Widzisz, wydaje mi się, że to nie tylko o odległość chodzi. ESP32 C6 dostał radio Zigbee, ale od początku zamierzeniem producenta były urządzenia końcowe, np. czujniki. Wystarczy zresztą spojrzeć na bibliotekę Zigbee w Arduino-core.zzrr wrote: Thu Feb 05, 2026 9:04 pmOk. jednak w moim przypadku sprawdzane było z głowicami 1m od bramkivajera wrote: Thu Feb 05, 2026 9:02 pm Wpiszcie w Google "improve zigbee network quality" - wszędzie poradą nr 1 są repeatery - im więcej tym lepiej.
W mojej bramce STRYCH, która ogarnia całe piętro mam 2 repeatery - wtyczkę SONFF i gniazdko w szklanej ramce BSEED.
Muszę powiedzieć, że ta sieć chodzi idealnie - mimo upływu wielu miesięcy żadne urządzenie nie wypadło z sieci, a aktualizuję ją regularnie - na ten moment 1.4.7-05/02/26.
W bramce SALON natomiast zdarzały mi się różne drobne epizody - od czasu dołożenia reapetera - zero problemów.
Idealnym pomysłem są te gniazdka elektryczne - 50/60 zł i nic nie wystaje ze ściany - zwykłe gniazdko. BSEED ma nawet gniazdka Zigbee z USB-A i USB-C - ostatnio spaliłem takie jedno niechcący![]()
Mam takie przypuszczenia, że stos Zigbee w C6 znacznie lepiej radzi sobie, jeżeli część funkcji sieciowych, np. routing, jest realizowanych z pomocą zewnętrznych urządzeń.