Witam.
Zwracam się z pomoc. Posiadam żaluzje fasadowe z silnikiem Elero ja soft. Chciałbym dołożyć do nich sterowniki Supla. Pytanie tylko czy takie podłączenie silnika będzie działać z sterownikami Supla.
W załączniku zostawiam instrukcję podłączenia silnika.
Prosiłbym o pomoc i poradę czy Supla ogarnie ten silnik.
Żaluzje fasadowe z silnikiem Elero ja soft a Supla
-
thefilinek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Hej, tak będzie działać. Wg instrukcji tam są dwa przewody starujące napięciem L. Je się podłącza do sterownika SRW/mSRW.thefilinek wrote: Tue Jan 27, 2026 4:16 pm Witam.
Zwracam się z pomoc. Posiadam żaluzje fasadowe z silnikiem Elero ja soft. Chciałbym dołożyć do nich sterowniki Supla. Pytanie tylko czy takie podłączenie silnika będzie działać z sterownikami Supla.
IMG_8606.png
Do żaluzji lepiej wybrać mSRW-01 ze względu na większą precyzję pracy.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
thefilinek
Bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź. Czy mógłbyś mi tylko podpowiedzieć jak co z czym podłączyć?klew wrote: Tue Jan 27, 2026 4:32 pmHej, tak będzie działać. Wg instrukcji tam są dwa przewody starujące napięciem L. Je się podłącza do sterownika SRW/mSRW.thefilinek wrote: Tue Jan 27, 2026 4:16 pm Witam.
IMG_8606.png
Do żaluzji lepiej wybrać mSRW-01 ze względu na większą precyzję pracy.
Ja też mam od niedawna fasadowki tylko, że z nieco innymi silnikami, SOMFY J4WT PROTECT, ale to bez większego znaczenia.Tradycyjnie, sterowane z klawisza silniki, do rolet czy też fasadowek, najlatwiej doposażyć w Suplę. Dobrze wybrałeś, że masz sterowane przewodowo, bez durnych pilotów. Ja mam klawisze ŁP-7Y/m/00 Opel Impresja. Ważne żeby były żaluzjowe, mają blokadę mechaniczną przed zadaniem ubu kierunków na raz. Sterownik też na to nie pozwoli, ale co dwa zabezpieczenia to nie jedno
Nie wiem jak masz u siebie instalacje rozwiązaną? Jeśli do puszki pod klawisze masz tylko 3x1,5mm2, to zasilacz L i N mSRW-01 i fazę dajesz dodatkowo na łącznik. Do wejść IN dajesz sygnał z klawiszy, a do OUT czarny i brązowy z silnika. N z silnika podkrecasz pod mSRW tam gdzie N. Wago łączysz ochronne.
Ja zrobiłem i siebie instalacje w gwiazdę dlatego sterowniki wylądują u mnie w rozdzielnicy.
Nie wiem jak masz u siebie instalacje rozwiązaną? Jeśli do puszki pod klawisze masz tylko 3x1,5mm2, to zasilacz L i N mSRW-01 i fazę dajesz dodatkowo na łącznik. Do wejść IN dajesz sygnał z klawiszy, a do OUT czarny i brązowy z silnika. N z silnika podkrecasz pod mSRW tam gdzie N. Wago łączysz ochronne.
Ja zrobiłem i siebie instalacje w gwiazdę dlatego sterowniki wylądują u mnie w rozdzielnicy.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Dodam obrazek do tego, co @lesny8 wyżej napisał. Myślę, że to jest w miarę zrozumiałe. Poproś elektryka o podłączenie. 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
thefilinek
Czyli sterowniki Supli nie masz w puszcze tylko w rozdzielni? Dużo roboty z tym? Dodatkowy kabel po prostu położyłeś od przełącznika do rozdzielni? Dziękuję za instrukcje.lesny8 wrote: Tue Jan 27, 2026 5:45 pm Ja też mam od niedawna fasadowki tylko, że z nieco innymi silnikami, SOMFY J4WT PROTECT, ale to bez większego znaczenia.Tradycyjnie, sterowane z klawisza silniki, do rolet czy też fasadowek, najlatwiej doposażyć w Suplę. Dobrze wybrałeś, że masz sterowane przewodowo, bez durnych pilotów. Ja mam klawisze ŁP-7Y/m/00 Opel Impresja. Ważne żeby były żaluzjowe, mają blokadę mechaniczną przed zadaniem ubu kierunków na raz. Sterownik też na to nie pozwoli, ale co dwa zabezpieczenia to nie jedno![]()
Tak, w rozdzielnicy będzie 2x SRW-02m, bo mam 4 nowe żaluzje w dobudowanej części.
Dodatkowy kabel puściłem, zaszalałem
Przy gwieździe do sterowania roletą/żaluzją potrzebne jest 7 żył. 2x silnik, neutralny, faza, 2x klawisze, ochronny. Ja puściłem łącznie 8 tj. 5x1,5m2 i 3x1,5m2 w jednym peszlu.
Dodatkowy kabel puściłem, zaszalałem
Przy gwieździe do sterowania roletą/żaluzją potrzebne jest 7 żył. 2x silnik, neutralny, faza, 2x klawisze, ochronny. Ja puściłem łącznie 8 tj. 5x1,5m2 i 3x1,5m2 w jednym peszlu.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024