Gui-Generic Builder Desktop

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

parameters_gui.png
Powoli do przodu :) Będzie żyć :lol:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kiler88
Been thanked: 1 time

Bardzo dobra wiadomość, dla mnie polutowanie tych czterech kabelków to maks co może ze mnie być, także od GG przygodę z Suplą zacząłem i zapewne nie tylko ja kibicuję wskrzeszeniu projektu z builder'em online.
kris.gie
Has thanked: 1 time

Popieram. GG to fajna sprawa i "kawa" dla krychy wpadała co jakiś czas. Fajnie gdyby to znowu ożyło. Dla mnie lutowanie łatwiejsze niż boje z Arduino albo Platformio.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Skompilowałem kilkanaście różncyh softów, przetestowałem i GGBD działa bardzo stabilnie.
Fajnie też że powstanie wersja WEBowa :D

Na weekend będę próbował aktualizować wybrane urządzenia na starym GG, zobaczymy jak pójdzie :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Thu Jan 22, 2026 8:42 am Skompilowałem kilkanaście różncyh softów, przetestowałem i GGBD działa bardzo stabilnie.
Fajnie też że powstanie wersja WEBowa :D

Na weekend będę próbował aktualizować wybrane urządzenia na starym GG, zobaczymy jak pójdzie :D
Wszystko co miałem na ESP32 (C3, C6 i S3) zaktualizowało się normalnie.
W jednym termostacie (nieużywanym, prototypie) musiałem na nowo ustawić termometr (w cloud). Termometr był na linkach bezpośrednich. Nie wiązałbym jednak tego bezpośrednio z aktualizacją (mogło być coś wcześniej już przestawione - po prostu nie sprawdziłem wcześniej).

No i wiadomo, że jak dodasz coś nowego, to mogą powstać konflikty kanałów. Po usunięciu (tych na żółto) w cloud rejestrują się już normalnie.
Więc jakby po aktualizacji nie łączył się z siecią, to na początek zerkamy do cloud i szukamy konfliktów (to uwaga dla innych użytkowników, bo wiem, że dla Ciebie pewnie to jasne :)).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
kurus

Mega sprawa że, gg wraca do żywych :mrgreen:
W weekend postaram się zainstalować wersje desktopowa i również potestować, aktualizować bo u mnie 90% to gg, a jak już powstanie wersja webowa bo już w ogóle czapki z głów :)
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Jest jakiś postęp nad WEB?
Coś można testować?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Lector wrote: Thu Jan 22, 2026 7:33 pm Jest jakiś postęp nad WEB?
Coś można testować?
Postęp jest ale jeszcze się to nie nadaję żeby wrzucić na serwer, a po drugie jeszcze nie wiem jak xD
slawek

Próbuję skompilować przekaźniki i przyciski dla C3 i mam takie kwiatki... pomoże ktoś?

Code: Select all

[Errors:
C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\__init__.py:86: RequestsDependencyWarning: Unable to find acceptable character detection dependency (chardet or charset_normalizer).
  warnings.warn(
Traceback (most recent call last):
  File "<frozen runpy>", line 198, in _run_module_as_main
  File "<frozen runpy>", line 88, in _run_code
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Scripts\platformio.exe\__main__.py", line 2, in <module>
    from platformio.__main__ import main
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\platformio\__main__.py", line 21, in <module>
    from platformio import __version__, exception, maintenance
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\platformio\maintenance.py", line 22, in <module>
    from platformio import __version__, app, exception, fs, telemetry
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\platformio\telemetry.py", line 25, in <module>
    import requests
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\__init__.py", line 151, in <module>
    from . import packages, utils
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\utils.py", line 24, in <module>
    from . import certs
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\certs.py", line 14, in <module>
    from certifi import where
ImportError: cannot import name 'where' from 'certifi' (unknown location)

/code]
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
rasz

Cześć,
fajnie że coś się ruszyło w kierunku ożywienia GG, ja też chciałbym wnieść coś od siebie:

Widziałem że kod który wrzucił @[email protected] na githubie buduje się poprawnie pod ESP32, ale są błędy na ESP8266. Mi ze swojej strony prawie się udało poprawić budowanie pod ESP8266. Kiedy wszystko będzie gotowe wrzucę swoje zmiany na githuba i zrobię pull requesta.
[email protected] wrote: Thu Jan 22, 2026 7:37 pm Postęp jest ale jeszcze się to nie nadaję żeby wrzucić na serwer, a po drugie jeszcze nie wiem jak xD
W czym jest napisany builder webowy? Może ja mógłbym pomóc we wrzuceniu tego na serwer :D

Return to “GUI Generic”