mRow 0-2 i dwa włączniki schodowe

Rafi1980

Dzień dobry, mam dwa włączniki schodowe obok siebie i czy urządzeniem mROW 0-2 jestem w stanie to spiąć a jeśli tak to można prosić o schemat bo nie mogę nigdzie znaleźć?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Opisz dokładniej. Te łączniki schodowe obok siebie to 2 osobne obwody?
Rafi1980

djalex wrote: Thu Jan 29, 2026 11:57 am Opisz dokładniej. Te łączniki schodowe obok siebie to 2 osobne obwody?
Tak dokładnie, dwa osobne obwody
djalex

Jeśli w tych puszkach jest zasilanie i równocześnie wyjście tych obwodów to bezproblemowo. W innym przypadku zależy jakie są przewody pomiędzy poszczególnymi schodowymi. Najlepiej jakbyś narysował schemat jak to jest u ciebie dokładnie rozwiązane.
Rafi1980

djalex wrote: Thu Jan 29, 2026 4:48 pm Jeśli w tych puszkach jest zasilanie i równocześnie wyjście tych obwodów to bezproblemowo. W innym przypadku zależy jakie są przewody pomiędzy poszczególnymi schodowymi. Najlepiej jakbyś narysował schemat jak to jest u ciebie dokładnie rozwiązane.
Przewody są puszczone czterożyłowe, sorki za rysunek ale jedynie tak mogłem zrobić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

Te łączniki chcesz pozostawić bistabilne? Polecam dolożyć sprężynki albo droższa opcja wymienić na monostabilne inaczej "zwierne" popularnie "dzwonkowe" (nieświadomi idą do sklepu: "poproszę dzwonkowe" - no i dostają, owszem monostabilne ale... z piktogramem dzwonka a te nie bardzo pasują do oświetlenia - to tak na marginesie)
Rafi1980

djalex wrote: Fri Jan 30, 2026 5:39 am Te łączniki chcesz pozostawić bistabilne? Polecam dolożyć sprężynki albo droższa opcja wymienić na monostabilne inaczej "zwierne" popularnie "dzwonkowe" (nieświadomi idą do sklepu: "poproszę dzwonkowe" - no i dostają, owszem monostabilne ale... z piktogramem dzwonka a te nie bardzo pasują do oświetlenia - to tak na marginesie)
Takie mam i jeśli jest możliwość zrobienia na nich to chciałbym zostawić.
djalex

Po pierwsze: na forum jest mnóstwo tematów związanych z podłączeniem modułów w układzie schodowym więc raczej źle szukałeś.
Po drugie: podłączenie jest banalnie proste, skoro pytasz to znaczy że się nie orientujesz w temacie elektryki, urządzenie jest na 230V dlatego polecam, aby wszelkie prace z tym związane wykonywała osoba kompetentna i z uprawnieniami !!!

Tu masz pierwszy lepszy schemat podłaczenia w układzie schodowym z łącznikami bistabilnymi
viewtopic.php?p=25217#p25217
Rafi1980

djalex wrote: Fri Jan 30, 2026 10:25 am Po pierwsze: na forum jest mnóstwo tematów związanych z podłączeniem modułów w układzie schodowym więc raczej źle szukałeś.
Po drugie: podłączenie jest banalnie proste, skoro pytasz to znaczy że się nie orientujesz w temacie elektryki, urządzenie jest na 230V dlatego polecam, aby wszelkie prace z tym związane wykonywała osoba kompetentna i z uprawnieniami !!!

Tu masz pierwszy lepszy schemat podłaczenia w układzie schodowym z łącznikami bistabilnymi
viewtopic.php?p=25217#p25217
Dziękuję

Return to “ZAMEL mROW-02”