SRW traci kalibrację

Sterownik rolet
malarz
Been thanked: 2 times

klew wrote: Fri Jan 23, 2026 12:28 pm
bono122b wrote: Fri Jan 23, 2026 12:20 pm Silnik to somfy j4 wt Protect.
Co do podłączania bezpośrednio to w tym akurat miejscu musiałbym sobie zarezerwować tydzień żeby to zrobić więc narazie chcę sprawdzić wszystkie inne możliwości.
Jedyny inny pomysł, jaki aktualnie mam, to zamiana SRW miejscami z jakimś który działa ok.
Jeśli problem pójdzie za SRW - wina SRW, jeśli zostanie - napęd, jaki zniknie - może kwestia niestykających przewodów itp
A jak obydwa nie będą działały to będzie znaczyło, że Suplę dopadła choroba zakaźna :-(
Całe szczęście, że roznoszona kablami, a nie przez WiFi :-)
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
bono122b

Mam nowe info.
Otwórz jest tak że jak żaluzja jest całkowicie zamknięta i nacisnę przycisk fizyczny żeby ją otworzyć to normalnie idzie (To się zmieniło w stosunku do tego co było na początku, może po aktualizacji). Jak nacisnę z aplikacji żeby ją otworzyć do końca to tak jak pisałem wcześniej - rusza na ułamek sekundy i zatrzymuje się. Aplikacja pokazuje że niby idzie. Jak nacisnę na aplikacji wtedy stop i ponownie przycisk całkowitego otwarcia to idzie do samej góry.
Supli jeszcze nie podmieniałem
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bono122b wrote: Thu Jan 29, 2026 6:53 am Mam nowe info.
Otwórz jest tak że jak żaluzja jest całkowicie zamknięta i nacisnę przycisk fizyczny żeby ją otworzyć to normalnie idzie (To się zmieniło w stosunku do tego co było na początku, może po aktualizacji). Jak nacisnę z aplikacji żeby ją otworzyć do końca to tak jak pisałem wcześniej - rusza na ułamek sekundy i zatrzymuje się. Aplikacja pokazuje że niby idzie. Jak nacisnę na aplikacji wtedy stop i ponownie przycisk całkowitego otwarcia to idzie do samej góry.
Supli jeszcze nie podmieniałem
Ogólnie, jeśli w aplikacji SUPLA widzisz, że "roleta jedzie", to znaczy, że sterownik najpewniej ma załączony przekaźnik (albo z całego serca w to wierzy ;) ).
Trzeba to sprwadzić pod kątem problemów z napędem, przekażnikiem w SRW, zasilania, itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL SRW-01”