MEW 01 rozliczenie rzeczywiste

Kapselck

Panowie jak to jest z MEW01 - co faktycznie liczy? czy następuję bilansowanie między fazowe ? czy występuję coś takiego jak autokonsumpcja w pomiarach?
Spędzam mi sen z powiek rozliczenie z PGE vs MEW01. Spędziłem już na infolinii weryfikując kilka wybranych okresów i produkcja za każdym razem się w miarę zgadza natomiast pobór zawsze się rozchodzi i to znacznie. PGE twierdzi że jeśli ich licznik by szwankował to w dwóch kierunkach a nie tylko na poborze. PV znów pokazuje produkcje lipiec grudzień 3050kWh, MEW 1983 kWh, PGE 1793 kWh.

Pobór PGE lipiec- grudzien - 2183 kWh, MEW 1443 kWh - różnica 740 kWh.

Pobór PGE styczen czerwiec - 1844 kWh, MEW 1558 kWH - różnica 286 kWH

Licznik podłączony w wewnętrznej skrzynce w rozdzielni przed wejściem do włącznika głównego. PV stare zasady. Podpięty prawidłowo bo weryfikowałem to z pomocą techniczną. Mieszkam na odludziu i nie ma mowy żeby ktoś pomiędzy moją skrzynką a licznikiem podpiął się w instalację.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kapselck wrote: Thu Jan 29, 2026 12:33 pm
Główne wskazanie MEW-01 pokazuje energię pobraną i oddaną wg "bilansu arytemtycznego".
Jak wejdziesz w szczegóły MEW-01 (w apce) to tam masz wartości także dla "bilansu wektorowego" (jeśli się nie mylę, to PGE często tego używa domyślnie).

Porównywanie samej "energii pobranej", albo samej "energii oddanej" daje często zły obraz (te wartości zależą od metody bilansowania).
Natomiast najprościej jest porównąć różnicę między energią pobraną i oddaną. Ta różnica powinna wyjść taka sama w MEW-01 w bilansie arytmetycznym oraz wektorowym. I powinna być (w granicach błędu) taka sama jak różnica wg licznika PGE.

Dodatkowo od 2 lat (?) wszyscy prosumenci są rozliczani wg tzw. "bilansowania godzionowego". Nie wiem co tam na rozliczeniu z PGE masz dokładne widoczne, ale u mnie w Tauronie jest to zawsze osobno rozpisane.
W SUPLI na wykresach możesz też przełączyć sobie bilans na "godzinowy" - to nie jest 100% dokładne wyliczenie, ale mniej więcej powinno się pokrywać z danymi z PGE.

Wrzuć dla jednego okresu czasu te dane z MEW-01 i PGE: energia pobrana, energia oddana (dla MEW-ki ze wszystkich trzech rodzajów bilansowania: arytmetycznego, wektorowego, godzinowego).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kapselck

Poprawione. W apce co a na chmurze nie ma tego co w apce.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kapselck wrote: Thu Jan 29, 2026 12:33 pm MEW 1983 kWh, PGE 1793 kWh.

Pobór PGE lipiec- grudzien - 2183 kWh, MEW 1443 kWh - różnica 740 kWh.

Pobór PGE styczen czerwiec - 1844 kWh, MEW 1558 kWH - różnica 286 kWH
Ogólnie nie będę analizował i przeliczał danych z tych wszystkich zdjęć :P
Podam przykład, a Ty sobie policz resztę samemu.

Weźmy okres: lipiec-grudzień.
Pobór z sieci:
- MEW-01: 1443 kWh
- PGE: 2183 kWh

Oddane do sieci:
- MEW-01: 1983 kWh
- PGE: 1793 kWh

Różnica między oddanym a pobrammym:
- MEW: 1983 - 1443 = 540 kWh (więc tu mamy nadwyżkę oddanej)
- PGE: 1793 - 2183 = -390 kWh (tu mamy nadwyżkę pobranej)

Jeśli podałeś dobre dane, to coś się tutaj nie zgadza. 95% takich przypadków, to błędnie podłączony MEW.
Ale najpierw weź sobie kilka konkretnych okresów z obu liczników i przelicz to j/w. Wtedy zobaczysz czy to w każdym miesiącu się nie zgadza, czy tylko w niektórych.

Tu masz opis podłączenia MEW: viewtopic.php?t=8692
Kluczowa jest zgodność faz podłączonych do V1, V2, V3 względem przekładników I1, I2, I3.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”