Gui-Generic Builder Desktop

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Co prawda tydzień temu, ale na c3 u mnie było pomyślnie za drugim razem
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ja na szybko pobrałem zbudowaną wersję, zainstalowałem platformIO poprzez terminal i ma C3 softy kompilowały się poprawnie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rasz

@[email protected]
Udało mi się poprawić kompilacje na ESP8266, wrzuciłem pullrequesta na gita.
Aktualnie testuje u siebie na kilku modułach. Byłbym wdzięczny jakbyś mogł przetestować czy u ciebie wszytko działa.
kurus

robertklepacki94 wrote: Sun Jan 25, 2026 8:49 pm Ja na szybko pobrałem zbudowaną wersję, zainstalowałem platformIO poprzez terminal i ma C3 softy kompilowały się poprawnie.
Co to znaczy zbudowaną wersję? Słaby jestem w to i nie do końca rozumiem 😅
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

rasz wrote: Mon Jan 26, 2026 12:31 pm @[email protected]
Udało mi się poprawić kompilacje na ESP8266, wrzuciłem pullrequesta na gita.
Aktualnie testuje u siebie na kilku modułach. Byłbym wdzięczny jakbyś mogł przetestować czy u ciebie wszytko działa.
hej, sprawdziłem to lokalnie i u mnie po zaaplikowaniu Twoich zmian wali błędami związanymi z Wifi tak samo równo jak wcześniej.

Spróbowałem budować konfigurację: GUI_Generic_4MB

Code: Select all

Compiling .pio\build\GUI_Generic_4MB\libb4c\SuplaDevice\supla\modbus\modbus_client_handler.cpp.o
In file included from C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecure.h:23,
                 from lib\SuplaDevice\src\supla\arduino_esp_platform.cpp:22:
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:219:38: error: expected ')' before '*' token
  219 |     WiFiClientSecureCtx(ClientContext *client, const X509List *chain, unsigned cert_issuer_key_type,
      |                        ~             ^~
      |                                      )
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:222:38: error: expected ')' before '*' token
  222 |     WiFiClientSecureCtx(ClientContext* client, const X509List *chain, const PrivateKey *sk,
      |                        ~             ^
      |                                      )
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:45:33: error: 'std::unique_ptr<WiFiClient> BearSSL::WiFiClientSecureCtx::clone() const' marked 'override', but does not override
   45 |     std::unique_ptr<WiFiClient> clone() const override {
      |                                 ^~~~~
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:50:9: error: 'int BearSSL::WiFiClientSecureCtx::connect(const String&, uint16_t)' marked 'override', but does not override
   50 |     int connect(const String& host, uint16_t port) override;
      |         ^~~~~~~
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:55:12: error: 'size_t BearSSL::WiFiClientSecureCtx::write_P(const char*, size_t)' marked 'override', but does not override
   55 |     size_t write_P(PGM_P buf, size_t size) override;
      |            ^~~~~~~
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:62:12: error: 'size_t BearSSL::WiFiClientSecureCtx::peekBytes(uint8_t*, size_t)' marked 'override', but does not override
Na tyle ile drążyłem temat to bez jakichś makr to się nie obejdzie, żeby brało prawidłową bibliotekę do wifi
fido

Koledzy fajnie, że coś nowego się dzieje ale mam małe pytanie.
Korzystałem do oświetlenia z Sonfa R2 mini niestety uległ awarii (jest szansa na naprawę) ale mam w szafie drugi taki moduł nie używany z oryginalnym softem. Chciałbym do niego wgrać Suplę i tu powstaje pytanie czy tym nowym narzędziem obsłużę R2 mini, czy pozostaje mi stary Gui Generic ? obstawiam to drugie ;-)
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

fido wrote: Mon Jan 26, 2026 6:05 pm Koledzy fajnie, że coś nowego się dzieje ale mam małe pytanie.
Korzystałem do oświetlenia z Sonfa R2 mini niestety uległ awarii (jest szansa na naprawę) ale mam w szafie drugi taki moduł nie używany z oryginalnym softem. Chciałbym do niego wgrać Suplę i tu powstaje pytanie czy tym nowym narzędziem obsłużę R2 mini, czy pozostaje mi stary Gui Generic ? obstawiam to drugie ;-)
A co jest w środku? ESP8266 póki co nie działa tutaj.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

kurus wrote: Mon Jan 26, 2026 12:44 pm
robertklepacki94 wrote: Sun Jan 25, 2026 8:49 pm Ja na szybko pobrałem zbudowaną wersję, zainstalowałem platformIO poprzez terminal i ma C3 softy kompilowały się poprawnie.
Co to znaczy zbudowaną wersję? Słaby jestem w to i nie do końca rozumiem 😅
To ten większy plik na Githubie.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

fido wrote: Mon Jan 26, 2026 6:05 pm Koledzy fajnie, że coś nowego się dzieje ale mam małe pytanie.
Akurat dla R2 mini nie ma znaczenie czy użyjesz nowej wersji jak będzie działać czy starej WEBowej, tutaj nic się nie zmieniło i żadnych nowych funkcji nie ma.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
fido

[email protected] wrote: Mon Jan 26, 2026 6:09 pm
A co jest w środku? ESP8266 póki co nie działa tutaj.
ESP8285

Return to “GUI Generic”