Może pochwalisz się jakimiś zrzutami ekranu, a w przyszłości może czymś więcej jak to działa. Też jestem zainteresowany taką integracją.Zenon wrote: Tue Dec 23, 2025 11:29 am
Tutaj muszę się pochwalić że chyba jestem jedną z niewielu osób które mają dedykowane oprogramowanie do bramki Z2S i czujników. Zbyszek napisał mi aplikację nadzorującą instalację alarmową w moim domu. Wszystko na Zigbee i Supli oczywiście. I to na prawdziwym planie mojego domuMam skilka stref włączanych pojedynczo albo jako całość do tego powiadomienia i wizualizacje. Super robota Zbyszek - nie wiem nawet jak dziękować
![]()
Pozdrawiam
Zenon
Bramka Zigbee po roku użytkwania
Moderator: vajera
-
d2m
-
Zenon
- Has thanked: 2 times
Witam!d2m wrote: Tue Jan 20, 2026 11:51 amMoże pochwalisz się jakimiś zrzutami ekranu, a w przyszłości może czymś więcej jak to działa. Też jestem zainteresowany taką integracją.Zenon wrote: Tue Dec 23, 2025 11:29 am
Tutaj muszę się pochwalić że chyba jestem jedną z niewielu osób które mają dedykowane oprogramowanie do bramki Z2S i czujników. Zbyszek napisał mi aplikację nadzorującą instalację alarmową w moim domu. Wszystko na Zigbee i Supli oczywiście. I to na prawdziwym planie mojego domuMam skilka stref włączanych pojedynczo albo jako całość do tego powiadomienia i wizualizacje. Super robota Zbyszek - nie wiem nawet jak dziękować
![]()
Pozdrawiam
Zenon
Chyba żartujesz z tym zamieszczeniem zrzutów ekranu. Tam są naniesione na planie wszystkie czujki w moim domu. Soft jest dedykowany na planie mojego domu z podziałem na strefy i możliwością włączania każdej z nich osobno albo jako całości. Można aktywować jako cichy albo z syreną. Powiadomienia są z rozróżnieniem która strefa się aktywowała i który czujnik wykrył ruch. Mam aplikację na androida, iOS i włączanie/wyłączanie stref przez www. Ostatnio doszły czujniki otwarcia okien i drzwi. Też są naniesione na plan domu z wizualizacją. Pełen profesjonalizm. Ale jak Zbyszek się za coś bierze to nie na lipy. Działa już kilka miesięcy bez przerwy i awarii. Nie wiem ile musiałbym zapłacić za taki soft i cały system ale w pracy mam niby profesjonalny a funkcjonalnością nie dosięga mojego. Zbyszek nie wziął za to wszystko ani grosika pomimo że nalegałem
Pozdrawiam
Zenon
-
d2m
Przecież nie wymagam od Ciebie abyś udostępnił mi swój dedykowany soft do twojego domu .Prosiłem tylko o jakieś foto aplikacji (jak to to wygląda , bez żadnych wrażliwych danych.Skoro nie chcesz zamieścić większego fedbback o całym systemie to nie.Ja przygodę z Supla dopiero zaczynam i czytam forum aby zaczerpnąć jak najwięcej wiedzy i pewne rozwiązania wdrożyć u siebieZenon wrote: Tue Jan 20, 2026 12:44 pmWitam!d2m wrote: Tue Jan 20, 2026 11:51 amMoże pochwalisz się jakimiś zrzutami ekranu, a w przyszłości może czymś więcej jak to działa. Też jestem zainteresowany taką integracją.Zenon wrote: Tue Dec 23, 2025 11:29 am
![]()
Pozdrawiam
Zenon
Chyba żartujesz z tym zamieszczeniem zrzutów ekranu. Tam są naniesione na planie wszystkie czujki w moim domu. Soft jest dedykowany na planie mojego domu z podziałem na strefy i możliwością włączania każdej z nich osobno albo jako całości. Można aktywować jako cichy albo z syreną. Powiadomienia są z rozróżnieniem która strefa się aktywowała i który czujnik wykrył ruch. Mam aplikację na androida, iOS i włączanie/wyłączanie stref przez www. Ostatnio doszły czujniki otwarcia okien i drzwi. Też są naniesione na plan domu z wizualizacją. Pełen profesjonalizm. Ale jak Zbyszek się za coś bierze to nie na lipy. Działa już kilka miesięcy bez przerwy i awarii. Nie wiem ile musiałbym zapłacić za taki soft i cały system ale w pracy mam niby profesjonalny a funkcjonalnością nie dosięga mojego. Zbyszek nie wziął za to wszystko ani grosika pomimo że nalegałemCzęsto powtarza że pieniądze szczęścia nie dają a uśmiech i radość człowieka jak najbardziej
No to ja się cieszę i uśmiecham!
Pozdrawiam
Zenon
Pozdrawiam
Może odpowiem za Zenka, bom to ja mu uczyniłd2m wrote: Tue Jan 20, 2026 1:15 pmPrzecież nie wymagam od Ciebie abyś udostępnił mi swój dedykowany soft do twojego domu .Prosiłem tylko o jakieś foto aplikacji (jak to to wygląda , bez żadnych wrażliwych danych.Skoro nie chcesz zamieścić większego fedbback o całym systemie to nie.Ja przygodę z Supla dopiero zaczynam i czytam forum aby zaczerpnąć jak najwięcej wiedzy i pewne rozwiązania wdrożyć u siebieZenon wrote: Tue Jan 20, 2026 12:44 pmWitam!d2m wrote: Tue Jan 20, 2026 11:51 am
Może pochwalisz się jakimiś zrzutami ekranu, a w przyszłości może czymś więcej jak to działa. Też jestem zainteresowany taką integracją.
Chyba żartujesz z tym zamieszczeniem zrzutów ekranu. Tam są naniesione na planie wszystkie czujki w moim domu. Soft jest dedykowany na planie mojego domu z podziałem na strefy i możliwością włączania każdej z nich osobno albo jako całości. Można aktywować jako cichy albo z syreną. Powiadomienia są z rozróżnieniem która strefa się aktywowała i który czujnik wykrył ruch. Mam aplikację na androida, iOS i włączanie/wyłączanie stref przez www. Ostatnio doszły czujniki otwarcia okien i drzwi. Też są naniesione na plan domu z wizualizacją. Pełen profesjonalizm. Ale jak Zbyszek się za coś bierze to nie na lipy. Działa już kilka miesięcy bez przerwy i awarii. Nie wiem ile musiałbym zapłacić za taki soft i cały system ale w pracy mam niby profesjonalny a funkcjonalnością nie dosięga mojego. Zbyszek nie wziął za to wszystko ani grosika pomimo że nalegałemCzęsto powtarza że pieniądze szczęścia nie dają a uśmiech i radość człowieka jak najbardziej
No to ja się cieszę i uśmiecham!
Pozdrawiam
Zenon
Pozdrawiam
Główna strona aplikacji to przekrój jego domu, naniesiony na autentyczne (rzeczywiste) zdjęcie. Kolejne wywoływane "podstrony" to rzuty z góry kondygnacji. Na wszystkich ekranach zaznaczone są czujki (wraz z animacją zadziałania - wykryciem ruchu, otwarciem drzwi lub okna), dodatkowo na głównej można aktywować/dezaktywować cały alarm lub tylko poszczególne strefy.
To było tworzone specjalnie pod Zenka i jego dom. Nawet ma nazwane poszczególne pomieszczenie (i to niekoniecznie salon, sypialnia itd.
Nie spotkałem się tez nigdzie w sieci, aby ktokolwiek udostępniał schematy takich rozwiązań i zrzuty ekranu z dedykowanych indywidualnych rozwiązań/aplikacji (poza ekranem tytułowym i wybranymi ustawieniami), a szukałem trochę robiąc ten projekt. Co prawda nie przeszukałem całego internetu...
Dla mnie to był jednorazowy projekt. No może dwurazowy, bo w jednym ze swoich domów zrobiłem podobnie (w drugim mam Satela z Integra Control).
I kilka słów podsumowania. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nie warto oszczędzać. Dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Nie polecę żadnej konkretnej firmy, ale na rynku jest tego trochę. Supla jako taka raczej nie była tworzona z myślą o projektowaniu w oparciu o nią zaawansowanych systemów antywłamaniowych. Proste sprawy typu czujki ruchu, czujniki otwarcia drzwi i okien ogarnia. Sporo tego doszło po stworzeniu przez @vajerę bramki Z2S (nawet syreny alarmowe są teraz obsługiwane) i wykorzystaniu reakcji bezpośrednich pomiędzy urządzeniami Zigbee, ale to tylko erzac. Przykład Zenka to wyjątek od reguły i pokazuje tylko tyle, że jak się bardzo chce, to można zrobić w domu alarm za małe pieniądze ze sterowaniem i wizualizacją przez internet/aplikację. Zaletą jest to, że system Zenka jest jednorazowy i niepowtarzalny, co w pewnych okolicznościach może utrudnić sprawę ludziom o złych zamiarach.
W każdym razie kolejny raz bym się tym już nie bawił...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
To pasmo można bardzo łatwo zakłócić i nici z alarmu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
I dlatego nie nie powinniśmy roztrząsać tematu.robertklepacki94 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:45 pm Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
Tak, ale osoba o złych zamiarach musi o tym wiedziećrobertklepacki94 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:45 pm Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
I według mnie pełni raczej rolę odstraszacza amatorów, niż ochrony przed profesjonalistami... bo dla takich mało który system jest straszny.
Tłumaczyłem też wcześniej dlaczego nie polecam takiego rozwiązania:
I kilka słów podsumowania. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nie warto oszczędzać. Dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Nie polecę żadnej konkretnej firmy, ale na rynku jest tego trochę. Supla jako taka raczej nie była tworzona z myślą o projektowaniu w oparciu o nią zaawansowanych systemów antywłamaniowych.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Na tej zasadzie, to każdy system oparty o łączność bezprzewodową możesz zakłócić. Zigbee, Bluetooth, WiFi...robertklepacki94 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:45 pm Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
Poza takie systemy alarmowe służą do odstraszania amatorów cudzych jabłek, złodziej ze sprzętem do zakłócania łączności poradzi sobie również z profesjonalną centralą alarmową.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
Zenon
- Has thanked: 2 times
Witam!Zibi_007 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:56 pmTak, ale osoba o złych zamiarach musi o tym wiedziećrobertklepacki94 wrote: Tue Jan 20, 2026 6:45 pm Może źle doczytałem ale jeśli cały system jest oparty na ZigBee to moim zdaniem nie ma co tu nawet mówić o bezpieczeństwie a raczej o bajerze.
To pasmo można bardzo łatwo zakłócić i nici z alarmu.Nie o zakłócaniu oczywiście, ale o tym, że to jest na Zigbee
I według mnie pełni raczej rolę odstraszacza amatorów, niż ochrony przed profesjonalistami... bo dla takich mało który system jest straszny.
Tłumaczyłem też wcześniej dlaczego nie polecam takiego rozwiązania:I kilka słów podsumowania. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nie warto oszczędzać. Dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Nie polecę żadnej konkretnej firmy, ale na rynku jest tego trochę. Supla jako taka raczej nie była tworzona z myślą o projektowaniu w oparciu o nią zaawansowanych systemów antywłamaniowych.
I tak jest jak piszesz. Na sąsiada pijaczka z kilkoma wyrokami za drobne kradzieże wystarcza. Sprawdzone
Na wścibską teściową która zapomina co to prawo do prywatności też działa
Ja jestem szczęśliwy, bo za nie więcej jak 200 zł (a pewnie nawet mniej bo cześć czujek mam od Ciebie w prezencie) mam system który spełnia moje wszystkie wymagania.
Pozdrawiam
Zenon