mRow 0-2 i dwa włączniki schodowe
-
Rafi1980
Dzień dobry, mam dwa włączniki schodowe obok siebie i czy urządzeniem mROW 0-2 jestem w stanie to spiąć a jeśli tak to można prosić o schemat bo nie mogę nigdzie znaleźć?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jeśli w tych puszkach jest zasilanie i równocześnie wyjście tych obwodów to bezproblemowo. W innym przypadku zależy jakie są przewody pomiędzy poszczególnymi schodowymi. Najlepiej jakbyś narysował schemat jak to jest u ciebie dokładnie rozwiązane.
-
Rafi1980
Przewody są puszczone czterożyłowe, sorki za rysunek ale jedynie tak mogłem zrobić.djalex wrote: Thu Jan 29, 2026 4:48 pm Jeśli w tych puszkach jest zasilanie i równocześnie wyjście tych obwodów to bezproblemowo. W innym przypadku zależy jakie są przewody pomiędzy poszczególnymi schodowymi. Najlepiej jakbyś narysował schemat jak to jest u ciebie dokładnie rozwiązane.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
djalex
Te łączniki chcesz pozostawić bistabilne? Polecam dolożyć sprężynki albo droższa opcja wymienić na monostabilne inaczej "zwierne" popularnie "dzwonkowe" (nieświadomi idą do sklepu: "poproszę dzwonkowe" - no i dostają, owszem monostabilne ale... z piktogramem dzwonka a te nie bardzo pasują do oświetlenia - to tak na marginesie)
-
Rafi1980
Takie mam i jeśli jest możliwość zrobienia na nich to chciałbym zostawić.djalex wrote: Fri Jan 30, 2026 5:39 am Te łączniki chcesz pozostawić bistabilne? Polecam dolożyć sprężynki albo droższa opcja wymienić na monostabilne inaczej "zwierne" popularnie "dzwonkowe" (nieświadomi idą do sklepu: "poproszę dzwonkowe" - no i dostają, owszem monostabilne ale... z piktogramem dzwonka a te nie bardzo pasują do oświetlenia - to tak na marginesie)
-
djalex
Po pierwsze: na forum jest mnóstwo tematów związanych z podłączeniem modułów w układzie schodowym więc raczej źle szukałeś.
Po drugie: podłączenie jest banalnie proste, skoro pytasz to znaczy że się nie orientujesz w temacie elektryki, urządzenie jest na 230V dlatego polecam, aby wszelkie prace z tym związane wykonywała osoba kompetentna i z uprawnieniami !!!
Tu masz pierwszy lepszy schemat podłaczenia w układzie schodowym z łącznikami bistabilnymi
viewtopic.php?p=25217#p25217
Po drugie: podłączenie jest banalnie proste, skoro pytasz to znaczy że się nie orientujesz w temacie elektryki, urządzenie jest na 230V dlatego polecam, aby wszelkie prace z tym związane wykonywała osoba kompetentna i z uprawnieniami !!!
Tu masz pierwszy lepszy schemat podłaczenia w układzie schodowym z łącznikami bistabilnymi
-
Rafi1980
Dziękujędjalex wrote: Fri Jan 30, 2026 10:25 am Po pierwsze: na forum jest mnóstwo tematów związanych z podłączeniem modułów w układzie schodowym więc raczej źle szukałeś.