soft do twojego domu .Prosiłem tylko o jakieś foto aplikacji (jak to to wygląda , bez żadnych wrażliwych danych.Skoro nie chcesz zamieścić większego fedbback o całym systemie to nie.Ja przygodę z Supla dopiero zaczynam i czytam forum aby zaczerpnąć jak najwięcej wiedzy i pewne rozwiązania wdrożyć u siebie

Pozdrawiam
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

d2m wrote: Tue Jan 20, 2026 1:15 pm
Zenon wrote: Tue Jan 20, 2026 12:44 pm

Witam!
Pozdrawiam
Zenon
Przecież nie wymagam od Ciebie abyś udostępnił mi swój dedykowany soft do twojego domu .Prosiłem tylko o jakieś foto aplikacji (jak to to wygląda , bez żadnych wrażliwych danych.Skoro nie chcesz zamieścić większego fedbback o całym systemie to nie.Ja przygodę z Supla dopiero zaczynam i czytam forum aby zaczerpnąć jak najwięcej wiedzy i pewne rozwiązania wdrożyć u siebie

Pozdrawiam
Może odpowiem za Zenka, bom to ja mu uczynił ;-)

Główna strona aplikacji to przekrój jego domu, naniesiony na autentyczne (rzeczywiste) zdjęcie. Kolejne wywoływane "podstrony" to rzuty z góry kondygnacji. Na wszystkich ekranach zaznaczone są czujki (wraz z animacją zadziałania - wykryciem ruchu, otwarciem drzwi lub okna), dodatkowo na głównej można aktywować/dezaktywować cały alarm lub tylko poszczególne strefy.
To było tworzone specjalnie pod Zenka i jego dom. Nawet ma nazwane poszczególne pomieszczenie (i to niekoniecznie salon, sypialnia itd. ;-)). Jakby miał zamieścić Ci zrzut, to cały ekran byłby "zablurowany". Na jego miejscu też bym nie zamieszczał, bo to w najlepszym razie odzieranie się z prywatności, a w najgorszym proszenie o kłopoty, pokazując gdzie i ile w domu ma się urządzeń i jak działa cały system alarmowy.
Nie spotkałem się tez nigdzie w sieci, aby ktokolwiek udostępniał schematy takich rozwiązań i zrzuty ekranu z dedykowanych indywidualnych rozwiązań/aplikacji (poza ekranem tytułowym i wybranymi ustawieniami), a szukałem trochę robiąc ten projekt. Co prawda nie przeszukałem całego internetu...
Dla mnie to był jednorazowy projekt. No może dwurazowy, bo w jednym ze swoich domów zrobiłem podobnie (w drugim mam Satela z Integra Control).
I kilka słów podsumowania. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nie warto oszczędzać. Dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Nie polecę żadnej konkretnej firmy, ale na rynku jest tego trochę. Supla jako taka raczej nie była tworzona z myślą o projektowaniu w oparciu o nią zaawansowanych systemów antywłamaniowych. Proste sprawy typu czujki ruchu, czujniki otwarcia drzwi i okien ogarnia. Sporo tego doszło po stworzeniu przez @vajerę bramki Z2S (nawet syreny alarmowe są teraz obsługiwane) i wykorzystaniu reakcji bezpośrednich pomiędzy urządzeniami Zigbee, ale to tylko erzac. Przykład Zenka to wyjątek od reguły i pokazuje tylko tyle, że jak się bardzo chce, to można zrobić w domu alarm za małe pieniądze ze sterowaniem i wizualizacją przez internet/aplikację. Zaletą jest to, że system Zenka jest jednorazowy i niepowtarzalny, co w pewnych okolicznościach może utrudnić sprawę ludziom o złych zamiarach.
W każdym razie kolejny raz bym się tym już nie bawił...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Brawo Ty :)
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
To pasmo można bardzo łatwo zakłócić i nici z alarmu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

robertklepacki94 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:45 pm Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
I dlatego nie nie powinniśmy roztrząsać tematu. :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:45 pm Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
Tak, ale osoba o złych zamiarach musi o tym wiedzieć ;-) Nie o zakłócaniu oczywiście, ale o tym, że to jest na Zigbee :)
I według mnie pełni raczej rolę odstraszacza amatorów, niż ochrony przed profesjonalistami... bo dla takich mało który system jest straszny.

Tłumaczyłem też wcześniej dlaczego nie polecam takiego rozwiązania:
I kilka słów podsumowania. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nie warto oszczędzać. Dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Nie polecę żadnej konkretnej firmy, ale na rynku jest tego trochę. Supla jako taka raczej nie była tworzona z myślą o projektowaniu w oparciu o nią zaawansowanych systemów antywłamaniowych.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Na tej zasadzie, to każdy system oparty o łączność bezprzewodową możesz zakłócić. Zigbee, Bluetooth, WiFi...

Poza takie systemy alarmowe służą do odstraszania amatorów cudzych jabłek, złodziej ze sprzętem do zakłócania łączności poradzi sobie również z profesjonalną centralą alarmową.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zenon
Has thanked: 2 times

Zibi_007 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:56 pm
Tak, ale osoba o złych zamiarach musi o tym wiedzieć ;-) Nie o zakłócaniu oczywiście, ale o tym, że to jest na Zigbee :)
I według mnie pełni raczej rolę odstraszacza amatorów, niż ochrony przed profesjonalistami... bo dla takich mało który system jest straszny.

Tłumaczyłem też wcześniej dlaczego nie polecam takiego rozwiązania:
I kilka słów podsumowania. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nie warto oszczędzać. Dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Nie polecę żadnej konkretnej firmy, ale na rynku jest tego trochę. Supla jako taka raczej nie była tworzona z myślą o projektowaniu w oparciu o nią zaawansowanych systemów antywłamaniowych.
Witam!
I tak jest jak piszesz. Na sąsiada pijaczka z kilkoma wyrokami za drobne kradzieże wystarcza. Sprawdzone :D
Na wścibską teściową która zapomina co to prawo do prywatności też działa :lol:
Ja jestem szczęśliwy, bo za nie więcej jak 200 zł (a pewnie nawet mniej bo cześć czujek mam od Ciebie w prezencie) mam system który spełnia moje wszystkie wymagania.
Pozdrawiam
Zenon

Return to “Bramka ZigBee”