Sonoff Basic + DS18B20 - temperatura wody w basenie

aaa123

Cześć,

Planuję podłączyć pompę od basenu do sonoffa, żebym mogł sterować nią za pomocą Supli. Przy okazji chciałbym podłączyć hermetyczny czujnik temperatury DS18B20 do tego sonoffa i zanurzyć go w basenie (oczywiście tylko czujnik) - czy takie rozwiązanie jest bezpieczne ? Wiem, że czujnik z Sonoffa będzie zasilany napięciem 3,3V, które jest bezpieczne, ale czy nie istnieje ryzyko jakiegoś przebicia z 230V ??
Czujnik planuję podłączyć przewodem 3x0,5 mm2, długość przewodu to ok. 4m - jaki dać rezystor na pull-up ?

Pozdrawiam
Duch__
Been thanked: 6 times

Czujnik nie jest odseparowany galwanicznie od sieci. Rozwiązanie jest nadwyraz niebezpieczne.
aaa123

Dziękuję za szybka odpowiedź.
michael

Przyłączam się do pytania. Również chciałbym mierzyć temperaturę wody w basenie. Ma ktoś może koncepcję jak to zrobić, żeby było bezpiecznie?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
slawek

michael wrote: Mon Jun 04, 2018 6:25 am Przyłączam się do pytania. Również chciałbym mierzyć temperaturę wody w basenie. Ma ktoś może koncepcję jak to zrobić, żeby było bezpiecznie?
Zrób choćby na younshan-ie, ewentualnie na czymkolwiek zasilonym zasilaczem transformatorowym
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Duch__
Been thanked: 6 times

Dokładnie. Najważniejsza rzecz to ten transformator.
flowerek

A czy sonoffa basica mozna zasilic nie z sieci 230 tylko z zasilacza. Wydawalo mi sie ze jak go podlaczylem do komputera zeby wgrywac suple to na zasilaniu z komputera tez pracowal (akurat gate).
Dobry wątek. Wlasnie sobie zdalem sprawe ze tez mam podlaczony termometr do rury od pieca (galwanicznie - przymocowany tasma do mufy na rurze😁) i sobie temp. wody z pieca mierzy...ale gdyby tak dal przebicie 230 na rurę z wodą...hmm.
Stąd pytanie czy moge zmodyfikowac sonnofa krotego juz mam podlaczajac mu zaailanie z zaailacza zewn. A jesli tak to ile volt i do ktorych pinow sonoffa??
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Piotr61

Spójrz na schemat i sam zdecyduj jak jest z tą separacją galwaniczną i ewentualnie gdzie się wpiąć z zasilaczem.
https://www.itead.cc/wiki/images/f/ff/S ... ematic.pdf
http://www.hjc-kunshan.com/tr/002.pdf

Piotr
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
flowerek

Niestety nie jestem elektronikiem a ostatnie zajecia z tego przedmiotu mialem 17 lat temu 😀 wiec niewiele pamietam.

Ale wracajac do tematu bezpieczenstwa zakladam ze przy nieszczesliwym zbiegu okolicznosci (powiedzmy kiedy wszytsko by sie wewnatrz stopiło i niekontrolowanie połaczylo ) jest to mozliwe zeby 230 z zasilania dostalo sie do zasilania lub steowania termometru...

Wiec jesli potrafisz w łopatologiczny sposob mi wyjasnic to prosze powiedz jaki zasilacz uzyc i do ktorych pinow sonoffa podlaczyc zeby - wyjatkowo w tym przypadku kontaktu z woda - bylo to bezpieczne.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Gucio2607.

Jest jeszcze sonoff SV
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO

Return to “Pomoc”