Zauważyłem, że Builder generuje poprawny plik binarny, ale urządzenie fizycznie się "wysypuje" w konkretnej konfiguracji. Nie wiem dokładnie, co jest przyczyną – czy to błąd w kodzie, konflikt bibliotek, czy kwestia alokacji pamięci – ale efekt jest powtarzalny.
(Konfiguracja powodująca awarię): Problemy pojawiają się, gdy próbujemy uruchomić jednocześnie:
Termostat.
Linki Bezpośrednie do sterowania (Akcje).
Linki Bezpośrednie do odczytu temperatury (SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM).
Gdy te funkcje są aktywne naraz, soft u mnie nie wstawał, nawet na mocnej płytce ESP32-S3. Wygląda na to, że jednoczesna obsługa linków "do" i "od" urządzenia przy aktywnym termostacie powoduje jakiś konflikt.
(Co u mnie zadziałało): Aby system działał stabilnie, trzeba zrezygnować z "wszystkomającego" softu na rzecz prostszego rozwiązania:
Wariant A: Wgrywamy Termostat + Akcje (sterowanie)+ fizyczny czujnik, ale BEZWZGLĘDNIE ODZNACZAMY opcję SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM (linki do odczytu temperatury). Wtedy urządzenie działa stabilnie.
Wariant B (Najpewniejszy): Wgrywamy Termostat + SUPLA_DIRECT_LINKS_SENSOR_THERM (linki do odczytu temperatury). Nie używamy żadnych linków Akcje (sterowanie zdalne). Całą logikę (np. włączanie pieca gdy wirtualny termostat się zmieni) ustawiamy w Supla Cloud (Reakcje).
Szkoda Waszego czasu na walkę z konfiguracją, która (przynajmniej na ten moment w GGBD) powoduje restarty. Lepiej od razu wybrać jedną z powyższych dróg.
Pozdrawiam!