GUI Generic - Termostat + Linki na ESP32-S3 = Bootloop. Jak tego uniknąć?

Kamil Ból

Dla wszystkich, którzy mordują się z konfiguracją Termostatu w GUI Generic Builder (Desktop) na ESP32 – garść wniosków z moich bojów. Jeśli Wasze urządzenie po wgraniu softu wstaje, ale po skonfigurowaniu termostatu "klęka", wpada w bootloop i nie łączy się z ruterem, to prawdopodobnie trafiliście na ten sam problem co ja.
Zauważyłem, że Builder generuje poprawny plik binarny, ale urządzenie fizycznie się "wysypuje" w konkretnej konfiguracji. Nie wiem dokładnie, co jest przyczyną – czy to błąd w kodzie, konflikt bibliotek, czy kwestia alokacji pamięci – ale efekt jest powtarzalny.

(Konfiguracja powodująca awarię): Problemy pojawiają się, gdy próbujemy uruchomić jednocześnie:

Termostat.
Linki Bezpośrednie do sterowania (Akcje).
Linki Bezpośrednie do odczytu temperatury (SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM).

Gdy te funkcje są aktywne naraz, soft u mnie nie wstawał, nawet na mocnej płytce ESP32-S3. Wygląda na to, że jednoczesna obsługa linków "do" i "od" urządzenia przy aktywnym termostacie powoduje jakiś konflikt.

(Co u mnie zadziałało): Aby system działał stabilnie, trzeba zrezygnować z "wszystkomającego" softu na rzecz prostszego rozwiązania:

Wariant A: Wgrywamy Termostat + Akcje (sterowanie)+ fizyczny czujnik, ale BEZWZGLĘDNIE ODZNACZAMY opcję SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM (linki do odczytu temperatury). Wtedy urządzenie działa stabilnie.

Wariant B (Najpewniejszy): Wgrywamy Termostat + SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM (linki do odczytu temperatury). Nie używamy żadnych linków Akcje (sterowanie zdalne). Całą logikę (np. włączanie pieca gdy wirtualny termostat się zmieni) ustawiamy w Supla Cloud (Reakcje).

Szkoda Waszego czasu na walkę z konfiguracją, która (przynajmniej na ten moment w GGBD) powoduje restarty. Lepiej od razu wybrać jedną z powyższych dróg. :ugeek: :roll:

Pozdrawiam!
Last edited by Kamil Ból on Fri Feb 06, 2026 8:20 pm, edited 1 time in total.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Kamil Ból wrote: Fri Feb 06, 2026 8:16 pm Termostat.
Pozdrawiam!
Te dwie funkcje nigdy ze sobą nie działały, pamiętam że @krycha88 nawet rozważał usunięcie ,,Linki Bezpośrednie do sterowania (Akcje)" po wprowadzeniu reakcji w CLOUD. Bo i to i to bez internetu nie zadziała.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Kamil Ból

Jak dla mnie to wywalić tą opcję bo normalnie jakieś 8h wyjęte z pięknych chwil z suplą :lol:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

To zablokuje, że jedno albo drugie ale nie oba.

Jak byś to miał na C3 - to tu jest cos powalone faktycznie, aczkolwiek czasem wgra, czasem nie wgra , nie bardzo rozumiem o co mu chodzi -,-
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Kamil Ból wrote: Fri Feb 06, 2026 8:16 pm Dla wszystkich, którzy mordują się z konfiguracją Termostatu w GUI Generic Builder (Desktop) na ESP32 – garść wniosków z moich bojów. Jeśli Wasze urządzenie po wgraniu softu wstaje, ale po skonfigurowaniu termostatu "klęka", wpada w bootloop i nie łączy się z ruterem, to prawdopodobnie trafiliście na ten sam problem co ja.
Zauważyłem, że Builder generuje poprawny plik binarny, ale urządzenie fizycznie się "wysypuje" w konkretnej konfiguracji. Nie wiem dokładnie, co jest przyczyną – czy to błąd w kodzie, konflikt bibliotek, czy kwestia alokacji pamięci – ale efekt jest powtarzalny.

(Konfiguracja powodująca awarię): Problemy pojawiają się, gdy próbujemy uruchomić jednocześnie:

Termostat.
Linki Bezpośrednie do odczytu temperatury (SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM).

Gdy te funkcje są aktywne naraz, soft u mnie nie wstawał, nawet na mocnej płytce ESP32-S3. Wygląda na to, że jednoczesna obsługa linków "do" i "od" urządzenia przy aktywnym termostacie powoduje jakiś konflikt.

(Co u mnie zadziałało): Aby system działał stabilnie, trzeba zrezygnować z "wszystkomającego" softu na rzecz prostszego rozwiązania:

Wariant A: Wgrywamy Termostat + Akcje (sterowanie)+ fizyczny czujnik, ale BEZWZGLĘDNIE ODZNACZAMY opcję SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM (linki do odczytu temperatury). Wtedy urządzenie działa stabilnie.

Wariant B (Najpewniejszy): Wgrywamy Termostat + SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM (linki do odczytu temperatury). Nie używamy żadnych linków Akcje (sterowanie zdalne). Całą logikę (np. włączanie pieca gdy wirtualny termostat się zmieni) ustawiamy w Supla Cloud (Reakcje).

Szkoda Waszego czasu na walkę z konfiguracją, która (przynajmniej na ten moment w GGBD) powoduje restarty. Lepiej od razu wybrać jedną z powyższych dróg. :ugeek: :roll:

Pozdrawiam!
Temat przerabiany już bardzo dawno temu. Wraca co pewien czas. Zamiast marnować 8 godzin, trzeba było po pierwszym zawieszeniu układu przyjść tutaj. Dostałbyś odpowiedź ze wskazaniem, że w takiej konfiguracji nie działa i jak sobie z tym poradzić (np. odczyt temperatury przez linki, sterowanie lokalne lub reakcjami).
Tworząc nowe GG (offline) była to opcja, która poszła na "pierwszy ogień" przy testowaniu. I została, jaka jedna z ostatnich "do zrobienia".
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Kamil Ból

Małem pytać ale tak jakoś bojowo nastawiony do walki byłem.Dodatkowo pierwszy raz korzystałem z GGBuilder Desktop niebylem pewny czy wina nie leży po mojej stronie wogole to zaczolem od wemosa d1 bo też zaponialem ze on nieogarnia tematu. I tak jakoś poleciało 5h wczoraj 3h dzisiaj. Ale spoko czegoś się nauczyłem i mam kilka pytań ktore narodziły się w perwoże walki:D czy jest opcja przyspieszenia wgrywania nowego softu jak stary klęknoł po błędnym konfigu ? Mianowicie czy jest opcja odnalezienia pliczków widzialem tam te pliki ... i czy da sie je np toolsem szybcjej wrzucić na esp bo każda kompilacja to okolo 400 sekund u mnie na kompie. Troche mnie cholera brała podczas czekania, czy macie jakieś pomysły patenty żeby przyspieszyć proces ponownego wrzucania tego samego bina ? :roll:
Zibi_007

Kamil Ból wrote: Fri Feb 06, 2026 9:43 pm Małem pytać ale tak jakoś bojowo nastawiony do walki byłem.Dodatkowo pierwszy raz korzystałem z GGBuilder Desktop niebylem pewny czy wina nie leży po mojej stronie wogole to zaczolem od wemosa d1 bo też zaponialem ze on nieogarnia tematu. I tak jakoś poleciało 5h wczoraj 3h dzisiaj. Ale spoko czegoś się nauczyłem i mam kilka pytań ktore narodziły się w perwoże walki:D czy jest opcja przyspieszenia wgrywania nowego softu jak stary klęknoł po błędnym konfigu ? Mianowicie czy jest opcja odnalezienia pliczków widzialem tam te pliki ... i czy da sie je np toolsem szybcjej wrzucić na esp bo każda kompilacja to okolo 400 sekund u mnie na kompie. Troche mnie cholera brała podczas czekania, czy macie jakieś pomysły patenty żeby przyspieszyć proces ponownego wrzucania tego samego bina ? :roll:
Wszystko się da. Jak masz biny, to wgrasz. Musisz tylko znać adresy (rozkład partycji). Jak nie znasz, to możesz wgrywać ESP-Flash.exe. On potrafi rozpoznać i dobrać (przynajmniej te typowe).
Wolno się kompiluje, to zmień komputer. Na mocniejszym będzie szybciej :lol:
OK. To był żart. A teraz serio. Te kompilatory chodzą zazwyczaj na jednym rdzeniu, a jeśli już wykorzystują wielowątkowość, to słabo (przynajmniej pod Windows). Wyłącz antywirusa na czas kompilacji. Skanowanie plików podczas ich tworzenia przez kompilator znacznie wydłuża czas kompilacji. Pierwsze kompilacje są zazwyczaj dłuższe.
Swoją drogą 400s (niecałe 7 minut) to jeszcze nie jest tragedia, choć u mnie jest minimum 2x szybciej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Kamil Ból wrote: Fri Feb 06, 2026 9:43 pm Małem pytać ale tak jakoś bojowo nastawiony do walki byłem.Dodatkowo pierwszy raz korzystałem z GGBuilder Desktop niebylem pewny czy wina nie leży po mojej stronie wogole to zaczolem od wemosa d1 bo też zaponialem ze on nieogarnia tematu. I tak jakoś poleciało 5h wczoraj 3h dzisiaj. Ale spoko czegoś się nauczyłem i mam kilka pytań ktore narodziły się w perwoże walki:D czy jest opcja przyspieszenia wgrywania nowego softu jak stary klęknoł po błędnym konfigu ? Mianowicie czy jest opcja odnalezienia pliczków widzialem tam te pliki ... i czy da sie je np toolsem szybcjej wrzucić na esp bo każda kompilacja to okolo 400 sekund u mnie na kompie. Troche mnie cholera brała podczas czekania, czy macie jakieś pomysły patenty żeby przyspieszyć proces ponownego wrzucania tego samego bina ? :roll:
Nie wiem , czy Tobie chodzi o wgrywanie wygenerowanego softu, jeżeli coś wysypie się przy automatycznym fleszowaniu ESP po kompilacji.
Jeżeli tak, to w katalogu z GGBD (u mnie "GuiGenericBuilder-v2.0.10-win-x64") jest katalog "configurations" w którym jest plik zip, w którym z kolei masz potrzebne pliki.
Przynajmniej ja posiłkowałem się tym, jeżeli chciałem ponownie wykorzystać wygenerowany wsad.
Kamil Ból

Heh niewiedziałem że Builder jest aż tak wymagający :lol:
Laptop DELL Alienware 16 Aurora
Procesor: Intel Core 7 240H
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 5060
Dysk SSD: PCIe NVMe 4.0
RAM: 32GB, DDR5, 5600MHz
😅
Dzięki! Napewno sprawdzę z wyłączeniem antywirusa.
A ze zmianą PC jeszcze się wstrzymam przynajmniej do kolejnej generacji Buildera 🤣
Zibi_007

Kamil Ból wrote: Fri Feb 06, 2026 10:59 pm Heh niewiedziałem że Builder jest aż tak wymagający :lol:
Laptop DELL Alienware 16 Aurora
Procesor: Intel Core 7 240H
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 5060
Dysk SSD: PCIe NVMe 4.0
RAM: 32GB, DDR5, 5600MHz
😅
Dzięki! Napewno sprawdzę z wyłączeniem antywirusa.
A ze zmianą PC jeszcze się wstrzymam przynajmniej do kolejnej generacji Buildera 🤣
Jakby on to kompilował na karcie graficznej, albo na kilku wątkach tego i7, to było fajnie.
U mnie teraz jest średnio 250-300s. na laptopie z AMD Ryzen 5 5500U.
Na stacjonarnym zwykle <200s cokolwiek bym nie kompilował.
Ale ja już tych kompilacji zrobiłem kilka setek ;-)

Return to “Ogólna dyskusja”