Cześć,
Planuję podłączyć pompę od basenu do sonoffa, żebym mogł sterować nią za pomocą Supli. Przy okazji chciałbym podłączyć hermetyczny czujnik temperatury DS18B20 do tego sonoffa i zanurzyć go w basenie (oczywiście tylko czujnik) - czy takie rozwiązanie jest bezpieczne ? Wiem, że czujnik z Sonoffa będzie zasilany napięciem 3,3V, które jest bezpieczne, ale czy nie istnieje ryzyko jakiegoś przebicia z 230V ??
Czujnik planuję podłączyć przewodem 3x0,5 mm2, długość przewodu to ok. 4m - jaki dać rezystor na pull-up ?
Pozdrawiam
Sonoff Basic + DS18B20 - temperatura wody w basenie
-
michael
Przyłączam się do pytania. Również chciałbym mierzyć temperaturę wody w basenie. Ma ktoś może koncepcję jak to zrobić, żeby było bezpiecznie?
-
slawek
Zrób choćby na younshan-ie, ewentualnie na czymkolwiek zasilonym zasilaczem transformatorowymmichael wrote: Mon Jun 04, 2018 6:25 am Przyłączam się do pytania. Również chciałbym mierzyć temperaturę wody w basenie. Ma ktoś może koncepcję jak to zrobić, żeby było bezpiecznie?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
flowerek
A czy sonoffa basica mozna zasilic nie z sieci 230 tylko z zasilacza. Wydawalo mi sie ze jak go podlaczylem do komputera zeby wgrywac suple to na zasilaniu z komputera tez pracowal (akurat gate).
Dobry wątek. Wlasnie sobie zdalem sprawe ze tez mam podlaczony termometr do rury od pieca (galwanicznie - przymocowany tasma do mufy na rurze
) i sobie temp. wody z pieca mierzy...ale gdyby tak dal przebicie 230 na rurę z wodą...hmm.
Stąd pytanie czy moge zmodyfikowac sonnofa krotego juz mam podlaczajac mu zaailanie z zaailacza zewn. A jesli tak to ile volt i do ktorych pinow sonoffa??
Dobry wątek. Wlasnie sobie zdalem sprawe ze tez mam podlaczony termometr do rury od pieca (galwanicznie - przymocowany tasma do mufy na rurze
Stąd pytanie czy moge zmodyfikowac sonnofa krotego juz mam podlaczajac mu zaailanie z zaailacza zewn. A jesli tak to ile volt i do ktorych pinow sonoffa??
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
Piotr61
Spójrz na schemat i sam zdecyduj jak jest z tą separacją galwaniczną i ewentualnie gdzie się wpiąć z zasilaczem.
https://www.itead.cc/wiki/images/f/ff/S ... ematic.pdf
http://www.hjc-kunshan.com/tr/002.pdf
Piotr
https://www.itead.cc/wiki/images/f/ff/S ... ematic.pdf
http://www.hjc-kunshan.com/tr/002.pdf
Piotr
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
-
flowerek
Niestety nie jestem elektronikiem a ostatnie zajecia z tego przedmiotu mialem 17 lat temu
wiec niewiele pamietam.
Ale wracajac do tematu bezpieczenstwa zakladam ze przy nieszczesliwym zbiegu okolicznosci (powiedzmy kiedy wszytsko by sie wewnatrz stopiło i niekontrolowanie połaczylo ) jest to mozliwe zeby 230 z zasilania dostalo sie do zasilania lub steowania termometru...
Wiec jesli potrafisz w łopatologiczny sposob mi wyjasnic to prosze powiedz jaki zasilacz uzyc i do ktorych pinow sonoffa podlaczyc zeby - wyjatkowo w tym przypadku kontaktu z woda - bylo to bezpieczne.
Ale wracajac do tematu bezpieczenstwa zakladam ze przy nieszczesliwym zbiegu okolicznosci (powiedzmy kiedy wszytsko by sie wewnatrz stopiło i niekontrolowanie połaczylo ) jest to mozliwe zeby 230 z zasilania dostalo sie do zasilania lub steowania termometru...
Wiec jesli potrafisz w łopatologiczny sposob mi wyjasnic to prosze powiedz jaki zasilacz uzyc i do ktorych pinow sonoffa podlaczyc zeby - wyjatkowo w tym przypadku kontaktu z woda - bylo to bezpieczne.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
Gucio2607.
Jest jeszcze sonoff SV
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO