Sterowanie poprzez bramkę urządzeniem, którego nie ma

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 9:36 pm ...
Rozumiem, że bez timeout wszystkie 4 głowice pracują prawidłowo, tzn. możesz nimi sterować? Zmieniać nastawę, włączyć child lock itp.?
Tak. Dokładnie. Bez ustawiania keepalive i timeout głowice są online cały czas
EDIT:
Tak włączałem dla próby child lock i jak są online wykonują polecenia z akcji a dokładnie nastawę temperatury max i min.
Last edited by zzrr on Thu Feb 05, 2026 9:47 pm, edited 1 time in total.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Dodam tylko, że u mnie też była taka sytuacja, że po ustawieniu keepalieve i timeout głowice były offline. Teraz dopiero wiem.czemu
zzrr

@vajera sorki zapomniałem wczesniej dopisać że z tych czterech głowic te które ostatnio za każdym razem się rozłączały to G3 i G4.
nawet je usuwałem z bramki i parowałem ponownie i dalej one dwie się rozłączały. G1 też się zdarzało. Ale te G3 i G4 za każdym razem.
Dziwne bo teraz po 40 minutach pracy przy ustawieniu 1500 i 1800 nie rozłączyło tej głowicy. Ja tego nie ogarniam. Ciekawe czy Ty w tym widzisz jakieś światełko?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Thu Feb 05, 2026 9:59 pm @vajera sorki zapomniałem wczesniej dopisać że z tych czterech głowic te które ostatnio za każdym razem się rozłączały to G3 i G4.
nawet je usuwałem z bramki i parowałem ponownie i dalej one dwie się rozłączały. G1 też się zdarzało. Ale te G3 i G4 za każdym razem.
Dziwne bo teraz po 40 minutach pracy przy ustawieniu 1500 i 1800 nie rozłączyło tej głowicy. Ja tego nie ogarniam. Ciekawe czy Ty w tym widzisz jakieś światełko?
To może potwierdzać moją teorię - to są urządzenia bateryjne i producent mógł wbudować jakieś ograniczenia, bo kto przy zdrowych zmysłach będzie ustawiał child lock co 3 minuty :lol: Wydaje mi się, że sensowną dolną granicą może być 6-7 minut, ale musiałbyś to zweryfikować.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 10:04 pm ...
To może potwierdzać moją teorię - to są urządzenia bateryjne i producent mógł wbudować jakieś ograniczenia, bo kto przy zdrowych zmysłach będzie ustawiał child lock co 3 minuty :lol: Wydaje mi się, że sensowną dolną granicą może być 6-7 minut, ale musiałbyś to zweryfikować.
No to znaczy że oszalałem :lol:
Zweryfikuję w takim razie :) ;)
zzrr

@vajera pod ustawieniem keepalieve w GUI trzeba koniecznie dopisać UWAGA: to child lock ustawienie poniżej 10min. to szaleństwo :lol: :lol: :lol:
zzrr

@vajera my tu sobie żartujemy a minęło kolejne 30min i 40s. i obie głowice się rozłączyły.
EDIT:
Zresetowałem bramkę i zobaczymy. Jeszcze spróbuję jakąś powtarzalność ustalić.
EDIT:
Po resecie bramki minęło dokładnie 30min i głowice się rozłączyły. Czyli pewne że to ma związek z ustawieniem keepalive i timeout. Przynajmniej jeśli chodzi o głowice TRV06.
zzrr

@vajera edytowałem wczoraj wiadomość . Ponieważ po kolejnych 30 minutach się powtórzyło to na wszelmi wypadek ponawiam tą informację
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 6:40 am @vajera edytowałem wczoraj wiadomość . Ponieważ po kolejnych 30 minutach się powtórzyło to na wszelmi wypadek ponawiam tą informację
Pomyślę nad tym jeszcze dzisiaj, ale mam takie pytanie - ile razy te głowice rzeczywiście Ci się rozłączyły z bramką? Bo póki co to wychodzi na to, że więcej problemów sprawia mechanizm kontroli ich obecności niż samo wypadanie głowic z sieci 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 6:50 am
zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 6:40 am @vajera edytowałem wczoraj wiadomość . Ponieważ po kolejnych 30 minutach się powtórzyło to na wszelmi wypadek ponawiam tą informację
Pomyślę nad tym jeszcze dzisiaj, ale mam takie pytanie - ile razy te głowice rzeczywiście Ci się rozłączyły z bramką? Bo póki co to wychodzi na to, że więcej problemów sprawia mechanizm kontroli ich obecności niż samo wypadanie głowic z sieci 😉
No jeśli chodzi o te dwie o których teraz piszę to odkąd zauważyłem. Wcześniej nie wiem bo to mogło tak być że one były offline a ja tego nie zauważyłem. Dodam/przypomnę że w mojej konfiguracji widoczny w aplikacji jest tylko HVAC. Wcześniej nim rozmawialiśmy i robiłes poprawke kilka dni temu to w ogóle HVAC nie reagował i było prawdopodobnie tak że głowica była rozłączona i tego nie widziałem a HVAC pokazywał że jest online i 100% stanu baterii. Ale czy dla głowic warto usprawnić kontrolę obecności to juz Ty @vajera musisz zdecydować. Ja już wczoraj pisałem że ostatecznie można to powyłączać i co jakiś czas chodzić do głowic i sprawdzac czy sie zaswieci wyświetlacz. Ale to i tak nie da wtedy gwarancji że łączność z bramką jest.

Return to “Bramka ZigBee”