[Błąd-rozwiązany] Utrata komunikacji dla niektórych czujników [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Nie odzywałem się wczoraj bo nie mogłem ustalić jednoznacznej odpowiedzi. I tak wpisałem keepalive 0; timeout 0 i tak przetestowałem głowice - połączyła się , już miałem pisać zrobiłem jeszcze jeden test w którym się nie połączyła ( mówimy o sytuacji : wyłączenie bramki na 5,10 minut następnie włączenie ) . Kilka testów i różne wyniki . Skończyło się na tym że głowica się nie połączyła mimo tych czasów na 0 , dodatkowo odczyt z termometru się nie pojawił w Supla .vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 6:22 amRozumiem, że sytuacja dotyczy ustawionego parametru timeout? Bez niego bramka nie traci kontaktu z głowicą? Ten parametr masz ustawiony na 5 minut?LukiSpajder wrote: Fri Feb 06, 2026 3:50 am Głowica TRVZB zaktualizowana do najnowszej wersji . Ale dalej jeśli wyłączę i po 5 minutach włączę bramkę nie odnowi połączenia. Po 5 minutach od załączenia bramki zrobi się offline . Ale to jakby prawidłowo bo nie ma połączenia , i nie było go od włączenia bramki . Jeśli w taki stanie zrobiłem reset bramki przez GUI połączenie z głowicą powróciło .
Może coś Cię naprowadzi gdzie patrzeć
Widziałem wasze zmagania z @zzrr , więc wieczorem wrzuciłem na wszystkie bramki produkcyjne ver.1.4.9 zostawiając czasy keepalive 180 timeout 300 na tej bramce co było 0 też ustawiłem ten czas . Po aktualizacji głowice się połączyły prócz tej jednej która była intensywnie sprawdzana ( sparowałem od nowa ) . Przy tej wersji i tych czas jedna głowica co jakiś czas wpadała w offline tuya TS601 to samo na dwóch sonoff TRVZB . Zmieniłem czasy na 1800/3000. Ale zrobiłem jeszcze jeden test wyłączona bramka na ponad 5 minut włączyłem i bramka nie połączyła się z żadnym urządzeniem tj. Głowica ( nie wskoczyła w offline bo czas wydłużony ) , dwa termometry, temperatura się na nich zmieniła tak więc się wybudziły . Po 15 minutach brak połączenia - to bramka produkcyjna bez logów ale nie ta co wczoraj testowałem , ( może wrzucę soft z logami i podepnę pod kompa co tam się dzieje ). I tak w tej sytuacji wystarczy wcisnąć reset w GUI i po tym bramka się łączy z urządzeniami .
Czy jest to ktoś w stanie powtórzyć ? Potwierdzi lub zaprzeczyć takie zachowanie bramki .
Jak zawsze coś u Mnie może nie tak.Tyle że takie zachowanie zaobserwowałem na dwóch bramkach.
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
W czwartek kolega pomagał mi z montażem ładowarki do samochodu, więc było kilka wyłączeń głównego bezpiecznika, w tym jedno na ponad 20 minut. Nie sprawdzałem tego w czasie rzeczywistym, ale kilka minut po przywróceniu zasilania wszystkie termostaty były online, termometry i czujniki otwarcia też dosyć szybko się zameldowały.LukiSpajder wrote: Sat Feb 07, 2026 6:03 amNie odzywałem się wczoraj bo nie mogłem ustalić jednoznacznej odpowiedzi. I tak wpisałem keepalive 0; timeout 0 i tak przetestowałem głowice - połączyła się , już miałem pisać zrobiłem jeszcze jeden test w którym się nie połączyła ( mówimy o sytuacji : wyłączenie bramki na 5,10 minut następnie włączenie ) . Kilka testów i różne wyniki . Skończyło się na tym że głowica się nie połączyła mimo tych czasów na 0 , dodatkowo odczyt z termometru się nie pojawił w Supla .vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 6:22 amRozumiem, że sytuacja dotyczy ustawionego parametru timeout? Bez niego bramka nie traci kontaktu z głowicą? Ten parametr masz ustawiony na 5 minut?LukiSpajder wrote: Fri Feb 06, 2026 3:50 am Głowica TRVZB zaktualizowana do najnowszej wersji . Ale dalej jeśli wyłączę i po 5 minutach włączę bramkę nie odnowi połączenia. Po 5 minutach od załączenia bramki zrobi się offline . Ale to jakby prawidłowo bo nie ma połączenia , i nie było go od włączenia bramki . Jeśli w taki stanie zrobiłem reset bramki przez GUI połączenie z głowicą powróciło .
Może coś Cię naprowadzi gdzie patrzeć
Widziałem wasze zmagania z @zzrr , więc wieczorem wrzuciłem na wszystkie bramki produkcyjne ver.1.4.9 zostawiając czasy keepalive 180 timeout 300 na tej bramce co było 0 też ustawiłem ten czas . Po aktualizacji głowice się połączyły prócz tej jednej która była intensywnie sprawdzana ( sparowałem od nowa ) . Przy tej wersji i tych czas jedna głowica co jakiś czas wpadała w offline tuya TS601 to samo na dwóch sonoff TRVZB . Zmieniłem czasy na 1800/3000. Ale zrobiłem jeszcze jeden test wyłączona bramka na ponad 5 minut włączyłem i bramka nie połączyła się z żadnym urządzeniem tj. Głowica ( nie wskoczyła w offline bo czas wydłużony ) , dwa termometry, temperatura się na nich zmieniła tak więc się wybudziły . Po 15 minutach brak połączenia - to bramka produkcyjna bez logów ale nie ta co wczoraj testowałem , ( może wrzucę soft z logami i podepnę pod kompa co tam się dzieje ). I tak w tej sytuacji wystarczy wcisnąć reset w GUI i po tym bramka się łączy z urządzeniami .
Czy jest to ktoś w stanie powtórzyć ? Potwierdzi lub zaprzeczyć takie zachowanie bramki .
Jak zawsze coś u Mnie może nie tak.Tyle że takie zachowanie zaobserwowałem na dwóch bramkach.
Tak, jak wcześniej pisałem, właściwie nie obserwuję problemów z połączeniem urządzeń Zigbee z bramkami produkcyjnymi , mimo że od dłuższego czasu regularnie je aktualizuję.
Nie mogę wykluczyć roli repeaterów i anten zewnętrznych w tak stabilnej pracy sieci Zigbee, bo wcześniej pojawiały się problemy z wypadaniem urządzeń.
@LukiSpajder - Ty chyba pisałeś, że nie używasz repeatera?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
-
maniex36
Witam. Po ostatnich aktualizacjach bramki mam problem z działaniem czujników np: temperatura, przycisk programowalny nie działają do momentu gdy wyjmę i włożę baterię i potem zaczynają działać. Coś muszę zmienić w ustawieniach bramki?
U mnie bardzo długo działał jeden na starej wersji. Nie dawmo dołożyłem jeszcze 2 z najnowszą wersją firmware na Zigbee.Simono wrote: Sun Feb 08, 2026 8:29 am Ja mam kilka termometrów od Xiaomi z dwoma rodzajami firmware jak zmieniałem je z Bluetooth na Zigbee i działają u mnie poprawnie.
W zigbee2mqtt były widoczne jako:
LYWSD03MMC
LYWSD03MMC-z
Ale to nie ma znaczenia, bo wszystkie gubią czasami pomiar tylko wilgotności. Wydaje mi się, że może to być albo po aktualizacji bramki, albo po usunięciu bramki z Cloud i ponownym jej zarejestrowaniu.
Bez żadnych zmian i przestawiania urządzeń zrobiłem aktualizację do 1.4.11 i siła sygnału z 27% wzrosła do 43%.bokk wrote: Fri Feb 06, 2026 2:51 am A na ile wiarygodny jest wynik w Cloud - Siła sygnału radia bo zrobiłem testowo bramkę z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB. Odległość między bramką a głowicą 50 cm w linii prostej, żadnych przeszkód a wynik mam 55%. Może tu jest problem z rozłączaniem się głowic ?
Edit:
Jest i druga bramka tak samo z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB ale odległość w linii prostej bez przeszkód 480 cm i siła radia 27%
Edit:
Mam w sieci 1 bramkę z 1.3.13 na której jest 6 urządzeń w tym czujnik zalania. Pomiędzy bramką a czujnikiem odległość około 750 cm ale przeszkody - ściana nośna - stare budownictwo, 3 szafki, pralka, zmywarka i czujnik leży na podłodze pod zlewem z siła radia 48%
Sam soft (update) tego nie zrobił. Prędzej kanał Zigbee się zmienił (na mniej zakłócony)bokk wrote: Mon Feb 09, 2026 4:52 amBez żadnych zmian i przestawiania urządzeń zrobiłem aktualizację do 1.4.11 i siła sygnału z 27% wzrosła do 43%.bokk wrote: Fri Feb 06, 2026 2:51 am A na ile wiarygodny jest wynik w Cloud - Siła sygnału radia bo zrobiłem testowo bramkę z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB. Odległość między bramką a głowicą 50 cm w linii prostej, żadnych przeszkód a wynik mam 55%. Może tu jest problem z rozłączaniem się głowic ?
Edit:
Jest i druga bramka tak samo z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB ale odległość w linii prostej bez przeszkód 480 cm i siła radia 27%
Edit:
Mam w sieci 1 bramkę z 1.3.13 na której jest 6 urządzeń w tym czujnik zalania. Pomiędzy bramką a czujnikiem odległość około 750 cm ale przeszkody - ściana nośna - stare budownictwo, 3 szafki, pralka, zmywarka i czujnik leży na podłodze pod zlewem z siła radia 48%
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Update nie zmienia kanału Zigbee. Tam są drobne zmiany w kodzie Zigbee, ale chyba nie powinny wpływać na siłę sygnału, chociaż z zamkniętym kodem nigdy do końca nie wiesz. Pytanie z jakiej wersji aktualizowałeś, warto też sprawdzić ten pomiar za kilka dni.Zibi_007 wrote: Mon Feb 09, 2026 8:36 amSam soft (update) tego nie zrobił. Prędzej kanał Zigbee się zmienił (na mniej zakłócony)bokk wrote: Mon Feb 09, 2026 4:52 amBez żadnych zmian i przestawiania urządzeń zrobiłem aktualizację do 1.4.11 i siła sygnału z 27% wzrosła do 43%.bokk wrote: Fri Feb 06, 2026 2:51 am A na ile wiarygodny jest wynik w Cloud - Siła sygnału radia bo zrobiłem testowo bramkę z przypisaną jedynie głowicą SONOFF TRVZB. Odległość między bramką a głowicą 50 cm w linii prostej, żadnych przeszkód a wynik mam 55%. Może tu jest problem z rozłączaniem się głowic ?
Edit:
Edit:
Mam w sieci 1 bramkę z 1.3.13 na której jest 6 urządzeń w tym czujnik zalania. Pomiędzy bramką a czujnikiem odległość około 750 cm ale przeszkody - ściana nośna - stare budownictwo, 3 szafki, pralka, zmywarka i czujnik leży na podłodze pod zlewem z siła radia 48%![]()
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj: