Alternatywa do Row-04 z niskonapięciowymi wejściami?

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Maciek663 wrote: Mon Jan 26, 2026 8:23 am Bo na UTP możesz zrobić 7 przycisków na jednym przewodzie którego metr jest tańszy niż metr 3x1,5mm2 ;)
Na telekomunikacyjnym YTKSY 10x2x0,5 możesz zrobić 19 przycisków na jednym przewodzie, którego metr jest tańszy niż metr skrętki. Więc to nie jest mocny argument :mrgreen: :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 26, 2026 8:44 am
Maciek663 wrote: Mon Jan 26, 2026 8:23 am Bo na UTP możesz zrobić 7 przycisków na jednym przewodzie którego metr jest tańszy niż metr 3x1,5mm2 ;)
Na telekomunikacyjnym YTKSY 10x2x0,5 możesz zrobić 19 przycisków na jednym przewodzie, którego metr jest tańszy niż metr skrętki. Więc to nie jest mocny argument :mrgreen: :D
Jeden Przewód "to rule them all" :D
Cały dom na dwóch takich można ogarnąć :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 26, 2026 8:44 am
Jasne, ale popularność i dostępność skrętki UTP robi swoje. Do tego nie ma co się zastanawiać przy instalacji jakich przewodów użyć - masz poniżej 7 sygnałów - jedna skrętka, więcej to kolejna itd :D
Robert Błaszczak

Maciek, a przeczytałeś pozostałe argumenty, które doskonale opisał @klew? Te o możliwości bezproblemowego demontażu Smart przy sprzedaży domu, o np. śmierci pasjonata Smart Home, gdzie żona zostaje sama, coś się dzieje - wzywa elektryka - a ten jej przekazuje jakże miłą informację, że musi ryć instalację w całym domu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Maciek663

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 26, 2026 8:53 am Maciek, a przeczytałeś pozostałe argumenty, które doskonale opisał @klew? Te o możliwości bezproblemowego demontażu Smart przy sprzedaży domu, o np. śmierci pasjonata Smart Home, gdzie żona zostaje sama, coś się dzieje - wzywa elektryka - a ten jej przekazuje jakże miłą informację, że musi ryć instalację w całym domu.
Ale ja nie neguję zastosowania 3x1,5 czy nawet 4x1,5 jako najlepszej (albo raczej najbardziej uniwersalnej) opcji. Zaznaczam tylko, że rozumiem skąd popularność zastosowania UTP.

Z UTP też można sobie poradzić na gotowych modułach, albo nawet na przekaźnikach bistabilnych bez żadnego softu, nie koniecznie na DIY, wiadomo, że będzie to kosztować więcej niż klasyczna instalacja, ale raczej nie proponowałbym na początku nikomu kucia ścian, "wystarczy" wymiana tego co w rozdzielnicy.
Robert Błaszczak

Kolega @maciektg, zapytał się - na etapie myślenia o sposobie wykonania instalacji elektrycznej w swoim domu - jak taką instalację wykonać najsensowniej. Więc podpowiedzmy Mu, jak to najlepiej zrobić, a nie dyskutujemy o tym, że UTP jest popularna. Papierosy też są popularne, a jednak szkodzą zdrowiu. :mrgreen:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Maciek663

Celowo użyłem cytowania postu @klew, żeby było wiadomo o co mi chodzi ;)

Ale tak, jeśli chodzi o koniec OT, to 4x1,5mm2 do każdego włącznika powinno być, bo przecież przewodu żółto-zielonego nie można używać jako fazowego, a do przełącznika podwójnego potrzebujemy trzy żyły :)
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

maciektg wrote: Mon Jan 26, 2026 6:59 am Taki moduł 1616R nadaje się i do sterowania światłami, i roletami? Kwestia konfiguracji kanałów?
Tak, na ten moment w konfigu urządzenia wpisujesz ilość rolet, a reszta wyjść ustawia się jako włączniki światła.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
ZgredekLCD

Tak z ciekawości, miał ktoś okazję używać Waveshare ESP32-S3-ETH-8DI-8RO (na ali po 185zł)? Czy raczej nie warto oszczędzać na chińczyku?
Jeśli ktoś tylko potrzebuje IO to alternatywnie do SM-LITE-1616R (950zł) można by mieć 40 Digital Input / 40 Relay Output.

Btw. Czy SmartBOB jest lepsze od BoneIO? Czy tak po prostu losowo była rzucona ta marka?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

ZgredekLCD wrote: Mon Jan 26, 2026 11:14 am Tak z ciekawości, miał ktoś okazję używać Waveshare ESP32-S3-ETH-8DI-8RO (na ali po 185zł)? Czy raczej nie warto oszczędzać na chińczyku?
Jeśli ktoś tylko potrzebuje IO to alternatywnie do SM-LITE-1616R (950zł) można by mieć 40 Digital Input / 40 Relay Output.

Btw. Czy SmartBOB jest lepsze od BoneIO? Czy tak po prostu losowo była rzucona ta marka?
BoneIO działał kiedyś na sofcie GG. Nie pamiętam, czy ktoś pociągnął ten temat dalej i obawiam się, że utknęło na starych binarkach, na których działały podstawowe funkcje, ale nie było to aktualizowane.

SmartBob jest już oficjlanym partnerem SUPLI. Więc dorzuca się do utrzymania projektu :). Będzie też wydane oficjalne oprogramowanie (z aktualizacjami OTA z Clouda i innymi funkcjami) - choć to czeka ciągle na mój czas :).

Technicznie nie podejmuję się porównania, bo BoneIO od dawna nie śledziłem, ale wiem, że oba projekty były na wysokim poziomie sprzętowym.
SmartBob swego czasu wrzucał posty z oficjalnych testów w laboratorium (pod kątem spełnienia norm i wymagań jakie się stawia tego typu sprzętowi).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”