Sterowanie poprzez bramkę urządzeniem, którego nie ma

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Mon Feb 02, 2026 8:44 pm
vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 8:34 pm
zzrr wrote: Mon Feb 02, 2026 8:22 pm @vajera pamiętasz może lub ktoś inny wie co jaki czas głowica TRV06 wysyła na bramkę temperaturę jeśli ona w ogóle się nie zmieni. I czy w ogóle wysyła. Zdaje się że nam się ta kwestia przewinęła kiedyś w temacie niestety zamkniętym.
Tego nie wie nikt - nie można tego skonfigurować. Niemniej termometr Supla pamięta tę wartość bezterminowo, więc pytanie, do czego byłoby to potrzebne?
No pytałem bo komendę dla klastra 0x0402 znalazłem a ta "trudna" TRVka ciągle jakieś numery robi. Już odpowiadam na pytanie.
Podjąłem walkę z raportowaniem stanu online/ofline i poległem. A problem jest bardziej u mnie skomplikowany. Nie wiem czy pamiętasz u siebie zrobiłem tak że głowice działają jak zawory. max otwarty/max zamknięty. Dlatego same termostaty ukryłem w aplikacji bo nie są mi potrzebne. Za to HVAC zostaje jak najbardziej w aplikacji bo on pokazuje stan baterii. Nie mogę sobie poradzić z ustawieniem by pokazało jak np z jakiegoś powodu cała głowica będzie offline. Cały czas pięknie pokazuje stan baterii jak by była online. Jak na HVAC ustawię jakiś timeout to przechodzi i tak w offline nawet jak działa. Co prawda wybudza się jak już coś od niej przyjdzie ale to takie "trochę..." i nie wiadomo z aplikacji kiedy jaki stan faktycznie.

Co rozumiesz pod pojęciami termostat i HVAC?
EDIT:
Ja pamiętam że ona chodzi na tym klastrze 0xEF00 i że wszystko po nim idzie. I chyba nic tu nie wymyślę. Myslałem że ona ma jakiś domyślny czas wysyłania temperatury i chciałem pod to timeout ustawić. Ale to chyba "se ne da"
Tak się nie da. Można natomiast wysłać do niej np. aktualną kalibrację i głowica odpowie tą kalibracją...można też wysłać aktualny child lock i tak to zaimplementowałem na Twoją prośbę - musisz ustawić parametr keepalive .
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 8:58 pm
Tak się nie da. Można natomiast wysłać do niej np. aktualną kalibrację i głowica odpowie tą kalibracją...można też wysłać aktualny child lock i tak to zaimplementowałem na Twoją prośbę - musisz ustawić parametr keepalive .
:) No to akurat dotyczyło wtedy ZWT198 i działa jak trzeba.
vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 8:58 pm Co rozumiesz pod pojęciami termostat i HVAC?
jak na cloudzie ukryję termostat z głowicy to kanał HVAC głowicy w aplikacji zostaje i na nim tylko widać stan baterii z głowicy.
Keepalive można ustawić tylko dla kanału termostatu. Podsumowując można te kanały ustawiać oddzielnie. Jak nic nie ustawie np w kanale HVAC to termostat będzie offline a hvac online.
EDIT:
a problem w tym że dla HVAC czyli odczytu temperatury wewnętrznej z głowicy nie da się ustawić żadnego raportowania. I trudno. Jak sie nie da to się nie da. Dłużej głowica na bateriach pociągnie :) ;)
vajera

zzrr wrote: Mon Feb 02, 2026 9:07 pm
vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 8:58 pm
:) No to akurat dotyczyło wtedy ZWT198 i działa jak trzeba.
vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 8:58 pm Co rozumiesz pod pojęciami termostat i HVAC?
jak na cloudzie ukryję termostat z głowicy to kanał HVAC głowicy w aplikacji zostaje i na nim tylko widać stan baterii z głowicy.
Keepalive można ustawić tylko dla kanału termostatu. Podsumowując można te kanały ustawiać oddzielnie. Jak nic nie ustawie np w kanale HVAC to termostat będzie offline a hvac online.
EDIT:
a problem w tym że dla HVAC czyli odczytu temperatury wewnętrznej z głowicy nie da się ustawić żadnego raportowania. I trudno. Jak sie nie da to się nie da. Dłużej głowica na bateriach pociągnie :) ;)
Teraz rozumiem - dodałem kilka linii kodu w procedurze obsługi komunikatów z klastra 0xEF00 - teraz każdy komunikat przychodzący od głowicy powoduje odświeżenie czasu odliczania do timeout tego HVAC (bez zmiany temperatury), więc w teorii jeżeli ustawisz keepalive dla głowicy i timeout dla termometru HVAC > keepalive głowicy, to powinno działać.
Poprawka będzie w 1.4.2-02/02/26, ale nie miałem jej na czym przetestować.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 9:38 pm ......

Teraz rozumiem - dodałem kilka linii kodu w procedurze obsługi komunikatów z klastra 0xEF00 - teraz każdy komunikat przychodzący od głowicy powoduje odświeżenie czasu odliczania do timeout tego HVAC (bez zmiany temperatury), więc w teorii jeżeli ustawisz keepalive dla głowicy i timeout dla termometru HVAC > keepalive głowicy, to powinno działać.
Ooo... Super. Tak. zgadza się. W termostatach głowicy mam poustawiane keepalive. A to że ten HVAC tak był bez reakcji to zauważyłem dopiero teraz. Wiec nawet nie wiem czy wcześniej było inaczej.
W każdym razie dzięki. 👍
vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 9:38 pm ....ale nie miałem jej na czym przetestować.
Dam znać jak sprawdzę.
vajera

zzrr wrote: Mon Feb 02, 2026 9:45 pm

Ooo... Super. Tak. zgadza się. W termostatach głowicy mam poustawiane keepalive. A to że ten HVAC tak był bez reakcji to zauważyłem dopiero teraz. Wiec nawet nie wiem czy wcześniej było inaczej.
W każdym razie dzięki. 👍
vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 9:38 pm ....ale nie miałem jej na czym przetestować.
Dam znać jak sprawdzę.
https://www.githubstatus.com GitHub ma awarię, więc chyba dzisiaj się nie uda.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

zzrr wrote: Mon Feb 02, 2026 9:45 pm

W każdym razie dzięki. 👍
Dam znać jak sprawdzę.
Ewentualnie tutaj masz lokalną kompilację na 8MB (logi).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 10:02 pm .....
https://www.githubstatus.com GitHub ma awarię, więc chyba dzisiaj się nie uda.
@vajera dzięki za info bo już "czaiłem" się na tą wersję na GitHub :) Spoko... nawet pojutrze jak by miało być to by było bardzo szybko. Że Ty szybko działasz to ja wiem. A jutro jak tylko sprawdzę, od razu dam znać.
zzrr

vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 10:07 pm ....
Ewentualnie tutaj masz lokalną kompilację na 8MB (logi).
:) Zaraz będzie sprawdzone 👍 nie widziałem Twojej wiadomości
zzrr

vajera wrote: Mon Feb 02, 2026 10:02 pm .......więc w teorii jeżeli ustawisz keepalive dla głowicy i timeout dla termometru HVAC > keepalive głowicy, to powinno działać.
G1 Termostat - keepalive 60 ; timeout 75
G1 HVAC - timeout 75

Działa. HVAC online.
Wcześniej przy tych samych ustawieniach robił się Offline. Tak więc... jak zwykle :) , coś tam dotkniesz i jest jak trzeba👍
EDIT:
Te czasy finalnie będą zwiększone.
zzrr

@vajera masz moce przerobowe żeby kontynuować powyższy temat. Wstępnie wyglądało ok. Ale okazuje sie że nie dotyczy to wszystkich głowic. Już mówię w czym rzecz.
Mam 4szt. głowice TRV06. Wszystkie kupione w jednym momencie, wszystkie to samo Id.
Ustawienie na głowicach wszystkich:
G1,2,3,4 Termostat - keepalive 60 ; timeout 90
G1,2,3,4 HVAC - timeout 90
Głowica 1 i 2 działają dobrze. I termostat głowicy i HVAC OnLine
Głowica 3 i 4 przechodzi cała w Offline po ok tych 90s. Co więcej już jej wtedy nie wybudza nic z tego offline.
Dla próby w głowicy 4 wyłączyłem całkowicie keepalive i timeout. Zresetowałem ją i uruchomiłem z procedurą parowania.
Po starcie:
głowica jest Online cały czas, pokazuje stan baterii, pokazuje temperaturę.
Zrobiłem reset bramki aby sprawdzić jak powróci do pracy.
Efekt taki:
głowica jest Online cały czas, pokazuje stan baterii, od wczoraj komunikat "Błąd termometru"
Tu nadmienię że dwie pierwsze głowice pracują bez uwag, również po restarcie i keepalive i timeout w nich działa.

Masz w tym miejscu jakiś pomysł co mógłbym sprawdzić, co być może przeoczyłem, czy może jest coś po stronie kodu co mogło by powodować takie numery. A może są wadliwe i są jakieś komendy którymi mógłby porównać działanie np 1szej i czwartej czy tak samo reagują. Nie wiem o co chodzi :?

Return to “Bramka ZigBee”