SRW traci kalibrację

Sterownik rolet
bono122b

Hej,

Mam problem z jednym z moich SRW - co rano muszę kalibrować żaluzje na nowo żeby ją otworzyć. Wgrałem najnowszy soft ale nie pomogło. Po kalibracji działa do końca dnia a rano znowu to samo. Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Jaki sterownik dokładnie posiadasz?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bono122b wrote: Tue Jan 20, 2026 9:10 am
Jaki dokładnie model SRW? Używasz automatycznej kalibracji (tylko na mSRW)?

Co masz na myśli przez utratę kalibracji:
- widzisz komunikat w apce? (wrzuć screen)
- roleta fizycznie jest w innym miejscu niż w apce (opisz na czym polega różnica)
- coś innego?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bono122b

Mam SRW-01 starego typu.
Rano automatycznie otwierają mi się wszystkie żaluzje ale ta jedna zostaje na dole. W aplikacji pokazuje że jest otwarta całkowicie a tak naprawdę jest całkowicie zamknięta. Komunikatu żadnego nie ma.
Jak próbuje wtedy sterować z przycisku to po naciśnięciu roleta idzie do góry o jakieś 20 cm, muszę znowu nacisnąć i wtedy znowu idzie o 20 cm itd. Z aplikacji przyciski sterowania wtedy chyba nie działają ale teraz nie pamiętam i nie mogę sprawdzić bo rano ją skalibrowałem na nowo.
Kalibrację robię z aplikacji za pomocą przycisku w prawym górnym rogu. Po jego naciśnięciu żaluzja się otwiera do końca i potem już można nią sterowac.

Czasy otwarcia i zamknięcia mam ustawione
klew

bono122b wrote: Tue Jan 20, 2026 12:14 pm Mam SRW-01 starego typu.
Rano automatycznie otwierają mi się wszystkie żaluzje ale ta jedna zostaje na dole. W aplikacji pokazuje że jest otwarta całkowicie a tak naprawdę jest całkowicie zamknięta. Komunikatu żadnego nie ma.
Jak próbuje wtedy sterować z przycisku to po naciśnięciu roleta idzie do góry o jakieś 20 cm, muszę znowu nacisnąć i wtedy znowu idzie o 20 cm itd. Z aplikacji przyciski sterowania wtedy chyba nie działają ale teraz nie pamiętam i nie mogę sprawdzić bo rano ją skalibrowałem na nowo.
Kalibrację robię z aplikacji za pomocą przycisku w prawym górnym rogu. Po jego naciśnięciu żaluzja się otwiera do końca i potem już można nią sterowac.

Czasy otwarcia i zamknięcia mam ustawione
Mi to wygląda na problem z silnikiem rolety. Skoro wszystkie rolety rano się otwierają, a jedna zostaje, to prawdopodobnie SRW załącza poprawnie przekaźnik, tylko silnik stoi. SRW zakłada, że roleta się otworzyła (bo to jest na podstawie czasu załączenia przekaźnika).
Może roleta ma jakiś mechanizm zabezpieczający i np. rano roleta przymarza do parapetu i silnik się awaryjnie wyłącza? Pewnie byłoby widać na rolecie, że jest lekko rozsunięta (są prześwity).

Niedawno na forum był też temat, gdzie wszystkie rolety świrowały. Okazało się, że napięcie w domu jest na poziomie 190-200 V i po prostu silniki nie pracowały poprawnie.

Jeszcze inny możliwy powód: start silników jednocześnie zaburza trochę stabilność zasilania i stąd tego typu efekty -> zamiast grupy rolet, dodaj scenę, w które każdą roletę otwierasz osobno z opóźnieniem, np. 3 s między startem każdej rolety.
bono122b

Przymarzanie raczej mało prawdopodobne tak jak mówisz, widziałbym jakieś prześwity. Porobię jutro jakieś testy, wyłączę te roletę z porannego otwierania i zobaczę jak to się zachowa. Narazie dzięki, dam znać
bono122b

Wyłączyłem żaluzje z porannego otwierania i jest tak:
Jak nacisnę z aplikacji otwieranie do samej góry to żaluzja rusza na ułamek sekundy i zatrzymuje się. W aplikacji pokazuje jakby sie otwierala cały czas. Po naciśnięciu ponownie tego samego przycisku żaluzja otwiera się do momentu aż w aplikacji będzie 100% otwarcia (w zaleznosci jak szybko nacisnę ponownie przycisk otworzy się całkiem lub do pewnego momentu).
Wina silnika?
klew

bono122b wrote: Fri Jan 23, 2026 8:19 am Wyłączyłem żaluzje z porannego otwierania i jest tak:
Jak nacisnę z aplikacji otwieranie do samej góry to żaluzja rusza na ułamek sekundy i zatrzymuje się. W aplikacji pokazuje jakby sie otwierala cały czas. Po naciśnięciu ponownie tego samego przycisku żaluzja otwiera się do momentu aż w aplikacji będzie 100% otwarcia (w zaleznosci jak szybko nacisnę ponownie przycisk otworzy się całkiem lub do pewnego momentu).
Wina silnika?
Trochę tak to wygląda.
Znasz model silnika?
Ja bym jeszcze podłączył silnik bezpośrednio do przycisków i zobaczył czy wtedy ten problem wystąpi.
bono122b

Silnik to somfy j4 wt Protect.
Co do podłączania bezpośrednio to w tym akurat miejscu musiałbym sobie zarezerwować tydzień żeby to zrobić więc narazie chcę sprawdzić wszystkie inne możliwości.
klew

bono122b wrote: Fri Jan 23, 2026 12:20 pm Silnik to somfy j4 wt Protect.
Co do podłączania bezpośrednio to w tym akurat miejscu musiałbym sobie zarezerwować tydzień żeby to zrobić więc narazie chcę sprawdzić wszystkie inne możliwości.
Jedyny inny pomysł, jaki aktualnie mam, to zamiana SRW miejscami z jakimś który działa ok.
Jeśli problem pójdzie za SRW - wina SRW, jeśli zostanie - napęd, jaki zniknie - może kwestia niestykających przewodów itp

Return to “ZAMEL SRW-01”