Hej,
Mam problem z jednym z moich SRW - co rano muszę kalibrować żaluzje na nowo żeby ją otworzyć. Wgrałem najnowszy soft ale nie pomogło. Po kalibracji działa do końca dnia a rano znowu to samo. Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić?
SRW traci kalibrację
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jaki dokładnie model SRW? Używasz automatycznej kalibracji (tylko na mSRW)?
Co masz na myśli przez utratę kalibracji:
- widzisz komunikat w apce? (wrzuć screen)
- roleta fizycznie jest w innym miejscu niż w apce (opisz na czym polega różnica)
- coś innego?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
bono122b
Mam SRW-01 starego typu.
Rano automatycznie otwierają mi się wszystkie żaluzje ale ta jedna zostaje na dole. W aplikacji pokazuje że jest otwarta całkowicie a tak naprawdę jest całkowicie zamknięta. Komunikatu żadnego nie ma.
Jak próbuje wtedy sterować z przycisku to po naciśnięciu roleta idzie do góry o jakieś 20 cm, muszę znowu nacisnąć i wtedy znowu idzie o 20 cm itd. Z aplikacji przyciski sterowania wtedy chyba nie działają ale teraz nie pamiętam i nie mogę sprawdzić bo rano ją skalibrowałem na nowo.
Kalibrację robię z aplikacji za pomocą przycisku w prawym górnym rogu. Po jego naciśnięciu żaluzja się otwiera do końca i potem już można nią sterowac.
Czasy otwarcia i zamknięcia mam ustawione
Rano automatycznie otwierają mi się wszystkie żaluzje ale ta jedna zostaje na dole. W aplikacji pokazuje że jest otwarta całkowicie a tak naprawdę jest całkowicie zamknięta. Komunikatu żadnego nie ma.
Jak próbuje wtedy sterować z przycisku to po naciśnięciu roleta idzie do góry o jakieś 20 cm, muszę znowu nacisnąć i wtedy znowu idzie o 20 cm itd. Z aplikacji przyciski sterowania wtedy chyba nie działają ale teraz nie pamiętam i nie mogę sprawdzić bo rano ją skalibrowałem na nowo.
Kalibrację robię z aplikacji za pomocą przycisku w prawym górnym rogu. Po jego naciśnięciu żaluzja się otwiera do końca i potem już można nią sterowac.
-
klew
Mi to wygląda na problem z silnikiem rolety. Skoro wszystkie rolety rano się otwierają, a jedna zostaje, to prawdopodobnie SRW załącza poprawnie przekaźnik, tylko silnik stoi. SRW zakłada, że roleta się otworzyła (bo to jest na podstawie czasu załączenia przekaźnika).bono122b wrote: Tue Jan 20, 2026 12:14 pm Mam SRW-01 starego typu.
Może roleta ma jakiś mechanizm zabezpieczający i np. rano roleta przymarza do parapetu i silnik się awaryjnie wyłącza? Pewnie byłoby widać na rolecie, że jest lekko rozsunięta (są prześwity).
Niedawno na forum był też temat, gdzie wszystkie rolety świrowały. Okazało się, że napięcie w domu jest na poziomie 190-200 V i po prostu silniki nie pracowały poprawnie.
Jeszcze inny możliwy powód: start silników jednocześnie zaburza trochę stabilność zasilania i stąd tego typu efekty -> zamiast grupy rolet, dodaj scenę, w które każdą roletę otwierasz osobno z opóźnieniem, np. 3 s między startem każdej rolety.
-
bono122b
Przymarzanie raczej mało prawdopodobne tak jak mówisz, widziałbym jakieś prześwity. Porobię jutro jakieś testy, wyłączę te roletę z porannego otwierania i zobaczę jak to się zachowa. Narazie dzięki, dam znać
-
bono122b
Wyłączyłem żaluzje z porannego otwierania i jest tak:
Jak nacisnę z aplikacji otwieranie do samej góry to żaluzja rusza na ułamek sekundy i zatrzymuje się. W aplikacji pokazuje jakby sie otwierala cały czas. Po naciśnięciu ponownie tego samego przycisku żaluzja otwiera się do momentu aż w aplikacji będzie 100% otwarcia (w zaleznosci jak szybko nacisnę ponownie przycisk otworzy się całkiem lub do pewnego momentu).
Wina silnika?
Jak nacisnę z aplikacji otwieranie do samej góry to żaluzja rusza na ułamek sekundy i zatrzymuje się. W aplikacji pokazuje jakby sie otwierala cały czas. Po naciśnięciu ponownie tego samego przycisku żaluzja otwiera się do momentu aż w aplikacji będzie 100% otwarcia (w zaleznosci jak szybko nacisnę ponownie przycisk otworzy się całkiem lub do pewnego momentu).
Wina silnika?
-
klew
Trochę tak to wygląda.bono122b wrote: Fri Jan 23, 2026 8:19 am Wyłączyłem żaluzje z porannego otwierania i jest tak:
Wina silnika?
Znasz model silnika?
Ja bym jeszcze podłączył silnik bezpośrednio do przycisków i zobaczył czy wtedy ten problem wystąpi.
-
bono122b
Silnik to somfy j4 wt Protect.
Co do podłączania bezpośrednio to w tym akurat miejscu musiałbym sobie zarezerwować tydzień żeby to zrobić więc narazie chcę sprawdzić wszystkie inne możliwości.
Co do podłączania bezpośrednio to w tym akurat miejscu musiałbym sobie zarezerwować tydzień żeby to zrobić więc narazie chcę sprawdzić wszystkie inne możliwości.
-
klew
Jedyny inny pomysł, jaki aktualnie mam, to zamiana SRW miejscami z jakimś który działa ok.bono122b wrote: Fri Jan 23, 2026 12:20 pm Silnik to somfy j4 wt Protect.
Jeśli problem pójdzie za SRW - wina SRW, jeśli zostanie - napęd, jaki zniknie - może kwestia niestykających przewodów itp