Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

RomanG wrote: Wed Jan 21, 2026 12:49 pm Dobra. To był taki skrót myślowy; chodziło mi o aktualizację bramki w wersji 1.2.15 plikiem "Z2S_Gateway.ino.8MB.OTA.logs.bin" w wersji 1.2.14. O to mi chodziło. ;)
Możesz tak zrobić, ale przycisk przestanie działać.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

myxhir wrote: Wed Jan 21, 2026 12:50 pm ja bym chcial zglosic cos jeszcze, wczesniej delay na gui start mialem 30 sek i bez gui po aktualizacji wbilo mi gui minimal delay na 10 sek. Nie da sie go przestawic tj
ustawiam z reki 30 sek klikam save - restart wlaczam gui dalej 10
ustawiam 30 sek strzalkami klikam poza obszar potem klikam save robie restart, wlaczam gui i znowu to samo 10
Sprawdzę to.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

vajera wrote: Wed Jan 21, 2026 12:55 pm
myxhir wrote: Wed Jan 21, 2026 12:50 pm ja bym chcial zglosic cos jeszcze, wczesniej delay na gui start mialem 30 sek i bez gui po aktualizacji wbilo mi gui minimal delay na 10 sek. Nie da sie go przestawic tj
ustawiam 30 sek strzalkami klikam poza obszar potem klikam save robie restart, wlaczam gui i znowu to samo 10
Sprawdzę to.
Podpowiem ze na testowej którą aktualizowałem co wersje tego nie ma tzn delay dziala ok. Produkcyjne ktore ostatnia aktualizacje mialy jak pisales o wlaczniku GUI przeladowalem na najnowszą z poprawką i juz przestalo działać.

jeszcze jedno mam wybrane no gui on start. Jak robie przelaczenie bramki w tryb config to zglasza ona siec ale po ip 192.168.4.1 nie ma nic :D..... Pomogło odpalenie z incognito

I teraz zagwostka dla Vajera
Poniżej screen z tej samej bramki :D
to co mniejsze to strona z bramki po IP
i ta sama bramka do której dostałem sie przez tryb konfiguracyjny jak widac tam to opoznienie 30 sek jest a w glownej stronie bramki jest 10

Sprawdzalem jeszcze testową tam ustawiłem 29 sek i w konfiguracyjnej i na glownej jest 29 sek

jeszcze jeden test
Druga bramka produkcyjna
GUI - Delay 10
Config 30
Zmieniłem na stronie configu 30 sek na 25 zrobiłem save, komunikat ze zapisało, kliknałem save and restart, wbijam na bramke aktywujac gui a tam dalej 10. to znowu bramka w configa i wchodze na strone konfiguracyjna a tam znowu domyslnie opoznienie gui na 30 sek tak jakby w ogole zapisywanie nie działało
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Wed Jan 21, 2026 11:49 am Dobra - kolejne kurs JS zaliczony - wypróbujcie wersję 1.2.15-21/01/26.
Przycisk update w Safari przenosi do zakładki aktualizacja , poszczególne zakłady po naciśnięciu błyskawicznie się pojawiają
:D
vajera

myxhir wrote: Wed Jan 21, 2026 1:02 pm
Sprawdzę to.
Podpowiem ze na testowej którą aktualizowałem co wersje tego nie ma tzn delay dziala ok. Produkcyjne ktore ostatnia aktualizacje mialy jak pisales o wlaczniku GUI przeladowalem na najnowszą z poprawką i juz przestalo działać.

jeszcze jedno mam wybrane no gui on start. Jak robie przelaczenie bramki w tryb config to zglasza ona siec ale po ip 192.168.4.1 nie ma nic :D..... Pomogło odpalenie z incognito

I teraz zagwostka dla Vajera
Poniżej screen z tej samej bramki :D
to co mniejsze to strona z bramki po IP
i ta sama bramka do której dostałem sie przez tryb konfiguracyjny jak widac tam to opoznienie 30 sek jest a w glownej stronie bramki jest 10

Sprawdzalem jeszcze testową tam ustawiłem 29 sek i w konfiguracyjnej i na glownej jest 29 sek

jeszcze jeden test
Druga bramka produkcyjna
GUI - Delay 10
Config 30
Zmieniłem na stronie configu 30 sek na 25 zrobiłem save, komunikat ze zapisało, kliknałem save and restart, wbijam na bramke aktywujac gui a tam dalej 10. to znowu bramka w configa i wchodze na strone konfiguracyjna a tam znowu domyslnie opoznienie gui na 30 sek tak jakby w ogole zapisywanie nie działało
Znalazłem błąd - wrzucę dzisiaj poprawkę.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Wed Jan 21, 2026 2:58 pm

Sprawdzę to.
Podpowiem
Config 30
W tym temacie jeśli na stronie 192.168.4.1 wpiszemy czas i damy „save” a potem „save & restart „ to ten czas pojawi się poprawnie w GUI .
Przynajmniej u Mnie tak jest .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir

LukiSpajder wrote: Wed Jan 21, 2026 3:07 pm

Podpowiem
Config 30
W tym temacie jeśli na stronie 192.168.4.1 wpiszemy czas i damy „save” a potem „save & restart „ to ten czas pojawi się poprawnie w GUI .
Tak robiłem też i nie pomogło ;) jak się wczytasz w to co opisałem ale ważne że błąd został wyłapany
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

myxhir wrote: Wed Jan 21, 2026 7:09 am
Lector wrote: Tue Jan 20, 2026 10:25 pm
vajera wrote: Tue Jan 20, 2026 10:18 pm

Ustaw delay na wybraną przez siebie wartość, kliknij gdzieś poza okienkiem wpisywania wartości i dopiero wtedy SAVE.
W tej chwili sprawdziłem na telefonie, kompa już wyłączyłem.
Nie zapisuje, ciągle po restarcie jest 10.

Ale GUI startuje od razu.
ja mam ustawione tak i działa dobrze czyli po restarcie przycisk aktywny nie ma gui, przelaczam suwak gui sie uruchamia

dodatkowo dokonałem sobie 2 zmian bo jednak chciałbym wylaczyc GUI z telefonu i stwierdzilem ze przelaczenie suwaka na off spowoduje soft restart

zatem akcja z disable została zmienianona na

Code: Select all

Action name:  (enabled)

Event: {ON GUI STARTED}
from source channel: [GATEWAY EVENTS]

Action: {TURN ON} 
on destination channel: [GUI]
a reakcja na wylaczenie przelacznika tak

Code: Select all

Action#: 21 of 21

Action name:  (enabled)

Event: {ON TURN OFF}
from source channel: [GUI]

Action: {SOFT RESTART} 
on destination channel: [GATEWAY EVENTS]
O i to rozwiązanie z reset bardziej mi odpowiada.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

myxhir wrote: Wed Jan 21, 2026 3:17 pm
Tak robiłem też i nie pomogło ;) jak się wczytasz w to co opisałem ale ważne że błąd został wyłapany
To zapisywanie to już pisałem wczoraj, ale GUI bramki.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
myxhir

Lector wrote: Wed Jan 21, 2026 3:41 pm
myxhir wrote: Wed Jan 21, 2026 3:17 pm

To zapisywanie to już pisałem wczoraj, ale GUI bramki.
Też to zauważyłem jak wertowałem może jakiś bug się wkradł między wersjami bo bramka aktualizowana testowa co wersję działa dobrze a produkcyjne które miały większy przeskok już mają tego buga

Return to “Bramka ZigBee”