Żaluzje fasadowe z silnikiem Elero ja soft a Supla

thefilinek

Witam.
Zwracam się z pomoc. Posiadam żaluzje fasadowe z silnikiem Elero ja soft. Chciałbym dołożyć do nich sterowniki Supla. Pytanie tylko czy takie podłączenie silnika będzie działać z sterownikami Supla.
W załączniku zostawiam instrukcję podłączenia silnika.
Prosiłbym o pomoc i poradę czy Supla ogarnie ten silnik.
IMG_8606.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

thefilinek wrote: Tue Jan 27, 2026 4:16 pm Witam.
Zwracam się z pomoc. Posiadam żaluzje fasadowe z silnikiem Elero ja soft. Chciałbym dołożyć do nich sterowniki Supla. Pytanie tylko czy takie podłączenie silnika będzie działać z sterownikami Supla.
IMG_8606.png
Hej, tak będzie działać. Wg instrukcji tam są dwa przewody starujące napięciem L. Je się podłącza do sterownika SRW/mSRW.
Do żaluzji lepiej wybrać mSRW-01 ze względu na większą precyzję pracy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Moim zdaniem ogarnie 😉

A jakie masz obecnie klawisze do sterowania?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
thefilinek

lesny8 wrote: Tue Jan 27, 2026 4:34 pm Moim zdaniem ogarnie 😉

A jakie masz obecnie klawisze do sterowania?
Tak się składa, że jeszcze nie zamontowałem żadnych, świeżutki dom.
thefilinek

klew wrote: Tue Jan 27, 2026 4:32 pm
thefilinek wrote: Tue Jan 27, 2026 4:16 pm Witam.
IMG_8606.png
Hej, tak będzie działać. Wg instrukcji tam są dwa przewody starujące napięciem L. Je się podłącza do sterownika SRW/mSRW.
Do żaluzji lepiej wybrać mSRW-01 ze względu na większą precyzję pracy.
Bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź. Czy mógłbyś mi tylko podpowiedzieć jak co z czym podłączyć?
lesny8

Ja też mam od niedawna fasadowki tylko, że z nieco innymi silnikami, SOMFY J4WT PROTECT, ale to bez większego znaczenia.Tradycyjnie, sterowane z klawisza silniki, do rolet czy też fasadowek, najlatwiej doposażyć w Suplę. Dobrze wybrałeś, że masz sterowane przewodowo, bez durnych pilotów. Ja mam klawisze ŁP-7Y/m/00 Opel Impresja. Ważne żeby były żaluzjowe, mają blokadę mechaniczną przed zadaniem ubu kierunków na raz. Sterownik też na to nie pozwoli, ale co dwa zabezpieczenia to nie jedno ;)
Nie wiem jak masz u siebie instalacje rozwiązaną? Jeśli do puszki pod klawisze masz tylko 3x1,5mm2, to zasilacz L i N mSRW-01 i fazę dajesz dodatkowo na łącznik. Do wejść IN dajesz sygnał z klawiszy, a do OUT czarny i brązowy z silnika. N z silnika podkrecasz pod mSRW tam gdzie N. Wago łączysz ochronne.
Ja zrobiłem i siebie instalacje w gwiazdę dlatego sterowniki wylądują u mnie w rozdzielnicy.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Dodam obrazek do tego, co @lesny8 wyżej napisał. Myślę, że to jest w miarę zrozumiałe. Poproś elektryka o podłączenie. ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
thefilinek

RomanG wrote: Tue Jan 27, 2026 7:07 pm Dodam obrazek do tego, co @lesny8 wyżej napisał. Myślę, że to jest w miarę zrozumiałe. Poproś elektryka o podłączenie. ;)
Złoty człowiek! Dziękuję bardzo!
thefilinek

lesny8 wrote: Tue Jan 27, 2026 5:45 pm Ja też mam od niedawna fasadowki tylko, że z nieco innymi silnikami, SOMFY J4WT PROTECT, ale to bez większego znaczenia.Tradycyjnie, sterowane z klawisza silniki, do rolet czy też fasadowek, najlatwiej doposażyć w Suplę. Dobrze wybrałeś, że masz sterowane przewodowo, bez durnych pilotów. Ja mam klawisze ŁP-7Y/m/00 Opel Impresja. Ważne żeby były żaluzjowe, mają blokadę mechaniczną przed zadaniem ubu kierunków na raz. Sterownik też na to nie pozwoli, ale co dwa zabezpieczenia to nie jedno ;)
Nie wiem jak masz u siebie instalacje rozwiązaną? Jeśli do puszki pod klawisze masz tylko 3x1,5mm2, to zasilacz L i N mSRW-01 i fazę dajesz dodatkowo na łącznik. Do wejść IN dajesz sygnał z klawiszy, a do OUT czarny i brązowy z silnika. N z silnika podkrecasz pod mSRW tam gdzie N. Wago łączysz ochronne.
Ja zrobiłem i siebie instalacje w gwiazdę dlatego sterowniki wylądują u mnie w rozdzielnicy.
Czyli sterowniki Supli nie masz w puszcze tylko w rozdzielni? Dużo roboty z tym? Dodatkowy kabel po prostu położyłeś od przełącznika do rozdzielni? Dziękuję za instrukcje.
lesny8

Tak, w rozdzielnicy będzie 2x SRW-02m, bo mam 4 nowe żaluzje w dobudowanej części.
Dodatkowy kabel puściłem, zaszalałem :lol:
Przy gwieździe do sterowania roletą/żaluzją potrzebne jest 7 żył. 2x silnik, neutralny, faza, 2x klawisze, ochronny. Ja puściłem łącznie 8 tj. 5x1,5m2 i 3x1,5m2 w jednym peszlu.

Return to “Pomoc”