[Błąd-rozwiązany] Utrata komunikacji dla niektórych czujników [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Dzięki, to zamawiam do testów
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 6:22 am
LukiSpajder wrote: Fri Feb 06, 2026 3:50 am Głowica TRVZB zaktualizowana do najnowszej wersji . Ale dalej jeśli wyłączę i po 5 minutach włączę bramkę nie odnowi połączenia. Po 5 minutach od załączenia bramki zrobi się offline . Ale to jakby prawidłowo bo nie ma połączenia , i nie było go od włączenia bramki . Jeśli w taki stanie zrobiłem reset bramki przez GUI połączenie z głowicą powróciło .

Może coś Cię naprowadzi gdzie patrzeć
Rozumiem, że sytuacja dotyczy ustawionego parametru timeout? Bez niego bramka nie traci kontaktu z głowicą? Ten parametr masz ustawiony na 5 minut?
Nie odzywałem się wczoraj bo nie mogłem ustalić jednoznacznej odpowiedzi. I tak wpisałem keepalive 0; timeout 0 i tak przetestowałem głowice - połączyła się , już miałem pisać zrobiłem jeszcze jeden test w którym się nie połączyła ( mówimy o sytuacji : wyłączenie bramki na 5,10 minut następnie włączenie ) . Kilka testów i różne wyniki . Skończyło się na tym że głowica się nie połączyła mimo tych czasów na 0 , dodatkowo odczyt z termometru się nie pojawił w Supla .
Widziałem wasze zmagania z @zzrr , więc wieczorem wrzuciłem na wszystkie bramki produkcyjne ver.1.4.9 zostawiając czasy keepalive 180 timeout 300 na tej bramce co było 0 też ustawiłem ten czas . Po aktualizacji głowice się połączyły prócz tej jednej która była intensywnie sprawdzana ( sparowałem od nowa ) . Przy tej wersji i tych czas jedna głowica co jakiś czas wpadała w offline tuya TS601 to samo na dwóch sonoff TRVZB . Zmieniłem czasy na 1800/3000. Ale zrobiłem jeszcze jeden test wyłączona bramka na ponad 5 minut włączyłem i bramka nie połączyła się z żadnym urządzeniem tj. Głowica ( nie wskoczyła w offline bo czas wydłużony ) , dwa termometry, temperatura się na nich zmieniła tak więc się wybudziły . Po 15 minutach brak połączenia - to bramka produkcyjna bez logów ale nie ta co wczoraj testowałem , ( może wrzucę soft z logami i podepnę pod kompa co tam się dzieje ). I tak w tej sytuacji wystarczy wcisnąć reset w GUI i po tym bramka się łączy z urządzeniami .

Czy jest to ktoś w stanie powtórzyć ? Potwierdzi lub zaprzeczyć takie zachowanie bramki .
Jak zawsze coś u Mnie może nie tak.Tyle że takie zachowanie zaobserwowałem na dwóch bramkach.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Sat Feb 07, 2026 6:03 am
vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 6:22 am
LukiSpajder wrote: Fri Feb 06, 2026 3:50 am Głowica TRVZB zaktualizowana do najnowszej wersji . Ale dalej jeśli wyłączę i po 5 minutach włączę bramkę nie odnowi połączenia. Po 5 minutach od załączenia bramki zrobi się offline . Ale to jakby prawidłowo bo nie ma połączenia , i nie było go od włączenia bramki . Jeśli w taki stanie zrobiłem reset bramki przez GUI połączenie z głowicą powróciło .

Może coś Cię naprowadzi gdzie patrzeć
Rozumiem, że sytuacja dotyczy ustawionego parametru timeout? Bez niego bramka nie traci kontaktu z głowicą? Ten parametr masz ustawiony na 5 minut?
Nie odzywałem się wczoraj bo nie mogłem ustalić jednoznacznej odpowiedzi. I tak wpisałem keepalive 0; timeout 0 i tak przetestowałem głowice - połączyła się , już miałem pisać zrobiłem jeszcze jeden test w którym się nie połączyła ( mówimy o sytuacji : wyłączenie bramki na 5,10 minut następnie włączenie ) . Kilka testów i różne wyniki . Skończyło się na tym że głowica się nie połączyła mimo tych czasów na 0 , dodatkowo odczyt z termometru się nie pojawił w Supla .
Widziałem wasze zmagania z @zzrr , więc wieczorem wrzuciłem na wszystkie bramki produkcyjne ver.1.4.9 zostawiając czasy keepalive 180 timeout 300 na tej bramce co było 0 też ustawiłem ten czas . Po aktualizacji głowice się połączyły prócz tej jednej która była intensywnie sprawdzana ( sparowałem od nowa ) . Przy tej wersji i tych czas jedna głowica co jakiś czas wpadała w offline tuya TS601 to samo na dwóch sonoff TRVZB . Zmieniłem czasy na 1800/3000. Ale zrobiłem jeszcze jeden test wyłączona bramka na ponad 5 minut włączyłem i bramka nie połączyła się z żadnym urządzeniem tj. Głowica ( nie wskoczyła w offline bo czas wydłużony ) , dwa termometry, temperatura się na nich zmieniła tak więc się wybudziły . Po 15 minutach brak połączenia - to bramka produkcyjna bez logów ale nie ta co wczoraj testowałem , ( może wrzucę soft z logami i podepnę pod kompa co tam się dzieje ). I tak w tej sytuacji wystarczy wcisnąć reset w GUI i po tym bramka się łączy z urządzeniami .

Czy jest to ktoś w stanie powtórzyć ? Potwierdzi lub zaprzeczyć takie zachowanie bramki .
Jak zawsze coś u Mnie może nie tak.Tyle że takie zachowanie zaobserwowałem na dwóch bramkach.
W czwartek kolega pomagał mi z montażem ładowarki do samochodu, więc było kilka wyłączeń głównego bezpiecznika, w tym jedno na ponad 20 minut. Nie sprawdzałem tego w czasie rzeczywistym, ale kilka minut po przywróceniu zasilania wszystkie termostaty były online, termometry i czujniki otwarcia też dosyć szybko się zameldowały.
Tak, jak wcześniej pisałem, właściwie nie obserwuję problemów z połączeniem urządzeń Zigbee z bramkami produkcyjnymi , mimo że od dłuższego czasu regularnie je aktualizuję.
Nie mogę wykluczyć roli repeaterów i anten zewnętrznych w tak stabilnej pracy sieci Zigbee, bo wcześniej pojawiały się problemy z wypadaniem urządzeń.
@LukiSpajder - Ty chyba pisałeś, że nie używasz repeatera?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
maniex36

Witam. Po ostatnich aktualizacjach bramki mam problem z działaniem czujników np: temperatura, przycisk programowalny nie działają do momentu gdy wyjmę i włożę baterię i potem zaczynają działać. Coś muszę zmienić w ustawieniach bramki?
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Mnie z kolei wydaję się. że od kilku wersji bramka nie pobiera/nie przekazuje pomiaru wilgotności z termometrów Xiaomi.
Czasem pomaga właśnie wyciągnięcie i włożenie baterii
Simono
Been thanked: 6 times

Ja mam kilka termometrów od Xiaomi z dwoma rodzajami firmware jak zmieniałem je z Bluetooth na Zigbee i działają u mnie poprawnie.
W zigbee2mqtt były widoczne jako:
LYWSD03MMC
LYWSD03MMC-z
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Simono wrote: Sun Feb 08, 2026 8:29 am Ja mam kilka termometrów od Xiaomi z dwoma rodzajami firmware jak zmieniałem je z Bluetooth na Zigbee i działają u mnie poprawnie.
W zigbee2mqtt były widoczne jako:
LYWSD03MMC
LYWSD03MMC-z
U mnie bardzo długo działał jeden na starej wersji. Nie dawmo dołożyłem jeszcze 2 z najnowszą wersją firmware na Zigbee.
Ale to nie ma znaczenia, bo wszystkie gubią czasami pomiar tylko wilgotności. Wydaje mi się, że może to być albo po aktualizacji bramki, albo po usunięciu bramki z Cloud i ponownym jej zarejestrowaniu.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

bokk wrote: Fri Feb 06, 2026 2:51 am A na ile wiarygodny jest wynik w Cloud - Siła sygnału radia bo zrobiłem testowo bramkę z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB. Odległość między bramką a głowicą 50 cm w linii prostej, żadnych przeszkód a wynik mam 55%. Może tu jest problem z rozłączaniem się głowic ?

Edit:
Jest i druga bramka tak samo z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB ale odległość w linii prostej bez przeszkód 480 cm i siła radia 27%

Edit:
Mam w sieci 1 bramkę z 1.3.13 na której jest 6 urządzeń w tym czujnik zalania. Pomiędzy bramką a czujnikiem odległość około 750 cm ale przeszkody - ściana nośna - stare budownictwo, 3 szafki, pralka, zmywarka i czujnik leży na podłodze pod zlewem z siła radia 48%
Bez żadnych zmian i przestawiania urządzeń zrobiłem aktualizację do 1.4.11 i siła sygnału z 27% wzrosła do 43%.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

bokk wrote: Mon Feb 09, 2026 4:52 am
bokk wrote: Fri Feb 06, 2026 2:51 am A na ile wiarygodny jest wynik w Cloud - Siła sygnału radia bo zrobiłem testowo bramkę z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB. Odległość między bramką a głowicą 50 cm w linii prostej, żadnych przeszkód a wynik mam 55%. Może tu jest problem z rozłączaniem się głowic ?

Edit:
Jest i druga bramka tak samo z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB ale odległość w linii prostej bez przeszkód 480 cm i siła radia 27%

Edit:
Mam w sieci 1 bramkę z 1.3.13 na której jest 6 urządzeń w tym czujnik zalania. Pomiędzy bramką a czujnikiem odległość około 750 cm ale przeszkody - ściana nośna - stare budownictwo, 3 szafki, pralka, zmywarka i czujnik leży na podłodze pod zlewem z siła radia 48%
Bez żadnych zmian i przestawiania urządzeń zrobiłem aktualizację do 1.4.11 i siła sygnału z 27% wzrosła do 43%.
Sam soft (update) tego nie zrobił. Prędzej kanał Zigbee się zmienił (na mniej zakłócony) ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Mon Feb 09, 2026 8:36 am
bokk wrote: Mon Feb 09, 2026 4:52 am

Edit:

Edit:
Sam soft (update) tego nie zrobił. Prędzej kanał Zigbee się zmienił (na mniej zakłócony) ;-)
Update nie zmienia kanału Zigbee. Tam są drobne zmiany w kodzie Zigbee, ale chyba nie powinny wpływać na siłę sygnału, chociaż z zamkniętym kodem nigdy do końca nie wiesz. Pytanie z jakiej wersji aktualizowałeś, warto też sprawdzić ten pomiar za kilka dni.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”